Kanci a světice

Kanec je muž, který nedbá na morálku a dává průchod svým samčím potřebám, kdykoli je nějaká žena ochotna je „opětovat“. Světice je žena, která by se k takovému chování nikdy nesnížila a kance odsuzuje...

Když pracujete v lyžařském areálu, zažijete tu a tam nečekané situace. A to nejen v pracovní době. Zejména mimo ni. Uplynulý víkend byl v mém případě právě ve znamení nečekaného.

Dva aktivní kanci umějí oživit noční atmosféru celého domu jaksepatří. Jejich návratem s kořistí lehčích mravů ožívá i špinavá podlaha společné kuchyně a hostí narychlo vytvořené matracové „letiště“. Pytláci se takřka za kuropění pouštějí do dělby ještě dýchající nevinné srnky. Zmítá se, lape po dechu, ale zároveň cítí uspokojení nad obětí, kterou přináší. Chce se rozdat. Chce oba nasytit. Opakovaně do ní vrážejí své bodce. Končí zcela udolaná v objetí svého altruistického pytláka hrdiny. Druhý bere zavděk menším dílem a vrací se do svého pelechu, odkud ťuká zamilovanou sms své poblouzněné srně na druhé straně republiky. Co oči nevidí, srdce nebolí, to každý pytlák ví. Srnka spokojeně podřimuje se svým trapitelem i ráno, kdy je v kuchyni již čilý ruch. Únava je silnější a zasloužený spánek tak sladký. Je třeba zhojit utržené rány...

Na nohou jsou však srny světice. Cizí pach cítily i přes silné zdi. Po svém se pouštějí do polemiky o morálce lesní zvěře. Neváhají prolustrovat kabelku udolané srnky, v níž se na čestném místě v peněžence vyjímá tvář studentíka naivky. Co naplat? V lese holt panují drsné podmínky a je třeba projevit značnou míru adaptability.

Analytická mysl se může ptát: A kde je myslivec? Ten se namísto brokovnice chápe pera a zpytuje svou roli v příběhu srnky a pytláků. Měl by hájit právo na život „obyvatel“ lesa. Měl by brojit proti pytlákům, zvláště ve svém revíru. Jenže je-li sám k sobě upřímný, taky by lesním pychem nepohrdnul. O moralitách světic má své pochyby. Chce být čestný a přece je v něm kus lovce. Srnku by si domů též rád přitáhl a čvtrtil by ji svým bodcem i celou noc. Dal by si záležet. Jen jednu věc by nedopustil: Dělit se o ni!

Václav Král

 

Autor: Václav Král | úterý 26.1.2010 14:23 | karma článku: 14,82 | přečteno: 1620x
  • Další články autora

Václav Král

Verše ze sna

31.10.2018 v 11:05 | Karma: 3,61

Václav Král

Český lev (kultura vers. politika)

11.3.2018 v 15:56 | Karma: 17,02

Václav Král

Nebýt v odporu

11.1.2016 v 18:32 | Karma: 5,09