Hořko-sladký sentiment...

SPRÁVNÁ DÁVKA SENTIMENTU CHUTNÁ JAKO OSLAZENÝ ODVAR Z HOŘCE. POMÁHÁ STRÁVIT TÍHU, KTEROU CÍTÍME, KDYŽ HOŘKO-SLADCE VZPOMÍNÁME.

Kdysi bývaly peníze - měna - kryté zlatem. Použiji-li tuto analogii pro vzpomínky, nabízí se zřejmá otázka: Čím jsou kryté vzpomínky?
Věhlasný V. E. Frankl mluví často o plných sýpkách minulosti. Myslí tím vše dobré, co kdo v minulosti vykonal. Každý tedy máme svou obraznou sýpku, kterou den po dni naplňujeme svými skutky, svým životem. Jde o pomyslné muzeum vzpomínek. Jsou v našem srdci a v naší paměti. Jsou tedy naše vzpomínky kryté naším životem? Rozhodně ano.
Objevil jsem tuhle zcela zapadlou fotografii svého otce a dlouho jsem si lámal hlavu, s kým a kde na této černobílé fotografie je. Resp. byl. Loni to byly tři desítky let od jeho odchodu na onen svět. V jeho sýpce minulosti je spousta zákoutí, která mi nejspíš zůstanou navždy utajena. Tato fotka však může oživnout a vydat své svědectví nejméně o jednom z obřího množství momentů života mého tatínka. Jít zpět do doby, kdy žil, je velké klukovské dobrodružství. Co však naplat, když nemám pas na tuto cestu do minulosti...
Dívám-li se na dnešní dobu, zjišťuji, že trpí ztrátou jistot. Každý druhý člověk churaví neurózou nebo strachem ze zítřka. Není pevně ukotvený v míru se sebou a světem. A právě zklidňujícím prvkem je malá dávka sentimentu. Cítíte to stejně jako já? O vzpomínky se totiž lze opřít, akčoli jsou ve většině pouze nehmotné.
Jejich protějškem jsou vzpomínky hmotné - předměty. My doma například měli po otci dvě krásné trumpety. Každá rodina střeží takové vzpomínky jako oko v hlavě. Dá-li vám někdo život a brzy nato odejde, asi vždy budete cítit nějakou formu dluhu. Ačkoli neseme hodnoty svých předků dál, jak můžeme jejich přesah aktualizovat pro dnešek?
Ať tak či tak, něco stále ukazuje ke starým fotografiím a nevyřčeným příběhům na němých nosičích vzpomínek. Co tedy s nimi?
Z dětství mám památníček, čas od času ho prolistuju a připomenu si školní léta. Chystám se ho naskenovat a tím by mohl vzniknout elektronický retro památníček.
Laskavý čtenáři, také prožíváš nastíněnou situaci? Budu rád, když se podělíš o svůj názor v diskuzi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Král | úterý 13.5.2014 17:11 | karma článku: 8,11 | přečteno: 271x
  • Další články autora

Václav Král

Verše ze sna

31.10.2018 v 11:05 | Karma: 3,61

Václav Král

Český lev (kultura vers. politika)

11.3.2018 v 15:56 | Karma: 17,02

Václav Král

Nebýt v odporu

11.1.2016 v 18:32 | Karma: 5,09