Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

Novotnak

23. 11. 2011 23:00
No jo, je to hra,

když koupíte riziková aktiva a chcete vsadit na jejich propad, musíte najít někoho, kdo se vsadí, že to nekrachne a rovnováha je nastolena. :-) Vždy se sázíte proti někomu a jeden z těch dvou prodělá (tedy pokud to nezacáluje někdo třetí :-) Peníze nemizí a neobjevují se, jen se přesouvají.

0 0
možnosti
N

Novotnak

23. 11. 2011 23:02
Re: No jo, je to hra,

Tedy, jak jsem psal v jiné diskusi 1 + 1 = 2, i v té nejkomplikovanější struktuře :-).

0 0
možnosti
P

princdrson

22. 11. 2011 16:20
Pak že to nejde

Odborné téma, dobře zpracované a čtenost srovnatelná např. se včerejším superpopulistickým blogem mosteckého verozvěsta nejmenované pidistrany.

Třeba to s intelektuální úrovní čtenářů blogu iDnes nebude až tak katastrofální.

Jen tak dál.

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

22. 11. 2011 16:25
Re: Pak že to nejde

http://www.lamer.cz/quote/17174

Metoda práce v oblasti přírodních věd kde je odbornsot skutečně třeba.

Vždycky existuje jednoduché prosté a okamžité řešení. Jediné co potřebujete je dostatek vůle ho provést.

0 0
možnosti
B

bbybonek

22. 11. 2011 14:48
To jste brzy objevil Ameriku :-)))))

0 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

22. 11. 2011 14:51
Re: To jste brzy objevil Ameriku :-)))))

Neobjevil, ale na zdejsim blogu jsem popsal to, co tady mnoho lidi (zrejme krome vas) nepopisovalo. Prosim tedy o odkaz na vas lepsi a zajimavejsi clanek, at se mohu priucit. Ponizene dekuji. JK

0 0
možnosti
ŠP

Shadow stalker

22. 11. 2011 14:32
Hezky napsáno, díky

princip CDS v kostce. Je fakt dobré, že vsadí-li více lidí na bankrot, je větší šance, že se fakt dostaví:-)

0 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

22. 11. 2011 14:38
Re: Hezky napsáno, díky

diky, kazdopadne rika se, ze prani otcem myslenky. Nicmene pokud je v 21 stoleti "prani" podlozeno miliardou dolaru....sance, ze se to vyplni se zvetsuje. :-)

0 0
možnosti
OH

Lanolin

22. 11. 2011 13:36
pěkný "seriál" a rozumně popsáno

jak se dá vydělat na absolutně všem.

Naivní člověk by si mohl kapitalismus představovat jen jako podnikatele co se snaží být uspěšní a chtějí prodávat a dodávat dobré služby a výrobky za konkurence schopnou cenu. Banky jako hodné strýčky co vám pohlídají peníze a když potřebujete, tak vám půjčí a k zisku jim postačí rozdíl mezi úročením vkladů a úročením půjček plus pár maličkých poplatků za nestandardní služby.

Bohužel ale existují ještě finanční spekulace. Třeba jen vzít milion a prohnat ho kolem světa (nákup měn na různých trzích a prodej jinde). Zisk může být přímo úžasný, ale kde se ty peníze vzaly? Podložené nějakým výrobkem či užitečnou službou nejsou, ale existují a jsou v podstatě devalvační a inflační.

0 0
možnosti
RF

Richard Fuld

22. 11. 2011 13:51
Re: pěkný

Každé peníze, které někdo na finančním trhu vydělá, tak někdo jiný prodělá. Takže inflační peníze ve smyslu nárůstu peněz v ekonomice se tímto způsobem nekoná. Tlak na růst cen může vzniknout pokud někdo "lehce" nabyté peníze začne utrácet za zboží zahrnuté do spotřebního koše. To se však ve velké míře neděje, protože ten, kdo lehce vydělá balík na finančním trhu, ten ty vydělané peníze použije zákonitě na pokus o vydělání dalšího ještě většího balíku peněz.

0 0
možnosti
BP

vášnivý diskutér

22. 11. 2011 12:12
Tohle nechápu

a existuje tedy nějaký pozitivní efekt finančních instrumentů, které ve svém blogu kritizujete????

0 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

22. 11. 2011 12:32
Re: Tohle nechápu

Pozor, to si nerozumime, ja ty veci nekritizuji, jen poodkryvam to, jak to funguje. Jelikoz, jak jsem behem diskusi na zdejsich blozich zjistil, velka spousta lidi o tom ma bud zcela nulovou nebo mylnou predstavu. Swap jako takovy neni nic strasneho, je to jen jeden z dalsich nastroju financniho trhu, diky nemu napriklad mate nizke sazby za hypoteky, jelikoz banky dokazi snizit pomoci swapu sva rizika, to same plati pro podniky. Ostatne prvni swap v devadestatych letech probehl mezi IBM a a World Bank, kdyz IBM chtelo dolary a World Bank zas svycarske franky co melo IBM, pokud by sly kazdy samostatne na trh, tratili by, pokud vsak World Bank ziskala pro IBM dolary a IBM pro World Bank svycarske franky, obe strany vydelaly, protoze vlastne to je jako kdyz si nekdo pujci za vas a pak pujcku za lepsich podminek, nez byste mel vy prevede na vas za to, ze vy mu date to same. Problem vsak jsou spekulace ty orpavdu mohou znicit cokoliv.

0 0
možnosti
JR

janulator

22. 11. 2011 10:57
Pane kolego,díky!

Je dobře, že někdo píše o "vynálezech" současného finančního trhu takto polopatisticky.Možná si uvědomí více lidí, že nejprve vlády začaly ovlivňovat, později i ovládat finanční toky aby v další etapy finanční trhy ovládly vlády.První to předvedl Soros,který se prý vsadil, že položí Britskou Libru, ale Britskou Libru skutečně položil. On Jediný, i když silný spekulant položil národní měnu tak silné ekonomiky.Takže jaký div,když se teď na světových finančních trzích hraje hra "kdo další půjde z kole ven" a politici se naivně diví. Ještě, že jsme mimo eurozónu a tak máme chvíli čas na konsolidaci a možná se staneme miláčkem světových bank jako jsme byli v letech 1921 -1935 a na krizi nakonec vyděláme.Teď, kdy se zkasírovaly zisky z pádu Řecky se hraje o Itálii, kde se zkouší jak dalece chce ECB se záchranou Eura zajít, pak bude na řadě Francie. Španělsko se stalo už nezajímavou obětí.Jestli Němečtí voliči nezasáhnou,a další hrátky EU politiků nezatrhnou, tak se máme na co těšit!

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

22. 11. 2011 11:09
Re: Pane kolego,díky!

Politici jsou totiž obvykle naivní lidi kteří sice vědí jak utáhnout většinu obyvatelstva na nudli pomocí ideologie... ale jaksi nechápu že prostě existují lidi kterým je to, co oni žvaní na meetincích,  bytostně ukradené.

Další problém jsou úředníci který, ve většině případů v dobré víře, chrlí jeden předpis za druhým pro "dobro lidu". Opět je ovšem mimo jejich chápání že je spousta lidí kterým je úřednická představa o "dobru" totálně ukradená.

Aby měl nějaký regulační systém šanci fungovat musel by být zcela oproštěn od ideologie, politiky a fungovat pouze na bázi běžné logiky. (což je nemožné dokud do toho budou vnášet své názory lidé)

1 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

22. 11. 2011 10:39
Jak tak pošilhávám na monitor z boku

tak jsem četl v nadpisu ODS a už jsem chtěl klikat karmu když nyní vidím CDS. To mě trochu zklamalo, tak jsem byl nucen článek přečíst. Takže karma ž potom R^

0 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

22. 11. 2011 10:42
Re: Jak tak pošilhávám na monitor z boku

CDS ma narozdil od ceskeho derivatu zvaneho ODS nejakou matematickou logiku :-)

3 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

22. 11. 2011 10:09
"too big to fail"

Je mizerná filozofie podporující nezodpovědnost. Nic není "too big to fail" A je jedno jestli je to místní pekárna, město, general motors, IGN, General Motors, Řecko, Německo, USA nebo Evropská unie.

Pokud něco není schopné samostatné existence tak je kolaps toho projektu nutný bez ohledu na ztráty. Jeho udžování je plýtvání zdroji.

Jako v pralese je třeba aby staré prohnilé stromy popadali aby udělali místo novým mladým. Současný systém dělá zásadní chybu v tom že se snaží fixovat stabilitu. Což vede k tomu že pokrok a vývoj se zastavil. Z dlouhodobého hlediska stabilita a jistoty jsou škodlivé.

1 0
možnosti
P

princdrson

22. 11. 2011 10:16
Re:

Psát každý den blog pro nedostudovaného jaderného inženýra, který rozumí na světě úplně všemu, to by mě vážně moc bavilo.

1 0
možnosti
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy