Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IV

Ivo Vašíček

26. 11. 2011 22:30
Super!

Dobrá je poznámka o Itálii, dnes už to bylo i na 8%. Když si člověk uvědomí, jaký úrok mají hypotéky. Nevěřím, že vážnost situace vládnoucí elity nevědí, přeci nemohou být úplní ekonomičtí analfabeti. Stačí se podívat na Italský rozpočet a dluh.

0 0
možnosti
N

Novotnak

23. 11. 2011 22:36
Spousta lidí si myslí, že banky pomocí CDO někoho okrádají

a vy si na tom jen přihříváte polévku, nic ve zlém :-) . Skutečnost je ovšem trochu složitější. Jednak, když někdo (banky, fondy) kupuje CDO s výnosem, jak uvádíte, přes 7 % ročně, ví že podstupuje riziko. Nebo snad chcete tvrdit, že správci velkých bank a fondů, které CDO často sami "varábějí" neví co CDO obsahuje? Samozřejmě, všichni velcí hráči to ví a věděli a věděli, jaké riziko to představovalo. Problém nastává ve chvíli, kdy banka (fond) prodává nějaký derivát soukromé osobě, která si chce pouze bezpečně uložit peníze. Pak je to otázka, zda banka klientovi sdělila všechna spojená rizika.

Druhá věc, píšete o CDO, jako o nástroji, na kterém se (do krize) jen vydělává. Tedy že nakoupíte pod cenou riziková aktiva a pak je v balíčku přeprodáte. Jenomže háček je v tom (jak jste napsal )"nakoupíte pod cenou" v tuto chvíli již někdo (prodejce) realizuje ztrátu! Tedy už tu máme někoho, kdo prodělal a ještě žádná krize nezačala.

0 0
možnosti
N

Novotnak

23. 11. 2011 22:50
Re: Spousta lidí si myslí, že banky pomocí CDO někoho okrádají

Ani bych nepoužíval termín "pod cenou" to je samo o sobě nesmysl. Vy mě jistě chápete. V mezibankovním světě se nic nenakupuje pod cenou, ale pouze "za cenu". Tedy za tržní cenu, která je dejme tomu výhodná, ale nikdy ne pod cenou, ať se na to díváte tak nebo tak. :-)

S čím bych souhlasil, že banky svých rizikových aktiv takto zbavovaly, ale jak sám píšete, velký výnos CDO sám o sobě značí, že i CDO byly rizikové a že to bylo všeobecně známo. Tedy žádný mega-podvod, ale prostě jen riziková investice, která většinou vydělá, ale někdy také prodělá.

0 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

21. 11. 2011 10:29
To jste mne uklidnil

, teď už se mi zdá, že politikové kradou málo

0 0
možnosti
S

standysman

21. 11. 2011 10:27
jojo

A nejlepší je, když takový krásný balíček s ratingem AAA koupí nějaký penzijní fond za peníze svých klientů- A ty pak zjistí, že celý život si spořili na důchod a najednou nemají ani floka.

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XX

21. 11. 2011 12:59
Re: jojo

Penzijní fondy mají různá portfolia ... a nijak zvlášť se neženou do riskantních operací. Spíše jsou konzervativní ... na rozdíl od hedge funds a dalších, co používají pákové efekty právě z CDO a podobných derivátů. Penzijní fondy jsou obvykle největší držitelé státních dluhopisů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1676x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy