Revoluce pro NKÚ?

Iniciativa eStat.cz, kterou mám tu čest vést, analyzuje a hodnotí návrh ústavního zákona, kterým se mění  kompetence Nejvyššího kontrolního úřadu. Dosavadní působnost NKÚ je Ústavou omezena na kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Z pohledu větší transparentnosti veřejného sektoru a větší veřejné kontroly představuje tento návrh největší změnu od přijetí zákona o svobodném přístupu k informacím.

eStat.cz

 

Deklarovaným cílem navrhované úpravy je odstranění omezeného rozsahu ústavních kompetencí NKÚ, který neodpovídá stupni dosaženého společenského vývoje, změnám ve veřejné správě po roce 2000 a přistoupení ČR k EU.

Parlamentní servis č. 7/2009 ke stažení v ZDE

Navrženými opatřeními se například pod kontrolní pravomoc NKÚ podřazuje hospodaření územních samosprávních celků s jejich majetkem, rozšiřuje se působnost NKÚ i na další právnické a fyzické osoby, mezi které budou spadat zejména veřejnoprávní korporace a jiné instituce hospodařící s veřejnými prostředky a s finančními prostředky poskytnutými z rozpočtu EU, zpřesňují se stávající pravomoci NKÚ v oblasti kontroly státního rozpočtu tak, že tato kontrola se bude vztahovat jak na kontrolu příjmů a výdajů státního rozpočtu, tak i na kontrolu návrhu státního závěrečného účtu.

Při zachování současného stavu bude NKÚ ve své činnosti stále narážet na velmi úzké vymezení pravomocí, i nadále bude limitován při kontrole jiných subjektů, než jsou organizační složky státu, budou přetrvávat problémy při provádění kontroly těch operací, u nichž dochází ke směšování státního majetku a finančních prostředků ze státního rozpočtu s majetkem soukromým či prostředky z jiných zdrojů.

Z těchto důvodů hodnotí iniciativa eStat.cz návrh ústavního zákona jako nejpřelomovější návrh v oblasti zvyšování kontroly veřejných prostředků a veřejného majetku, který vzniknul v 5. volebním období Poslanecké sněmovny. Otázkou je, jak se k němu postaví poslanci.

 

Koncesionářský seriál - díl 26: TOP ČSSD KSČM KDU chtějí poplatky

Nova Author Cup: Víc vlevo, než vpravo

 

Autor: Edvard Kožušník | neděle 13.12.2009 10:06 | karma článku: 11,04 | přečteno: 2819x