Iron man

Akční / Sci-Fi / Dobrodružný / Drama  USA, 2008, 126 min Režie: Jon Favreau Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow, Leslie Bibb, Shaun Toub, Faran Tahir, Clark Gregg, Paul Bettany, Jon Favreau, Peter Billingsley, Tim Guinee, Will Lyman, Tom Morello, Ahmed Ahmed, Fahim Fazli, Nazanin Boniadi, Stacy Stas, Sahar Bibiyan, Stan Lee, Tim Griffin, Micah A. Hauptman, Samuel L. Jackson, America Olivo, Ricki Noel Lander,  Halla, Jeanine Kaspar, Kevin Foster

Filmové ztvárnění komikové předlohy je vždy riskantní, bez ohledu na popularitu kresleného seriálu. Prozatím se ale většina komikových adaptací vydařila. Zmínit mohu například Spidermana či Batmana. A mezi tyto velikány se řadí i Iron man. Nejde sice o velkofilm jako v případě Temného rytíře, ale každopádně nezklame. Film pro celou rodinu, kde Tony Stark srší vtipem a jeho dobrodružné eskapády nenechají jen tak někoho chladným. Natáčení Iron mana provázela otázka, zda zůstane v pozadí svého kresleného hrdiny nebo si u diváky vyslouží úspěch. Naštěstí se stala druhá možnost, a tak se už brzy můžeme těšit na pokračování.

Iron man je skutečně železný muž, a co se jeho povahy týče, není taková, na jakou jsme u hrdinů zvyklí. Ostatně Hancock také není zrovna ukázkový případ supermuže. Má humor, styl a jak bych řekl slovensky „nevyzerá suše“. Spíše naopak: má roli vědátorka, ovšem nikoli toho vysokoškolského, který posedává u svých skript a šrotuje se nově poznanou látku zatímco mu po pravici stojí mikroskop s několika druhy bakterií. Stark stojí nad svými problémy, a přestože o nich ví a snad mu i nějaké starosti dělají, drží si od nich odstup a pevně se drží svých norem a zásad železného muže: zabránit krveprolití a veškerému násilí.

Pokud tedy na večer hledáte film, který vás rozhodně nezklame, sáhněte po Iron manovi a kdo mí, možná v něho začnete i věřit.

Autor: Roman Krása | pondělí 28.12.2009 9:00 | karma článku: 4,93 | přečteno: 880x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71

Roman Krása

007:Quantum of Solace

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27

Roman Krása

Temný rytíř povstal

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24