007:Quantum of Solace

Série agenta 007 slibuje sázku na jistotu. Jen málokdy se člověk zklame tím, co v ni vidí. A 22. díl není výjimkou. Je pravda, že Daniela Craiga jsem si v bondovské sérii moc představit nedokázal a po Casinu royal mé přesvědčení ještě vzrostlo, ale vyplatilo se mu dát ještě jednu šanci, protože poté přišlo Quantum of Solace a zcela změnilo koncepci podání agenta s povolením zabíjet.

Quantum of Solace přímo navazuje na závěr Casina royal, Bond má neshody s M. a pátrá po lidech, kteří jsou zodpovědni za smrt jeho milenky. Setkáváme se tak s rozervaným hrdinou, který v obleku nonšalantně zabijí své protivníky. To je to, co mne na Bondovi vždy přitahovalo: ona jistota, s níž zabijí. Ona čistota akce, bez zbytečného zrychlování, jen si hezky pomalu dát na své práci záležet a řešit problémy nadhledem. Musím uznat, že v tomto díle by mi asi nepasoval nikdo jiný lépe než Craig.

V čem vlastně tenhle díl tak jiný? Dalo by se říci až přelomový? Nesetkáváme se s protivníkem se směšným jménem (žádný Pan Šifra) ani nezachraňujeme celý svět (v podstatě jde o lokální záležitost, která se samozřejmě může rozšířit). Hlavní nepřítel nemá žádnou vadu na kráse (diamanty na obličeji, masku na tváři atd.); nejsme v Rusku (dostáváme se do horka). Akce více připomíná Bournea, pro mne byla celkem přehledná, atraktivní a svou barevností zcela odlišná od svých předchůdců. James je tady rozervaný, ještě nikoli tak chladný a odtažitý, přestože si snaží si tak hrát. Je zde více rozehrána psychologie postav, dozvídáme se, co Bonda utvářelo, aby se stal tím, čím se stane v budoucnu. Máme tu 2 bondgirl namísto jedné a myslíte, že se s oběma vyspí? Na to se už musíte podívat sami.

Nemá ani cenu nějak moc nastiňovat děj, každý se musí podívat sám. Jak je u Bonda zvykem, první půl hodinu se nic moc ani nedozvíme, pátráme v paměti, po čem Casino royal vlastně bylo. Ovšem, když se akce rozjede, je to paráda. Má-li se v budoucnu série ubírat právě tímto směrem, budu jedině rád. Je jasné, že to může jeho fanoušky rozdělit na dva tábory, ale tohle nebezpečí hrozí u každé novo-staré série (viz Batma s fňukajícím Schwarzennegerem versus Temný rytíř = rozdíl je na první pohled jasně patrný.)

Quantum of Solace mne přesvědčil, že mám Craigovi dát ještě jednu šanci, protože má rozhodně co nabídnout.

85%

Autor: Roman Krása | sobota 18.8.2012 14:11 | karma článku: 5,27 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71

Roman Krása

Temný rytíř povstal

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24

Roman Krása

Prci, prci, prcičky: školní sraz

16.8.2012 v 18:23 | Karma: 6,84