Koncesionářský seriál - díl čtvrtý: Senát je zatím pro..

Senátoři přijali návrh na zrušení koncesionářských poplatků k další diskusi a návrhem se tedy budou zabývat všechny senátní výbory a také mediální komise horní komory parlamentu.

Tímto výsledkem skončilo projednávání návrhu zákona na zrušení koncesionářských poplatků, který předložil senátor Richard Svoboda a jehož jsem spoluautorem. "Současný systém je zbytečně nákladný, neefektivní, sociálně necitlivý a přežitý," prohlásil předkladatel zákona Richard Svoboda. Já k tomu dodávám: „Návrh zákona nemá za cíl měnit současnou rovnováhu na mediálním trhu, ani nijak zasahovat do současné míry nezávislosti veřejnoprávních médií. Jeho předmětem je pouze odstranění přežitého a neefektivního systému výběru koncesionářských poplatků a nahrazení mandatorním odvodem části výnosů (cca 3%) inkasa DPH na účet České televize a Českého rozhlasu.“

S podporou zákona vystoupil předseda mediální komise senátu Jiří Oberfalzer: „Službu veřejnoprávních médií si občané neobjednali, musí ji ale podle zákona platit. Jde tedy o vynucenou daň“ konstatoval Oberfalzer. Rovněž senátor Adolf Jílek z KDU-ČSL návrh zákona vnímá jako příležitost bavit se o základním tématu, a to je, co je veřejná služba médií a kdo ji má kontrolovat.

Zrušení koncesionářských poplatků by ročně ušetřilo každé domácnosti s televizí 2160 korun. Dle autorů návrhu zákona Česká televize ušetří na výběru poplatků zhruba 250 milionů korun ročně a Český rozhlas pak 180 milionů korun. V případě, že se s předlohou zákona ztotožní Senát a schválí ho sněmovna, bude změna platit od počátku příštího roku.

Jo a ještě jeden bezvýznamný senátor-odborář prohlásil, že to je kampaň jednoho bezvýznamného kandidáta do Evropského parlamentu. Takže tak.

.

KOncesionářský seriál

Díl třetí: Hotely a penziony

Díl druhý: Jedna věta ředitele Českého rozhlasu

Díl první: Co je cílem zrušení poplatků?

Proč chci zrušit koncesinářské poplatky

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Edvard Kožušník | pondělí 11.5.2009 8:25 | karma článku: 17,37 | přečteno: 1876x