Koncesionářský seriál - díl devatenáctý: Říjen se blíží

Je tomu právě pět měsíců co jsem spolu se senátorem Richardem Svobodou předložil návrh zákona na zrušení rozhlasových a televizních poplatků. Za těch pět měsíců stihnul Senát projednat návrh zákona v prvním čtení na plénu a přikázat jej k projednání do jednotlivých senátních výborů.

V senátních výborech se projednávání návrhu zákona trochu zadrhlo. Ne však proto, že by senátoři málo pracovali, ale proto že řada z nich se k zákonu nedokázala jasně postavit. Jednotlivé výbory tak zvolily jakousi vyčkávací taktiku, kdy čekají až jak se k návrhu postaví výbory ostatní. Situace je tak poněkud zabetonovaná a všichni vyčkávají až co udělá ten druhý. Mezitím v průběhu letních prázdnin uspořádala senátní mediální komise veřejné slyšení na téma „financování médií veřejné služby“ s očekáváním, že seminář ukáže cestu jakým směrem se vydat. Zda nadále udržovat přežitý a neefektivní model výběru koncesionářských poplatků anebo změnit financování médií poskytujících veřejnou službu směrem k přímému financování z veřejných rozpočtů při zachování nezávislého postavení těchto médií.

Uspořádaný seminář bohužel senátorům v rozhodování asi moc nepomohl. Předvedl jen demonstraci až téměř úzkostlivého hájení status quo ze strany České televize a Českého rozhlasu bez náznaku ochoty vést alespoň diskusi o jakémkoliv jiném způsobu financování médií poskytujících veřejnou službu než je současný model výběru koncesionářských poplatků. Jakoby snad veřejnoprávní média ani nechtěla umožnit veřejnosti nakouknout pod pokličku vnitřních finančních toků v těchto institucích a na jejich penězovody napojené skupiny. Seminář také ukázal plošné levicové odmítání všech návrhů pocházejících z pera pravice bez sebemenší ochoty si přiznat alespoň skutečnost, že současný model koncesionářských poplatků je co do nákladů na správu poplatků opravdu neefektivní a velmi nákladný.

Člověk pohybující se v prostředí politiky musí být připraven dělat kompromisy a to i u krystalicky čistých řešení o nichž je přesvědčen, že jsou to ta řešení jediná správná. V případě návrhu na zrušení rozhlasových a televizních poplatků bohužel nemohu dělat kompromisy, protože dosud žádný konkrétní protinávrh na jehož půdorysu by šlo kompromis dojednat nepadnul.


KOncesionářský seriál

Díl osmnáctý: Poplatky v Senátu Díl sedmnáctý: Umělci a partaje
Díl šestnáctý: Janečkův mluvčí

Díl patnáctý: Petice - zapojte se!

Díl čtrnáctý: Janeček se asi spletl Díl třináctý: Úspora 400 milionů - VIDEO Díl dvanáctý: Výpalné pro živnostníky Díl jedenáctý: V Polsku to právě zrušili Díl desátý: Platí všichni.... Díl devátý: Zdravotnické poplatky
Díl osmý: Podpora ČSSD při rušení poplatků Díl sedmý: Solidarita
Díl šestý: Jiří Pospíšil Díl pátý: Richard Svoboda
Díl čtvrtý: Senát je zatím pro..
Díl třetí: Hotely a penziony
Díl druhý: Jedna věta ředitele Českého rozhlasu
Díl první: Co je cílem zrušení poplatků?

Proč chci zrušit koncesionářské poplatky

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Edvard Kožušník | pátek 28.8.2009 8:35 | karma článku: 15,99 | přečteno: 2683x