U2, já a Mnichov

Dostalo se mi velikého zadostiučinění – byl jsem přítomen "mši", kterou sloužil bohem dotčený Paul Hewson alias Bono Vox se svými nejvěrnějšími apoštoly. Není mi znám žádný smaragdovější irský čtyřlístek...

Nechci vás mýlit slovem mše. Pochopitelně je míněno jako nadsázka. Účastnil jsem se předvčerejšího vystoupení U2 v Mnichově. Toto město dávalo zpočátku celému podniku podvědomé tušení „zrady“ - zcela se však rozplynulo v očekávaném a dostavivším se pocitu katarze.

Léta patřím do tábora (neorganizovaných) příznivců U2 – nemůžu jinak. Bono a spol. jsou „magnificent“ - tedy velkolepí. Dávno přesáhli hranici hudední produkce v jejím nejširším slova smyslu. Nedělají muziku jako prodejní artikl – oni ji prožívají a je jim prostředkem k vyšším cílům: totiž konání dobra. A nejde o dobro z pozice spasitelů či mesiášů. Vůle k dobrým skutkům tam, kde jich je jich nejvíce třeba, přesně odráží jejich prozření. Success is to give (úspěch je dávat). Sotva jde něco dělat tak dlouho a tak dobře jako oni jen pro peníze. Přesah sebe samých nemá v U2 lepšího příkladu. Jsou nadanými řemeslníky, vizionáři a neúnavnými gladiátory, kteří vládnou arénám nového světa. Jsou hlasem naděje.

Když tito chlapíci v letech vcházejí na stadion, dav vítá hrdiny. Ne „rock and roll“ hvězdy. Vítá své duchovní. Edge zarachotí strunami a spouští vpravdě duchovní obřad bez dogmat a předem zodpovězených otázek. Tito knězi hlásají lásku a vzájemnost. Vstupují do každého otevřeného srdce, v němž probouzejí novou víru a inspiraci. Tři nástroje a hlasivky - toť vše, co U2 potřebují ke zvuku tak neopakovatelnému, jako je ten jejich. A textařskou invenci. Nebo spíše poctivost. Která mužská kapela má ve svých poselstvích tolik empatie?

Ne, nebudu zde rozmělňovat vlnu své doznícající extáze mechanickým popisem toho, co na pódiu viděly oči. Důležitější je srdce. U2 a Bono zvlášť ho mají obrovské. Budiž jejich dílo požehnáno.

___________________________________________________________________________________

Kdo by se chtěl připojit ke kampani ONE, zaměřené - v Africe - na boj s extrémní chudobou a nemocemi, jimž lze předcházet, může tak učinit a informovat se o celé myšlence na http://www.one.org/international/about/

Václav Král

Autor: Václav Král | pátek 17.9.2010 19:19 | karma článku: 19,43 | přečteno: 2921x
  • Další články autora

Václav Král

Verše ze sna

31.10.2018 v 11:05 | Karma: 3,61

Václav Král

Český lev (kultura vers. politika)

11.3.2018 v 15:56 | Karma: 17,02

Václav Král

Nebýt v odporu

11.1.2016 v 18:32 | Karma: 5,09