Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Koukám, že se diskuse docela rozhořela. Bohužel s extrémy na obou stranách. Jedni by nejraději každému nařídili co je pro něj a jeho dítě bezpečné a druzí zase straší málem středověkými praktikami v porodnicích. 

Neměla by diskuse k tomuto tématu vést spíš k tomu, aby vymizely ony "středověké praktiky" z porodnic i zbytečné riskování u domácích porodů a aby se hledalo řešení někde na půl cesty? Čili aby rodičky byly všude brány jako klienti a podle toho se k nim lékaři chovali. Aby porodní domy vznikaly v blízkosti nemocnic. A aby když už se žena rozhodne rodit doma, bylo počítáno s možnými komplikacemi a záchranka aby mohla dorazit co nejrychleji? 

A abychom se zase učili odpovědnosti za svůj život i život svých blízkých? A to nejen u matek? 

Vy co tady pořád argumentujete tím, že by si měly domarodičky všechno zacálovat, sáhněte si do svědomí a koukněte se někdy na svůj účet čerpané lékařské péče. Je opravdu tak nízký a opravdu děláte pro své zdraví maximum, že chcete jiným radit nebo dokonce nařizovat, co by měli nebo neměli dělat pro zdraví své?

1 0
možnosti
Foto

Pro zdraví novorozenců :)

0 0
možnosti
TH

Moje pribuzna rodila v nemocnici, chovali se k ni jako k idiotovi, ktery nema do porod nic kecat. Den predtim ji na ulici potkala neznama pani, ze ktere se vyklubala "porodni baba" a rekla ji : "vy budete do 24 hodin rodit."  jwn tak uz od pohledu. 

V porodnic pri zacinajicim porodu ji lekar ujistoval, ze rodit nebude , ze si jeste zatracene pocka...hysterka jedna. Jenze ona opakovane upzornovala, ze si mysli, ze uz to bude. Blbka jedna...furt do necejho kecala, cemu nerozumi. A tak zustala sama. Porodnik prisel k prave narozenemu diteti, kdyz pro nej manzel bezel a shanel ho....Bez zasahu, bez nastrihu a holeni....

0 0
možnosti
JK

Je mi líto, že Vaše příbuzná toto zažila, nicméně nelze podle tohoto případu říci co porodnice to hrůza. Já mám například zkušenosti naprosto opačné a 2x. Kvůli těm co se o mne dobře starali po celou dobu dobře a profesionálně špatně snáším paušální nadávání na porodnice.

Na druhou stranu stejně vidím paušální adoraci domorodících PA (v diskusích, zejména "alternativních"), protože i ty mohou lecos "nedat" - to co je nepoznatelné předem nevyvěští a navíc nemá za zadkem vybavení, sál (a může to být o minutách, sama jsem to zažila). V tom případě je miloučké zacházení a domácí prostředí trošku málo a k přesunu do "obávané zlé porodnice" stejně dochází, jen za daleko dramatičtějších podmínek...

4 0
možnosti
MB

Britská studie z roku 2011 zkoumající skoro 65 tisíc nízkorizikových rodiček vyplývá např. to, že pro vícerodičky je nejbezpečnějším typem péče porod doma (2,3 ‰ případů komplikací) a nejméně bezpečná péče v nemocnici s lékařem (3,3 ‰ případů komplikací). A když se shrnout výsledky za prvorodičky a vícerodičky, tak je nejbezpečnějším typem péče porodní dům s porodními asistentkami bez lékařů. http://www.bmj.com/content/343/bmj.d7400

0 0
možnosti
DT

v tom článku najdete i čísla, která potvrzují, že hodně velké procento těch doma rodících žen musí být převezeno do nemocnici kvůli komplikacím (u prvorodiček je to až 45 procent, u vícerodiček o něco méně) a že tohle pohodlí zmenšení zásahů do porodu je vykoupeno HORŠÍM STAVEM NOVOROZENCŮ 

každá žena, která se rozhodne rodit doma, bez pomoci, kterou jí zdarma (u nás! v GB rozhodně ne) nabízí zdravotnictví, riskuje nejen zdraví svoje, ale hlavně svého dítěte. Rv

2 0
možnosti
MB

Martin Daniel, doktor v inej diskuzii: Tvrdá fakta, která respektuje nejmodernější věda (ale ne nutně každý lékař): 1. těhotenství a porod nejsou chirurgická záležitost, jak tady někdo napsal. Jsou to "jiné stavy", které nejsou nemocemi, dokud se nemocemi nestanou. 

2. Psychika hraje v porodu důležitou a možná dokonce nejdležitější roli. 

3. Proto statistiky ukazují, že porod doma je bezpečnější, než porod v nemocnici (platí jen pro nízkorizikové - viz jedna z předřečnic). Je to jednoduché milý Watsone - když je žena v menším stresu, bude mít výrazně méně komplikací. 

4. Samozřejmě když už problém nastane, je ideální mít vedle sebe ne jen lékaře, ale i celé jeho "vybavení" - tedy celou nemocnici.

5. Pokud někoho donutíte násilím aby byl někde, kde se bojí, riziko komplikací  se výrazně zvyšuje. A pak je téměř jisté, že u tohoto typu žen bude počet komplikací a následků vyšší v nemocnici, než doma (Pokud mi nevěříte, znovu se podívejte na statistiky. To je problém víry, že se ani statistika nebere vážně, když je proti mé víře, že porod v nemocnici je vždy lepší). Výhodou nemocnice je, že se mnohé komplikace zvládnou, ale i ty, které by vůbec doma nenastaly. Bohužel nikdo není schopen dopředu říct, u koho nastane komplikace v každém případě a tedy je třeba nemocniční péče a u koho by doma nenastala, protože rodička by rodila uvolněná, beze strachu a porod doma by byl lepší možností, protože by ke komplikaci vůbec nedošlo.  6. Současně je pravdou, že některé zastánkyně domácích porodů jsou trochu hysterky. Ale tím, že je přinutíte, aby se nebály, jejich strach nezmenšíte, naopak.  Tím, že je onálepkujete, jejich názor nezměníte, stres zvýšíte.  Pro každého z nás je důležité se zeptat, co chci. Chci si dokázat svou pravdu nebo chci moci rodit tak, aby to bylo nejlepší pro mne a mé dítě? To jediné je důležité a kdo to má pořešeno, už nemusí bojovat, protože řešení pro sebe najde.

0 0
možnosti
MB

A pro ty z nás, kteří se nějak v systému nebo mimo sytém angažují je důležitá ještě další otázka: 

Tím, že tvrdě bojuji za domácí porody nebo proti nim, získám to, co chci? 

Mé řešení je, aby odpůrci domácích porodů si přečetli statistiku a zamysleli se nad ní. dokud jim nedojde, jak hluboce jsou iracionální, když ji ignorují a nutí druhé, aby ji ignorovali také. 

A odpůrkyně porodů v nemocnici, aby si uzdravili svůj strach a mohli v klidu a míru rodit i v nemocnici. 

Ostatní pak budou profitovat z toho, že oba tábory přestanou bojovat a místo toho budou hledat to nejlepší pro rodičky a děti (třeba i na základě statistiky, že porod doma má méně komplikací a ptát se proč). 

Dokud v těchto debatách půjde o boje dvou znesvářených táborů, kteří nic neví, ale myslí si, že ví vše, řešení nebude. Řešení se najde, až zastánkyně domácích porodů přiznají, že se bojí rodit doma, protože si uvědomují možnost komplikací. Ale víc se bojí jít do nemocnice.  A až ten druhý tábor pochopí, že chtít racionální chování od lidí ve stresu je velmi neracionální. A začne se zkusit raději vciťovat, než odmítat. A pak bude prostor pro to najít nejlepší řešení pro každého. A porodnice brzy na to nabídnou domácí porod v nemocnici. je to jen o tom, abychom přestali bojovat za svou pravdu a vzali v potaz názor druhé strany. zastánkyně domácích porodů by měli uznat, že nemocnice je někdy nejlepší řešení. A věřící na porodnice by měli místo odmítání domácích porodů pomoci ženám ve stresu, aby si ho uzdravili a mohli rodit v nemocnici.  A samozřejmě abych nezapomněl - když porodnice nabídne klid domácího porodu a jistotu nemocničního zázemí, většina lidí ráda připlatí a vyděláme všichni. Protože v klidu a míru porozené děti budou žít jiné životy, než my, porození do samoty. S úctou MUDr. Martin Daniel.

0 0
možnosti
MT

Protože z nějakých těžko pochopitelných důvodů budu moct napsat jen 1 příspěvek bez další diskuze, tak bych chtěl dodat do emotivních diskuzí trochu faktů. Jedna z největších posledních statistických studií dost přesvědčivě dokazuje, že počet novorozenců se skore dle Apgarové 0 v 5.min. života (=bez známek života) je u domácích porodů v USA 10x vyšší (!) - viz

http://www.medscape.com/viewarticle/811222?nlid=33811_1884&src=wnl_edit_dail

Jako pediatr musím respektovat zdraví novorozence a proto je pro mne volba jasná. Nehodlám však nikomu násilím bránit v porodu doma, jen by toto mělo být dost jasně dáno na vědomí. Emoce sem tolik nemotejme.

6 0
možnosti
Foto

J35a56n60a 35M53a21j60o46v88á

4. 10. 2013 21:43

Díky za odkaz.R^

1 0
možnosti
PK

To je zase diskuse. Jako obvykle to "fanatičtí odpůrci domácích porodů" zahrávají někam úplně jinam, než je jádro pudla. Už se ví, jak dopadl ten soud ve Štrasburku? http://zpravy.idnes.cz/evropsky-soud-pro-lidska-prava-bude-resit-ceske-domaci-porody-pu8-/domaci.aspx?c=A130910_083331_zahranicni_jpl

Asi ne, tak co kdybychom nejdřív počkali, jak se to vyvine a až pak diskutovali? Pokud ty dámy ten soud vyhrají, tak už se těším, jak zase budou všude na světě blbci jenom u nás všichni pašáci, co ví všechno nejlíp :-P

0 0
možnosti
Foto

U nás není problém s právem rodit doma :) To práva de iure u nás existuje, problém je jinde, de facto to není v Česku možné pro příliš tvrdě nastavené podmínky (hlavně technické vybavení) porodních asistentek, to se vlastně týká i jediného porodního domu u nás :)

A na této bázi vlastně probíhá argumentační boj - zjednodušeně - mezi lékaři a školenými asistentkami - o podmínky pro výkon svých povolání :) A pro práva spojená se zodpovědností :)

Výsledek se dá předpokládat ... v konečné fázi to i v Česku bude vypadat stejně, jako ve vyspělé Evropě (výjimkou je Nizozemí) nebo v GB nebo USA ... plánovaně doma bude rodit odhadem 1- 3 procenta žen za jasně vymezených podmínek - zdravotních, ekonomických a právních :)

A jinak když jsem o Nizozemí, poměrně snadno dohledatelné statistiky říkají, že v letech 2001-2004 tam doma rodilo v průměru kolem 30 procent všech rodiček :) Poslední statistiky mluví o docela výrazném poklesu v posledních letech na 20 procent v průměru :) Domácí porody konkrétně v Nizozemí jsou jeden z právně nejpropracovanějších obdobných systémů - vývojově logicky :) Zajímavostí v tomto systému, kde porodní asistentky mají srovnatelné vzdělání (skoro) jako lékaři, je, že ZODPOVĚDNOST za místo porodu má nikoliv rodička, ale právě porodní asistentka :)

2 0
možnosti
MP

Jaká to může být matka, která riskuje narození mrtvého dítěte či dokonce mrzáčka, který bude celý život na vozíku? Je to vůbec ještě matka?!?

0 0
možnosti
Foto

J24a61n33a 31M13a29j89o82v70á

4. 10. 2013 19:10

Miroslave, to je to. Podle mne ne, protože v zájmu svého pohodlí (proboha, dneska jsou to tři dny..) ohrožuje hned na startu svoje miminko. Jakoby nestačila všechna další rizika, která prostě neovlivníme..

1 0
možnosti
DT

váš blog je plný pololží, manipulace a zastrašování, spolu s podsouváním jediné možné varianty (kterou  jste se rozhodl nazvat přirozenou) 

realita života je jiná - porodnice už dávno vycházejí ženám vstříc kde se jenom dá, a onen vámi vyzdvihovaný laicky vedený  "přirozeně" domácí porod může taky končit pěkným malérem... viz můj blog, kde jsem jeden takový reálný případ vylíčila. 

http://tanker.blog.ona.idnes.cz/c/363151/Nikdy-jsem-nepomyslela-ze-porod-muze-mit-neco-spolecneho-se-smrti.html

2 0
možnosti
MB

Tak a teraz konkrétne - ktoré sú tie pololži, ktoré sú tie manipulácie a zstrašovanie. Konkrétne.

0 0
možnosti
AJ

Chlapi se baví o porodech, bravo! Teď ještě porodit!;-D

1 0
možnosti
TN

Podívejte se, pokud si chce nějaká alternativní máma rodit doma, ať si tam rodí. Ale pokud přijde na komplikace, ať to pak laskavě nehází na záchranku či lékaře, který tam dorazí, jako už se stalo. A pokud bude požadovat výjezd záchranky, ať si ho zaplatí. O tom, že u záchranky není porodník a musel by v takových případech vyjíždět extra a být kvůli tomu v pohotovosti, to zaplatí kdo? Opravdu nejsem zvědavý na to, aby kvůli nezodpovědným matkám, co chtějí rodit doma, pak chyběl ten lékař právě v porodnici, kde zvládne práce daleko více než když bude někde vyjetý pryč. Takže OK, rodit doma na vlastní odpovědnost a za vlastní peníze pokud budu požadovat lékařskou péči.

A o fanatických řečech autora "článku", který začne s dopravními nehodami atd. - ono právě tito alternativci a fanaticki jsou známí tím, že rádi míchají hrušky a jabka a ještě jak se jim to hodí. Ve zdravotnictví je potřeba řešit důležitější věci než pár matek co chtějí být in a pak budou prosit o pomoc a obviňovat všechny okolo když se něco nepovede.

3 3
možnosti
Foto

Ty důležitější věci ve zdravotnictví by mně opravdu zajímaly. Myslíte třeba ty, jak záchranka vyjíždí kvůli nějakému troubovi co srazí autem dítě, protože si nutně musí zrovna zavolat? Nebo jak na operačním sále zachraňují život člověku, co váží 160 kilo, protože do něj od útlého věku rodiče cpali tak vychvalovanou českou domácí stravu? Nebo třeba to jak vás budou zachraňovat, protože si uženete infarkt?

Mám jedno řešení. Zrušme povinné zdravotní pojištění a ať si každý sám nese odpovědnost za své zdraví a za to, kolik utratí za zdravotní péči. Uvidíte jak pak začnou být domácí porody populární, protože jsou levnější než porodnice.

4 1
možnosti
  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1666x
pozorovatel sama sebe v kontextu společnosti a pozorovatel společnosti v kontextu sebe samého

Seznam rubrik