Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

David Cameron - Volte modře, jezděte zeleně

Pravicovým stranám liberálně-konzervativního typu je mnohdy nespravedlivě podsouván odpor k ochraně životního prostředí. Vedle toho je pak vytvářeno klišé, že patent na ekologické chování mají různé levicové a zelené politické směry. Jako jeden z prvních, který toto klišé zboural je David Cameron, se kterým jsem měl možnost před dvěma dny na toto téma mluvit.

 

 


V České republice tomuto černobílému vidění přístupu k ekologii možná nahrál svými některými provokativními výroky na hlavu různých ekologistů Václav Klaus. A jak známo různé mediální zkratky napomohly tomuto jednoduchému škatulkování. Málo se to ví, ale kdo sleduje chování Václava Klause, může vidět že se jedná o člověka velmi šetrného a to nejen k životnímu prostředí. Ostatně právě za jeho vlád v devadesátých letech byla nastartována řada kroků vedoucích ke zlepšení životního prostředí zdecimovaného 40letou totalitní vládou levice. Výdaje na ochranu životního prostředí začaly rapidně klesat právě se skončením druhé Klausovy vlády.


Pravice se často dostává do střetu s různými ekologisty a zelenými fundamentalisty ne proto, že by nechtěla mít zdravé životní prostředí či jej nechtěla zachovat pro příští generace v co nejméně poškozeném a vyčerpaném stavu. Spor je v tom, že pravice tak jak si váží životního prostředí si také váží svobody jednotlivců. Pravice si dokáže představit symbiózu svobodného jednání občanů s trvale udržitelným životem, zatímco různí ekologisté a jiní radikálové mnohdy požadují pro ochranu přírody významná omezení svobody lidí. Přitom právě svobodné jednání lidí je tím hlavním motorem vývoje nových k přírodě šetrnějších technologií a inovací. Jsou to nové, úsporné a dostupné technologie, které dokáží lidi motivovat k větší ochraně životního prostředí, zatímco různé zákazy a omezení žádnou motivaci v lidech nevzbudí. Ba právě naopak zákazy a omezení vzbuzují obecně v lidech odpor.


Považuji se za člověka s pravicový smýšlením a považuji za svou povinnost chovat se šetrně k životnímu prostředí, aby si krásy života na zemi mohly užívat nejen mé děti, ale také jednou dětí mých dětí a další a další generace. Nemyslím si, že ochrany přírody by měla být výlučným tématem jen pro určité „zelené“ politické subjekty. Ostatně poslední týdny ukázaly, že alespoň v České republice platí, že Strana zelených je zelená jen programově, aby vykryla určitou poptávku na politické scéně. Jak jinak si lze vysvětlit, že místopředsedkyně Strany zelených nám tady tři roky káže o důležitosti využití biomasy a pak na konkrétní dotaz „co je biomasa“ nezná odpověď?


Přijde mi zcela naprosto přirozené, že třídím odpad, používám energetický úsporná svítidla a nyní jsem si dokonce pořídil ekologické kolo – www.ekolo.cz , kterým se kdykoliv to umožní počasí dopravuji do práce. Mimochodem toto kolo Vám mohu jen doporučit. Díky němu nemusím každý den stát v dopravních zácpách, jeho elektromotor, který je poháněn baterií, jež se dobíjí přímo z elektrické zásuvky mi umožňuje se v pražské dopravě plynule pohybovat až rychlostí 28 km/h, takže ani v obleku se nemusím při jízdě do práce zapotit. To vše bez vypouštění emisí do pražských ulic. Možná by bylo zajímavé zjistit kolik emisí vypustí oni „zelení“ politici křižující ve svých naddimenzovaných vládních limuzínách pražské ulice.


Ochrana přírody je však běžný postoj k životu a nemusím si proto nutně zakládat „zelenou“ politickou stranu. Ba naopak, jsem přesvědčen, že v politické straně jejíž jsem členem toho směrem k ochraně životního prostředí dokáži prosadit více, než dokážou různé marketingově vytvořené zelené politické subjekty.

KOncesionářský seriál

Díl čtrnáctý: Janeček se asi spletl

Díl třináctý: Úspora 400 milionů - VIDEO Díl dvanáctý: Výpalné pro živnostníky Díl jedenáctý: V Polsku to právě zrušili Díl desátý: Platí všichni.... Díl devátý: Zdravotnické poplatky
Díl osmý: Podpora ČSSD při rušení poplatků Díl sedmý: Solidarita
Díl šestý: Jiří Pospíšil Díl pátý: Richard Svoboda
Díl čtvrtý: Senát je zatím pro..
Díl třetí: Hotely a penziony
Díl druhý: Jedna věta ředitele Českého rozhlasu
Díl první: Co je cílem zrušení poplatků?

Proč chci zrušit koncesionářské poplatky

 

Autor: Edvard Kožušník | pondělí 1.6.2009 18:18 | karma článku: 13,22 | přečteno: 2496x
  • Další články autora

Edvard Kožušník

Stačí vyrobit televizi, která bude telefonem

Odhlasovala v úterý Sněmovna definitivní KO koncesionářským poplatkům? Médii proběhla informace dle které Poslanecká sněmovna přijala pozměňovací návrhy Senátu k návrhu zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání. Nechci polemizovat o smyslu samotného zákona, neb je výsledkem transpozice evropské legislativy. Přesto je na této informaci něco zajímavého. Vláda o tomto zákoně deklarovala, že se jedná o čistě transpoziční normu a nejde nad rámec evropských požadavků. Nebyla to však pravda. Lobby českých veřejnoprávních médií si prošlapala cestičku i do tohoto zákona a prosadila si do něj pravidlo, podle nějž by každý podnikatel a každá právnická osoba, tedy i neziskové organizace museli zaplatit poplatek za jeden rozhlasový a jeden televizní přijímač, který je součástí koncového mobilního telekomunikačního zařízení. Tímto zařízením je pro nás běžné občany myšlen mobilní telefon.

15.4.2010 v 5:36 | Karma: 29,14 | Přečteno: 3806x | Diskuse| Politika

Edvard Kožušník

Revoluce pro NKÚ?

Iniciativa eStat.cz, kterou mám tu čest vést, analyzuje a hodnotí návrh ústavního zákona, kterým se mění kompetence Nejvyššího kontrolního úřadu. Dosavadní působnost NKÚ je Ústavou omezena na kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Z pohledu větší transparentnosti veřejného sektoru a větší veřejné kontroly představuje tento návrh největší změnu od přijetí zákona o svobodném přístupu k informacím.

13.12.2009 v 10:06 | Karma: 11,04 | Přečteno: 2819x | Diskuse| Politika

Edvard Kožušník

Koncesionářský seriál - díl 26: TOP ČSSD KSČM KDU chtějí poplatky

Senátoři včera na schůzi navrhli ponechat koncesionářské poplatky. Nevyslyšeli tak iniciativu, kterou jsem inicioval společně se senátorem Richardem Svobodou .Výsledek hlasování je vítězstvím levice, lidovců a bývalých lidovců v boji za jejich představu o svobodném přístupu k médiím. Občané tak budou nadále platit výpalné České televizi a Českému rozhlasu za to, že doma mohou mít televizi.

11.12.2009 v 7:20 | Karma: 13,83 | Přečteno: 2891x | Diskuse| Politika

Edvard Kožušník

Koncesionářský seriál - díl 25: Vladimír Dryml

Vypadá to na nekonečný seriál. Minulé plénum Senátu projednávání vrátilo do výborů a vrátí se na pořad jednání zřejmě zítra. Zpracoval jsem pár senátorských postřehů.

9.12.2009 v 7:18 | Karma: 7,78 | Přečteno: 2947x | Diskuse| Politika

Edvard Kožušník

Koncesionářský seriál - díl 24: Tomáš Töpfer

Vypadá to na nekonečný seriál. Minulé plénum Senátu projednávání vrátilo do výborů a vrátí se na pořad jednání zřejmě 10. prosince. Zpracoval jsem pár senátorských postřehů.

8.12.2009 v 9:26 | Karma: 11,38 | Přečteno: 3058x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  19:28

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Skandály potápí AfD. V průzkumech je předehnali vládní sociální demokraté

30. dubna 2024  19:24

Vládní sociální demokracie (SPD) německého kancléře Olafa Scholze, která v posledním roce v...

Z Německa chtějí chalífát. Gangsta pop-islamisté jsou dosud nepoznaná hrozba

30. dubna 2024  19:23

O víkendu šokovala Německo, když na demonstraci v Hamburku vyzývala k vytvoření chalífátu. Tajným...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2185x
KOZUSNIK.EU - osobní stránka

Je jedním ze zakladatelů think-tanku eStat.cz - Efektivní stát, občanské sdružení Michala Tošovského. eStat.cz se snad jako jediná nevládní organizace v ČR věnuje problematice byrokracie. Byl zvolen v roce 2009 za ODS do Evropského parlamentu.

A taky hraje plážový tenis.