Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Paeris Kiran

4. 12. 2011 15:13
Ale fuj

Takhle sprznit generála Kenobi.

Každopádně narážíme v podstatě na stejný problém jako měla v Hvězdných válkách Stará Republika... 1000 let bezprecedentního míru a expanze narazilo na limit. Planety na okraji galaxie buď nechtěli k republice přistoupit (protože si radši vládli sami), a nebo (Huttové, Hapané) měli vlastní říše.

Byrokratický aparát republiky rostl... vzrůstal počet regulací a zákonů... a jak vzrůstal počet obyvatel nebylo pro ně moc uplatnění... kolonizace nových planet narážela na limit- nikdo ji nechtěl sponzorovat protože z toho nekoukal žádný přínos.

Republika platila sociální systémy a na ty najednou nebyly prostředky. Tak mělo dojít ke zdanění údržby hyperprostorových cest (to se původně platilo z jiných daní a ty měli být přesměrovány do sociálního systému) Jenomže Obchodní federace si uvědomila že než platit novou daň bude levnější když si pořídí vlastní armády a nebude spoléhat na Republiku.

V tom systému byla neuvěřitelná míra korupce.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

4. 12. 2011 15:19
Re: Ale fuj

Pravda... CIS (Obchodní federace, technounie...) našeptával Imperátor, ale i bez něj by Republika dřív nebo později skončila v občasnké válce... až by "zdanění" a "zákony" dospěly do stavu kdy by ho někteří začli považovat za neswlučitelné s jejich svobodou.

A celé tohle bylo v podstatě které umožnilo vznik Impéria... to tvrdou vládou dokázalo ekonomické problémy potlačit. (Především územní expanzí... do neznámých částí galaxie, stavbou velkého množství lodí (důvod nebyl čistě jen upevnění moci, ale v širším kontextu hvězdných válek se Imperátor připravoval na válku proti invazi přicházející do galaxie z venčí) 

Nesmál bych se tomu, ten příběh je opravdu hodně blízkou analogií současného stavu. Spousta lidí začíná mít pocit že systém přestává fungovat. (A on přestává fungovat jako celek... korupce symptom, ne příčina).

Co potřebovali Rebelové k tomu aby vytvořili funkční Republiku? :D Začít od nuly, a starou státní zprávu zcela zlikvidovat.

0 0
možnosti
JL

debris

3. 12. 2011 20:18
...

Nic se nezmění, pokud budou strany, které si privatizují stát,  jistotu, že je stále někdo bude volit. Lidé by se neměli nechat znechutit a měli by chodit k volbám, ale nevolit jako stádo ovcí ty, kteří zklamali. Vypadalo by to úplně jinak, i kdyby se z korupce podezřelé strany v průzkumech propadly blízko hranice zvolitelnosti. Takhle stále mají jistotu, že se i s nějakými 10 nebo 20 % vždy dostanou k teplým místům.

0 0
možnosti
PP

pomaleneutrino

3. 12. 2011 19:36
Tak si krásně pokecáme o tom, jaká je u nás hnusná korupce,

autor si trochu vylepší karmu, která v poslední době klesala, my ostatní rezignovaně pokrčíme rameny a stane se co?

Jako vždy. NIC.

Bez peněz a vlivu v médiích nezmůžeme nic. A Babiš peníze má a média si koupí. Třeba už má dost a do konce života má víc než potřebuje. A jestli postaví svou kampaň na boji proti korupci, tak se třeba něco změní.

Jasně VV jsou obrovským propadákem a zklamáním a poučením. Jednou to snad ale vyjde.

Jinak co? Na všechno se vy...?

5 0
možnosti
RJ

RenataZ

3. 12. 2011 18:41
Kdo má praktické zkušenosti

Zkusil někdo z diskuterů ukázat na korupci? Nemyslím tam nahoře, ale třeba na obecní úrovni? Ozvěte se. Všichni říkáte mělo by se, musí se, ale chtěla bych slyšet: řešil jsem. A neříkejte, že okolo vám zrovna žádná korupce není.

0 0
možnosti
RJ

RenataZ

3. 12. 2011 18:42
Re: Kdo má praktické zkušenosti

oprava: vás

0 0
možnosti
K

krllo1

3. 12. 2011 18:27
Chybí ve výčtu Barták.

Ten by se mohl zpovídat z tatrovek, Pandurů, obrněných aut Dingo a Iveco - jo to by byl sociální stát našich pracháčů.;-D

1 0
možnosti
PCZK

Pic Club za kopějku

3. 12. 2011 18:13
Případy u nás se neodročí, ale "odloží"

R^jinak souhlas

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

3. 12. 2011 17:30
má to několik příčin

Jednak - v některých kauzách jsou namočeny všechny strany, takže ruka ruku myje. Druhak - většina politiků je namočena v něčem, takže moc nejdou po ostatních - aby jim to někdo neoplatil stejným metrem. Za třetí - když se objevila nová strana, která slibovala změnu (Zelení, VV), tak se ukázalo, že jsou stejní nebo horší, než ti stávající. Takže lidi nevěří novým stranám ani těm starým. A nakonec - zásadní je, že kmotři mají pod palcem média. Takže zmanipulují potřebnou část lidí (a tam stačí ta prostší většina, remcalové se dají ignorovat), že tento politik je hodný, mélem svatý... a nebo naopak že je to lumpo, že by si od nich pes kůrku nevzal. Staší sledovat kampaně proti VV (a ne, že by snad byli moji oblíbenci).

A Babiš... že na to skáčeš? Je to jen líbivá rétorika, ale sám byl v zystému doteď namočený a těžil z něj. Vydatně. Takže na mě to působí, že se už jen chce obejít bez prostředníků...

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

3. 12. 2011 15:38
Politici nejsou všichni špatní.

Jako nebyli špatní všichni komunisté. Jen ti slušní musí v sobě slušnost tlumit a přizpůsobovat se neslušným, protože jinak by tam nebyli. Bude to snad tím hloupým rčením, které nás v mládí učili. Moudřejší ustoupí a podle toho to všude vypadá.

1 0
možnosti
J

jupp

3. 12. 2011 23:44
Re: Politici nejsou všichni špatní.

Jasne.  I po 2. sv valce se ukazalo, ze krome hrstky tech popravenych nacistickych spicek (a Adolfa cHalupare, samozrejme) byli pouze hodni naciste a vetsina Nemcu byli primo odbojari.

Neznam jednoho spatneho nebo zleho komunistu. Vsichni vstoupili do partaje pouze a jedine proto, aby pomahali altruisticky spoluobcanum. Pouze zli a spatni obcane nebyli v komunisticke strane, to da rozum.

0 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

3. 12. 2011 15:38
je to prosté milý Watsone

vrána vráně oči nevyklove. do těch lumpáren jsou zapojeni od oposmlouvy všichni, takže jak něco cekne jeden, automaticky si podřezává i vlastní větev. vždy´t nový Kalousek z TOP byl za starých časů ve vládě jak s ODS tak s ČSSD. proč asi bral pod ochranná křídla na finance MUDr.Bartáka z ODS, kterému hořela koudel pod zadelí na obraně?

0 0
možnosti

3lipy

4. 12. 2011 6:56
Re: je to prosté milý Watsone

R^R^R^

0 0
možnosti

3lipy

3. 12. 2011 13:09
Taky jsem volika zprvu ODS

a nedala jsem na ni pár let dopustit. Ovšem kdo volí ještě dnes, stále dokola ČSSD a ODS, musí být snad slabodochý :-)

4 0
možnosti
1

1absolutus

3. 12. 2011 13:31
Re: Taky jsem volika zprvu ODS

:-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy