- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Kyby se do tzv. ochrany přírody necpal kdejaký amatér, tak by by na tom byla lépe příroda i lidé. Aby zahradnictví byla vázaná živnost je správný názor, stejně jako laický doktor může zabít člověka (byť v dobré vůli), tak laický "ošetřovatel stromů" zabije strom. Všude kolem to vidíme. A občas nějaký ten laicky ošetřený strom spadne na lidi.
Takovej žvást jsem už dlouho nečetl. Měl jsem možnost pracovat jak s odborníkama (vyučenejma), tak s proškoleným laikem. Nedokážete si představit jak se jejich práce lišila. Zatímco ten proškolený znal jen jedinej způsob jak práci udělat, ten vyučený znal ticíc způsobů jak jí vojebat. Chybí kus cihli? Nevadí. Díru zacpeme hadrem, až se barák nahodí omítkou nikdo nic nepozná. Srovnávat doktora se zahradnicí? No promiňte, ale to nemůžete myslet vážně. Šestiletý dítě dokáže vypěstovat naprosto stejnej hrášek jako "odbornice". Sotva by ale dokázalo určit na základě "měření těla" diagnozu a provést léčbu třeba vysokého tlaku. To co mnohdy předvádějí vyučení kuchaři v jendom nejmenovaném pořadu na Primě, z toho je člověku minimálně na zvracení a diví se že hosté restaurace ještě žijou. Já třeba když dělám bramborovou kaši, tak jí dělám z brambor a né z prášku z pytlíku. Snažim se aby to jídlo mělo chuť a nešidim. Ale holt nejsem odborník.