Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

radek.stembera@volny.cz

22. 11. 2011 23:38
je to ještě horší než píšete.

protože ještě před takovými padesáti lety bylo v populaci dost řemeslníků, kteří uměli něco udělat rukama. Tesaři, zámečníci... dnes je většina lidí schopna jen mačkat čudlíky a sesazovat k sobě díly jako LEGO. Vidím to na stavbě , dnes většina takzvaných "zedníků" neví co je malta a nechce ani náhodou míchat něco z písku, vápna a cementu ,ale ví že potřebuje "jádrovou maltu číslo 675" a pokud dostane číslo 676 tak odmítá pracovat. Dnešní malta je šedivá, bývala červená (hnědá). Svařit ocelovou trubku autogenem tak aby těsnila ,dnes neumí skoro nikdo , ale lisovat speciání fitinky speciálníma kleštěma každý. Takže jaký návrat o tři století. Před třista lety vše fungovalo docela dobře. To by bylo horší než globální válka. Tu válku by totiž někdo vyhrál, zatímco tohle by prohráli všichni. To, že na to ale upozorníte, neznamená že je to co popisujete v pořádku a je třeba to zachovat tak jak to je. Je třeba přejít na zlatý standard. Tak jednoduché je to.

0 0
možnosti
PO

Modrý a zelený blesk

29. 11. 2011 11:24
Re: je to ještě horší než píšete.

malta bývala červená, hnědá? Jako od čeho? Od písku, či od cementu? ;-D

0 0
možnosti
PO

Modrý a zelený blesk

22. 11. 2011 10:24
And the winner iiiiiiiiiiiiiis!

Jiri Kram, for discovering the America...

...again!

0 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

22. 11. 2011 13:24
Re: And the winner iiiiiiiiiiiiiis!

cheers mate

0 0
možnosti
RF

Richard Fuld

21. 11. 2011 14:32
Jak vznikají bezhotovostní peníze?

Představme si následující situaci. Banky disponují vklady. Všechny banky již všechny vklady rozpůjčovaly. Do jedné z bank přichází zájemce o úvěr. Banka, přesto, že už nemá peníze, které by zájemci o úvěr půjčila, peníze zájemci půjčí, dlužník je utratí a nové peníze jsou na světě. Utracení peněz znamená, že pohledávka banky za dlužníkem byla postoupena na prodávajícího. Takže dlužník stále dluží bance a banka nově dluží prodejci. Prodejce není vlastníkem "peněz". Je vlastníkem pohledávky za bankou. A tuto pohledávku může zase postoupit na jiného dodavatele, od kterého si za své "peníze" něco koupí. Takto nám nově vzniklý dluh bude putovat ekonomikou do té doby, než ho dlužník ze začátku celého řetězce nesplatí. Ekonomikou tak putují nikoli peníze ale pohledávka, která má v každém okamžiku svého věřitele - majitele peněz a dlužníka - toho co si půjčil peníze, které banka vytvořila. Otázkou je, jak banka peníze vytváří? Podle mne jediný způsob je, že banka si půjčí od centrální banky.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

22. 11. 2011 23:52
Re: Jak vznikají bezhotovostní peníze?

Jsem li např. vlastníkem pohledávky za bankou, jdu a peníze vyberu. Pak za ně koupím něco co potřebuju nebo věřím v hodnotu toho co koupím. Proč musím postupovat pohledávku na jiného. Nebo koupím na Aukru stříbrnou minci a zaplatím za ní přes bankovní účet majiteli, ten mi ji pošle a jsem z toho kolotoče venku. Už nevlastním žádnou pohledávku ale kus stříbra (zlata). Kde je chyba? Prodal li jsem např chleba a zaplatili mi kartou, pak mi to přišlo na účet, já za to koupil stříbrnou minci a zaplatil za ní na účet majiteli a ten mi ji poslal, v podstatě jsem prodal chleba za stříbrnou minci. Chci li tedy ,mohu se z koloběhu vysvobodit. Pokud jsem důvěřivý idiot a všechny své peníze mám na účtu a nikdy za ně nic fyzického nekoupím jsem blázen. Že to nemohou udělat všichni? A proč jako?

0 0
možnosti
RF

Richard Fuld

21. 11. 2011 14:09
Peníze představují dluh. Všechny.

Nejen na bezhotovostní peníze, ale i na oběživo lze pohlížet jako na dluh, přiléhavěji pohledávku. Držení (schválně nepoužívám pojem vlastnictví) peněz má jedinou hodnotu, a to že je pohledávkou vůči někomu jinému. Držitel peněz je věřitel a všichni ostatní jsou potenciální dlužníci. Záleží na tom koho si držitel peněz vybere a u koho "utratí" své peníze za zboží nebo služby a tím svoji pohledávku převede na jeho dodavatele. Novým držitelem pohledávky (peněz) se tak stane ten od koho si původní držitel peněz něco koupil.Když svoji pohledávku (peníze) odložíte a neuplatníte, pak jste vytvořili úspory. Úspory jsou nebezpečná věc, protože pokud by všichni na jednou chtěli utratit své úspory, tak vyvoláme hyperinflaci. Důležité je také uvědomit si, že každá koruna, kterou někdo drží byla získána jako protihodnota za již poskytnuté služby,práci nebo zboží a totéž za peníze můžeme dostat v budoucnu. Pominuli např. držitele peněz získaných předraženými veřejnými zakázkami nebo loupeží.

0 0
možnosti
M

maxas

20. 11. 2011 0:34
Mno, trochu nadnesené,

zdá se mi, že zaměňujete slovo bezhotovostní a neexistující. Samozřejmě, že většina peněžních transferů je v podobě bez papírků, které ale také jen symbolizují nějaké fyzické hodnoty. Zrušení bezhotovostního finančnictví, a zavedení plateb pouze v hotovosti nic neřeší, vše se jen zpomalí a prodraží. Je to návrat o století nazpět. Jediné v čem snad máte pravdu, je zranitelnost systému, ale i na tom se stále pracuje. Celoevropský blackout by nejspíš znamenal i výpadek bankovních systémů, otázka na jak dlouho, ale ke ztrátě vašich úspor to jistě nepovede, jen nějakou dobu k nim nebudete mít přístup. Osobně odhaduji, že obnova bude dřív než se pokazí potraviny ve vyteklém mrazáku. Návrat této civilizace do středověku vyloučit nelze, ale bezhotovostní bankovníctví ten důvod nebude.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

20. 11. 2011 9:54
Re: Mno, trochu nadnesené,

A tři měsíce bez elektřiny? tolik před 55 lety zařídila globálně jedna solární bouře... Kompletně zkratovala všechny sítě.

S trochou štěstí to příští rok vyjde znovu...

Dneska by to bylo kvůli větším délkám a hustotě jenom horší. Navíc 3 mesíce by nemělo smysl cokoli opravovat.

A mimochodem velmi pravděpodobně by celoevroopský blackout upekl většinu trasformátorů... můj nejoptimističetější ohad opravy většiny by byl 7 dní.

0 0
možnosti
H

hlava.dvacetdva

19. 11. 2011 21:52
Nejsem ekonom,

ti zřejmě disponují nějakými metafyzickými penězi, které jsou zvyklí tvořit z ničeho. Nějak Vám to zamotalo hlavu, ne?

0 0
možnosti
SHX

sir Humprey XXXIV

19. 11. 2011 21:01
UÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ :-))))))))))))))

;-D

1 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

19. 11. 2011 21:07
Re: UÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ :-))))))))))))))

velice kvalitni a vecny prispevek, zajimave, asi tak na urovni jednorocniho ditete...asi na tom budete se schopnosti se vyjadrovat stejne.

0 0
možnosti
JH

Dalibor62

19. 11. 2011 19:10
Žasnu nad autorovými vývody

Jistě, v minulosti se platilo šátečky, zlatými mincemi, papírovými penězi, cigaretami a bůhvíčímještě. Ale to, čím platíme je OBĚŽIVO a jak správně již někdo podotkl, vůbec nezáleží na tom, jak to oběživo vypadá.

Já už jsem senior a tak jsem pražskou Open Card na IV. čtvrtletí ve výši 660,- Kč zaplatil kreditkou a nějakou dobu bance ty peníze dlužil A mezitím metro, tramvaje a autobusy dopravního podniku jezdily jak vzteklé. Pak jsem dluh na kreditce splatil a kde je tedy ten problém? Že ty peníze běhaly bezhotovostně?

No, třeba už více než jedno století telefonujeme a hovoříme s lidmi, aniž bychom s nimi byli fyzicky v kontaktu. A to uvádím jen ten nejprimitivnější případ moderních komunikací.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

19. 11. 2011 20:46
Re: Žasnu nad autorovými vývody

Problém je v tom že ty bezhotovostní peníze se díky jejich množství stávají tak bezcenné že za ně (pokud to přeženu) nikdo neprodá tomu dopravnímu podniku elektřinu a benzín.

A krom toho třeba ještě někdo může důvěřovat měně, ale nemusí věřit tomu dopravnímu podniku že je splatí (třeba že už odepsal někdo jiný pár jiných pohledávek)...

A tenhle problém začíná na Evropu dopadat... půlka Afriky si radši vezme papírky od číňanů (jednak jich dají víc) a jednak si tím vytváří alespoň elementární vzájmený obchod protože čína třeba přidá i zboží (které už se v Evropě nevyrábí protože je to moc drahé...) a Evropa nedostane nic nebo bude muset zaplatit víc...

0 0
možnosti
MP

Martin V2

19. 11. 2011 17:48
Zajímavé

Vy pracujete zadarmo a na účtu máte dluh?

Asi jste se do toho hned na začátku trochu nevhodně zamotal.

0 0
možnosti
MP

Martin V2

19. 11. 2011 17:51
Re: Zajímavé

Vy prostě v druhém kroku neplatíte ničím jiným, než pořád ten dluh posíláte dál - plat řidiče, nafta, kola - vše je pořád placeno dluhem.

Vy vynesete do desátého patra iPod a dostanete zaplaceno - zase něčím dluhem - prostě když tu Vaší logiku roztáhnu, pořád si předáváme dluh.

0 0
možnosti
H

habit-.!..

19. 11. 2011 17:42
... no panečku vy jste se do toho zamotal...

... ještě jste se mohl vrátit o pár tisíciletí zpět, kdy lidé zjistili, že výměnný obchod je nepružný, a začali používat mušličky a kamínky a později kousky kovu, u ketrých nějakou vzájemnou dohodou stanovili, že reprezentují určitou hodnotu, tedy že za ně lze pořídit určité množství zboží nebo služeb... od té doby se toho zase tak moc nezměnilo, a arabové nám prodávají ropu za určitou změnu stavů na nějakém čipu, která reprezentuje určitou hodnotu třeba mercedesů, velbloudů nebo náklonnosti prsatých blondýn... a pokud ty nuly a jedničky tuto hodnotu ztratí, nebude ropa...

0 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

19. 11. 2011 18:39
Re: ... no panečku vy jste se do toho zamotal...

Problém mušlícek a kamínků, jak píse Friedman v Monetary Mischief byl v tom, ze jaksi jich je příliš mnoho a jsou dostupné všem. Proto zlato a stříbro jez neni tak bežné melo vyšší šanci držet hodnotu. Problém je, ze dnes je vse kryto jen důvěrou. Ta pokud se vytrati přestane dana soucast systému fungovat jako hodnota a naopak hodnota začne klesat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1676x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy