Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J19a76n 32B49u74r97i74a77n

6. 5. 2018 23:39

Marx nepředběhl jenom katolickou církev, ale třeba i Adolfa Hitlera. V r. 1848 napsal:

"Nyní víme, kde jsou nepřátelé revoluce: ve slovanských provinciích Rakouska a v Rusku. Žádná fráze, žádné ujišťování o demokratické budoucnosti těchto zemí nám nezabrání, abychom je nepokládali za naše nepřátele. Nesmiřitelný boj, válka do posledního dechu proti Slovanům, zrádcům revoluce, vyhlazení, bezohledný terorismus; ne v zájmu Německa, ale v zájmu revoluce. Budoucí světová válka odstraní z povrchu zemského nejen reakční třídy a dynastie, ale též zpátečnické národy."

Adolf to nejspíš četl, ne?

0 0
možnosti

Mýlil se Marx, mýlí se i katolíci/křesťané - katolíci jsou konzervativní a vycházejí z toho, že lidský život je hříšný, čili špatný, pokud se netýká uctívání Boha - to jediné je správné a všechno, co děláme, je stejně v Jeho "rukách", zejména naše spása v posmrtném životě (o kterém ale ověřitelně nic moc nevíme). Marx na to šel naopak, vědecky, kdy člověk je jediná smysluplná entita a jeho cílem je mít se dobře a postupovat evolučně v souladu s vědou, vše je materiální a idealismus je nesmysl, být šťastný má smysl jen zde, ostatní jako posmrtný život a nějaká boží spása je iluze. Slabiny obou filosofií jsou už celkem jasné.

0 0
možnosti

Církev nechť poskytují svým věřícím duchovní podporu a do světských věcí se nemají co plést. Jakýkoliv věřící jakékoliv církve nechť vyjadřuje svůj politický názor za sebe jako občan, nikoliv jako příslušník církve. Jinak také, spousta příslušníků církví jsou omámeni jakýmsi nezodpovědným magorem Marxem

2 0
možnosti
Foto

Ale cirkev, majúca v 19. storočí stále veľký vplyv a množstvo členov, mohla byť voči marxizmu hrádzou. Však, fajn, mohol ňou byť aj niekto iný, ale akosi sa nezadarilo. Určite nestačila ako odpoveď voči marxizmu tá liberálna, lebo tá by nikdy nezaujala robotnícku triedu. Kresťansko-sociálna náuka mohla vziať revolucionárom vietor z plachiet a leninizmus či stalinizmus nemusel možno vôbec prísť. Toto nie je ani tak o sympatiách voči katolíckej cirkvi, ale vážne - kto iný mal vtedy podobný potenciál zastaviť ťaženie marxizmu?

0 0
možnosti
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 352x
Publicista, človek ochotný hovoriť aj počúvať. Zaujímam sa o Slovensko a Česko, ich dejiny aj súčasnosť.

Seznam rubrik