Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Děkuji Vám pane Králi za Váš článek na blogu! Pro mě to bylo zajímavé čtení. Je v něm mnoho pravdivého. 

Ve standardizovaném porodnictví není tolik času na to, aby se někdo věnoval matce, jejím pocitům a potřebám. V mnoha porodnicích je určena poloha rodičky v leže na zádech s přikurtovanýma nohama, která sice odpovídá lékařským pravidlům, ale protiřečí snad všem přírodním zákonům. Ale proč netlačit proti gravitaci? Vždyť ještě by se musel lékař ohýbat. Pokud by to nešlo dobře, lze přeci použít tlačení na břicho, Kritellerovu expresi, což je sice zakázaná metoda, ale ve většině porodnic stále hojně využívána. 

Mezi porodníky převládá názor, že je třeba porodit hlavně zdravé dítě a matka? Ta je silná, nějak to zvládne. Porodnictví je v ČR stále vnímáno jako chirurgický somatický obor a velmi se zapomíná na psychologickou stránku věci, na pocity a požadavky rodiček. Lékař je velitel a on rozhoduje o všem, z toho plyne i špatná komunikace. 

Ačkoliv slušná a dostatečná komunikace, volba polohy rodičky, omezení rutinních zákroků (nastřižení hráze, epidurál, okamžité přerušení pupečníku), empatie, aj. by měly být automaticky součástí porodu, je smutné, že takové jednání je i v 21. století v ČR spíše výjimkou. 

Je pár lékařů, které tato stránka porodu zajímá, snaží se jí řídit a jsou dokonce i tací, kteří se snaží změnit k lepšímu porodnictví v celé republice. Ale žel nemocnice, pojišťovny a dokonce i ministerstvo zdravotnictví jim hází klacky pod nohy. 

Ono pokud porodíte zdravé dítě nebo Vám dítě v porodnici zachrání, jste spokojení, nedáte na porodnici dopustit. Ovšem jakmile lékaři zaviní poškození dítěte a vy víte, že se tomu dalo zabránit třeba tím, že by vás přetočili z leže do jiné pozice, zamyslíte se nad vším i z jiného pohledu. O stovkách takových případů nevíme, protože za nemocnicí stojí armády právníků a lékaři nemohou přeci za nic, stejně jako když například zapomenou při operaci v břiše pacientky špachtli.

0 0
možnosti
Foto

Paní Neupauerová, děkuji mnohokrát za krásnou satisfakci na samý závěr diskuze... S přátelským pozdravem V. K.

0 0
možnosti
DT

Autor bud´ patri k lobby vymyvajici mozky budoucich matek, s cilem urvat na tom rozeni take nejakou korunu (co na tom, ze riziko nese pak zena sama a pokud je poskozena, jeste se ji od lobby dostane vycitky, ze za to muze sama, protoze... autobus) - nebo mu byl mozek uspesne vymyt, coz si myslim, je pravdepodobnejsi. Tenhle blog je verejna ostuda, pocinajic manipulativnim prohlasenim (kdo je meho nazoru, ten je inteligentni) a koncic demagogickymi lzemi  Rv

3 0
možnosti
FP

Autor je id*ot. To se neda jinak rict... Diky za existenci porodnic doktoru a kvalifikovanych porodnich asistentek. Bezproblemove tehotenstvi moji zeny bez jakychkoliv predvidatelnych komplikaci by doma nejspis skoncilo tragedii, mozna pro oba dotcene. Rodili jsme v prijemnem prostredi porodnice, kde nas nikdo do niceho netlacil a porod probihal tak prirozene, jak jen to bylo mozne. Tupe predstavy z casu komunismu cisi z vaseho clanku. Vubec si neuvedomujete, ze kazdy ma moznost se do porodnice predem podivat a rodit tam, kde sam chce. Neni vyjimkou, ze rodicky jezdi i pres 100 kilaku do vybrane porodnice kvuli prostredi a personalu. Dalsi vec je, ze lide nemaji ani tuseni o tom, na co maji a nemaji pravo, o cem muze a nemuze doktor rozhodnout a netrvaji na svych pravech. Takze vazeny autore, zjistete si sva prava, zjistete kolik rodicu je zna, kolik jich na nich trva a pak mudrujte. Dokud si lide nechaji s*at na hlavu, tak se v problemovych mistech nic nezmeni. A to neplati jen v porodnictvi...

3 1
možnosti
Foto

Milí čtenáři, blogerky a blogeři,

děkuji za Vaše příspěvky do vskutku živé diskuze. Je vždy velmi inspirující, kolik názorů se vyrojí... Přeji všem hezký začátek školního roku a všem ženám v požehnaném stavu možnost svobodné volby. V. K.

5 0
možnosti
Foto

Znáte tu o svobodě jako poznané nutnosti?

A vězni v padesátých letech říkali, že až v kriminále se cítili svobodní;-D.

0 2
možnosti
PB

Muži by do toho neměli kecat a prvorodičky také ne. Byl jsem u 4 porodů a např. v Hořovicích jsou porodní pokoje, kde je i kanape a lednička pro tatínky, když to dlouho trvá tak si při tom může chlap i schrupnout což jsem odcenil. A když se něco stane jsou tam vedle klasické porodní sály.  Proč by do toho neměly kecat prvorodičky je nasnadě, pro tělo je to docela záhul a je si potom třeba odpočinout a v případě potřeby se personál o dítě dobře postará. Aa dámy co jste to zažily vícekrát, není ten odpočinek od manžela a dětí v porodnici po porodu skvělý?

2 1
možnosti
Foto

ne není, zvlášť menší děti v rodině dost špatně snášejí nepřítomnost matky a nového sourozence pak vnímají jako vetřelce......Mimochodem v Hořovicích je jedna z nejlepších porodnic u nás.....

4 1
možnosti
Foto

myslím, že v přístupech ze strany porodnic k matkám se mnohé změnilo...Fakt mi věřte, rodila jsem 4x....Poslední porod probíhal před skoro pěti lety v takřka rodinném prostředí pražské nemocnice, na malém gynekologicko porodnickém oddělení...Na malém sálku s jedním porodnickým lehátkem se nesvítilo, nechali mi vlastní tempo porodu, hopsala jsem si na míči, co chvíli nahřívala tělo horkou sprchou a po celou dobu mi byla nablízku švagrová, která plnila pozici spojky, když jsem ztrácela chuť komunikovat... Dítě se narodilo bezvládné, modré a nekřičelo..Na místě byl celý tým včetně lékařky.Kdybych rodila jinde, než v porodnici, špatně by to dopadlo.I na poporodní péči si nemohu stěžovat. Ne, těhotenství není nemoc, ale rozhodně to není něco, co nepotřebuje pravidelný odborný dohled a je to brnkačka, kterou bych chtěla sama za sebe, nechat úplně na matce přírodě. Ta je sice moudrá, ale taky nemilosrdná ve výběru silných jedinců...Se spolehnutím se na přírodu by dnes můj syn nejspíš nežil, a dnes je to velmi chytré, podnikavé a vnímavé dítě...Tak nevím. Určitě bych za sebe volila znovu stejně.Přírodu respektuji, ale s rozumem.

11 3
možnosti
JG

Znám taky jednoho šoumena, co pořád vypráví, jak nechápe co má kdo proti domácím porodům a proč by to porodní bába s letitýma zkušenostma doma nezvládla odrodit, ale auto si dává opravit jenom do autorizovaného servisu, protože se bojí, že by to automechanik Franta (který už opravil hafo aut) ze sousední vesnice zku*vil;-)

12 2
možnosti
JE

Při bezproblémovém porodu zůstane žena v porodnici 72 hodin...  domácí porod považuju za nadřazování pocitů a přání rodičky nad potřeby dítěte. Stručně řečeno, tři dny se to dá vydržet, ať už by byl personál sebenepříjemnější. Satisfakcí mi za to je fakt, že jsem pro své novorozené dítě udělala všechno, co jsem mohla (a netvrdím, že se někdy něco nestane i v nemocnici). A pro vysvětlení: po naprosto bezproblémovém těhotenství- ani ultrazvuk nic nenašel- se mi narodil syn, který by bez lékařů nepřežil (ještě jednou děkuji, pane docente Kabelko z FN Motol)

10 3
možnosti
MP

Porod doma. Proč ne? Ale jako nadstandard a s podpisem 100% odpovědnosti matky za jakoukoli sebemenší komplikaci. V případě zmrzačení či smrti dítěte toto považovat za trestný čin ze strany matky. Matka si musí uvědomit, že přístroje zachranující život musí být v nemocnici a není důvod dopravovat je  do  domova rodičky.

8 1
možnosti
Foto

Nadstandart rodit doma? když je to levnější, tomu moc nerozumím....a jinak jistě že má rodička 100% zodpovědnost když rodí doma.....bohužel, když to po..rou doktoři a dítě zemře jejich vinou, co pak rodiče můžou, nemocnice se postaví za doktora, vina se nepřizná a následky si rodiče taky nesou sami:-( a že takových případů znám pár i když nejsou vůbec medializované...:-(

1 0
možnosti
Foto

moc rád bych napsal něco o jaderné elektrárně.....ale vím o ní kulový...a mám obavy, aby to nedopadlo jako tento článek...tak asi odolám;-D

15 1
možnosti
Foto

Do toho, Vladimíre, fandím Vám R^;-)

2 2
možnosti
  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1666x
pozorovatel sama sebe v kontextu společnosti a pozorovatel společnosti v kontextu sebe samého

Seznam rubrik