58% pro přímou volbu prezidenta a posílení jeho pravomocí

Téma přímé volby prezidenta je různými politiky periodicky přetřásáno vždy s blížícím se koncem mandátu úřadujícího prezidenta. V záplavě debat se však zapomíná na občany. Je to přeci hlavně jejich prezident a měli by to být právě oni, kdo by měl hrát pomyslné první housle v debatě o formě volby prezidenta a jeho kompetencích.

Přímá volba prezidenta?

V rámci iniciativy eStat.cz jsme rozhodli pomoci českým politikům a dotázat se přímo občanů, jakého prezidenta vlastně chtějí? Má to být kladeč věnců nebo silný vůdce s řadou kompetencí? Má jeho mandát vzejít z přímé volby od občanů nebo z kabinetních intrik v Parlamentu? Měsíc před konáním dnešní konference v Senátu „Přímá volba prezidenta?“, jsme připravili internetovou anketu, jejíž výsledky Vám níže nabízíme. Zúčastnilo se jí 753 respondentů (podrobné výsledky PDF).

Pro zastánce odkazu politické a ústavní tradice první republiky bude asi překvapením, že čeští občané v roli prezidenta vidí namísto ceremoniální loutky spíše osvíceného autokratického monarchu, kterého si však mohou zvolit v přímých volbách a ke kterému budou moci vzhlížet jak v časech dobrých i zlých.

Více informací: Co říkali politici o přímé volbě prezidenta

Autor: Edvard Kožušník | středa 26.9.2007 6:59 | karma článku: 9,28 | přečteno: 828x