Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

4. 8. 2011 1:45
Ať si klidně cpou majetek církvím

My ho pak zase vrátíme pracujícím.

0 0
možnosti
AH

alex hart

4. 8. 2011 11:46
Re: Ať si klidně cpou majetek církvím

Vy vrátíte pracujícím leda tak kulový  h o v n o. To vypadá jako řeči nějakýho fanatika.

.

Víte, čeho se naši současní vládní komunisti nejvíc bojí?  Že by vyhráli volby a museli by se konečně vybarvit, co vlastně chtějí dělat.  Oni moc dobře vědí, že kdyby začali zabavovat jakékoliv majetky, tak sem dříve nebo později vlítně internacionální pomoc ze Západu a bude tady druhá Jugoslávie.

.

Přesto si ještě neráčili upravit své politické teze a volební program, co vlastně s tím chtějí dělat. Komunisti jsou dneska stranou mírného pokroku v mezích zákona. A samozřejmě jim vyhovuje, že jsou placeni jako vládní strana. Mluvím o těch profesionálních politicích. V členské základně musí být zcela jistě velice zajímavý mix různých lidí. Dodnes tam budou různí pravověrní soudruzi (rozuměj fanatici), stejně jako celé spektrum dalších lidí (jako ostatně v každé partaji). Ale to by bylo samozřejmě na úplně jinou diskusi.

0 0
možnosti
V

varsolim

3. 8. 2011 13:10
Neni

to tak jednoduche.Kdo dokaze urcit,ktery majetek ziskala cirkev nepoctive,rekneme kradezi.To je dnes nemozne.Je na cirkvi same,aby priznala sve omyly a casti majetku se SAMA vzdala,nebo jinym zpusobem kompenzovala.Nemuze to za cirkev rozhodovat pan Koutny.

0 0
možnosti
AH

alex hart

4. 8. 2011 12:00
Re: Neni

O tom to celé je. Církev bude vždycky nenažraná. Jasně se to ukázalo i na sporu kolem katedrály sv. Víta. Oni by si to za státní peníze nechali opravovat, ale klidně by si vybírali vstupné. Takže očekávat od církve jakékoliv uměřené jednání (nebo dokonce pokání ;-D za napáchané zločiny)  prostě nelze.

.

A právě od toho tu má být jasný a přehledný zákon, který vymezí vocaď až pocaď.  To co se dneska děje, je ukázkovým příkladem toho, že zde není rozumná síla, která by to chtěla systematicky s rovnou páteří řešit.

.

Podle mne by se měla udělat odluka, tj. dát církvím jen ty nemovitosti, které skutečně používají ke své náboženské a administrativní praxi a dost. Ostatní ať si vyberou od svých věřících. Stejně nikdo neohlídá, aby se z obecních rozpočtů církvi nepřilepšovalo. To se přeci dneska běžně děje a nikdo kvůli tomu neřve, čili bude to tak i nadále..

0 0
možnosti
AH

alex hart

3. 8. 2011 11:04
Je to ještě jednodušší

Dejte církvím příslušné nemovitosti k výkonu jejího poslání (tj. kostely, fary, a všechny podobné stavby, které církev využívá a dále pozemky na nichž tyto stavby leží).  To církev evidentně potřebuje, tak proč jí to odpírat?  Ale tím ať to skončí. Žádné vracení církevních majetků typu dávno zrušených klášterních řádů a podobně nebo polností a lesů. A přestat už konečně platit provoz církví ze státních prostředků. Ať si provoz církví platí věřící. To je přeci jednoduchý jako facka. A to už mohla být 20 let dávno vyřízená věc.

.

To, co se nyní ohledně církví provozuje a připravuje, je další sprosté okrádání občanů.  Bohužel to není jediné okrádání v této zemi

2 0
možnosti
JH

Pepe I

3. 8. 2011 12:36
Re: Je to ještě jednodušší

Tak mě napadá, proč se vlastně po revoluci lidem vůbec vracely jejich majetky, když si ti lidé mohli na své živobytí vydělat v tehdy ještě většinou státních podnicích... Není to malinko podobný pohled na věc? Neplní ony církve i trochu státem nechtěné funkce jak už tady bylo napsáno? Naše politické strany žijí jen z příspěvku svých členů a příznivců...?!?

0 0
možnosti
AA

Saša

3. 8. 2011 10:38
Je to velice jednoduché:

stačí otevřít pozemkové knihy.

V pozemkových knihách lze vyhledat právní osud každé nemovitosti stovky let zpětně.

Pokud má tedy autor pochybnost o poctivosti církevního nabytí kteréhokoli pozemku nebo kterékoli stavby, může si snadno své pochybnosti prověřit a shledá-li nesprávnost, může ji veřejně napadnout.

1 0
možnosti
AH

alex hart

3. 8. 2011 15:15
Re: Je to velice jednoduché:

No a v těch pozemkových knihách taky najdete napsáno, které všechny kláštery zrušil při svých reformách Josef II, a které kostely nechal odsvětit. Všechen takový majetek není už dávno majetkem církví a stal se dávno majetkem státu případně soukromých osob. V řadě těch staveb pak fungovala rakouská a posléze čs armáda. Dále je v těch pozemkových knihách taky napsáno, které církevní majetky byly zesttátněny za první republiky a které po druhé světové válce, před příchodem komunistů k moci.  

.

Dnešní snahy jsou vracet se majetkovým vyrovnáním s církvemi někam do roku 1700, což je naprosto absurdní nesmysl, ale spousta lidí prostě nepřemýšlí hlavou. A nebo naopak přemýšlí hlavou, ale dělají to záměrně, takže je to stejná sviňárna jako vyžírání eráru od politických stran.

1 0
možnosti
J

jendazmoravy

3. 8. 2011 9:44
No, zkusme to shrnout.

Ty "historické" exkurzy o inkvizici jsou omáčkou, která ovšem je zcela irelevantní. Autore, prokažte, že třeba nikdo z Vašich předků nebyl tím katem, kdo podpaloval hranice. Pokud to nedokážete, bude Vám zabaven Váš dům.

Zajímavé ale v článku jsou ty Hobzovy úvahy. Z hlediska svrchovanosti státu je samozřejmě možné nadefinovat, jaké způsoby vlastnictví ten stát respektuje a jaké ne. To nedělal jen Hobza, to dělali bolševici též. Ale podle toho se pak hodnotí "civilizovanost" toho státu.

Já si osobně myslím, že teď dojde k sérii článků jako ten Váš a vláda, která má i tak dost problémů s popularitou, prostě couvne a nestane se nic.

0 0
možnosti
PH

petrph

3. 8. 2011 9:35
obávám se,

Že naši současní politici dojdou k podobnému závěru jako ti z první republiky. Zkonfiskovat se to církvi nedá (to si skutečně dovolili jenom komunisti), ale zaplatit jí to,na to prostě stát nemá..:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2055x
hm, to kdybych věděl...