Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O lidské touze po černé a bílé... aneb předhoditi lůze kost...

V každém z nás je kus dítěte, které rádo poslouchá pohádky o tom, jak dobrý král zvítězil nad zlým čarodějem. Takové pohádky existují ve verzi pro děti, dospívající i dospělé. Pro dospívající mají podobu Harryho Pottera bojujícího proti Voldemortovi nebo hodných trpaslíků bojujících proti zlým skřetům. Každý máme takové pohádky rád - svět je černobílý, dobro a zlo je oddělené tlustou čárou, nemusíme přemýšlet, komu fandit.

V moderních verzích pro dospělé figurují třeba čeští sedláci, američtí vojáci, jednotky NATO nebo Václav Havel. Hodní čeští sedláci vyhánějí zlé fašisty ze své země, američtí vojáci přinášejí mír a osvobození iráckému lidu, úpějícímu pod zlým tyranem, jednotky NATO zase osvobozují lid libyjský a Václav Havel je ztělesněním pravdy a lásky, která musí zvítězit nad lží a nenávistí. Nebo jinak: čeští sedláci uplatňují princip kolektivní viny a Beneš by za to dneska byl souzen v Haagu, američtí vojáci a jednotky NATO přinášejí smrt, lynč a destabilizaci do zemí, které nejsou na západní formu demokracie připraveny a Václav Havel je naopak ztělesněním globalistického zla, zeleného teroru a pravdoláskařských klišé.

Hluboce věřím tomu, že pravda často leží někde mezi, že svět není černobílý, lidé jsou lepší a horší, jejich motivy jsou sobečtější nebo méně sobecké, jejich dobře míněné skutky mohou mít tragické následky a naopak. 

Dost keců, hlavní myšlenka:
Zarazila mě angažovanost spousty mých kamarádů v prezidentských volbách. Lidé, kteří se nikdy nezajímali o politiku ani o veřejné dění dnes desetkrát denně sdílejí články a statusy, někteří mi dokonce píší, že je jim líto, že já se takto neangažuji ve prospěch jejich kandidáta, protože bych přeci jako uvědomělý občan měl.

Angažovat se nebudu a k volbám nepůjdu, považuji tuto mediální show za ohlodanou kost. Nevím, proč nám byla předhozena, ale jejím výsledkem je to, že se zabavíme, ztotožníme s celebritou, navzájem požereme, zanadáváme na ty blbce, kteří volí toho špatného kandidáta a nebudeme se moc vrtat do problémů, které přináší současné nastavení společenského a politického systému. Nejsem naprosto proti volbě ani proti přímé demokracii, ale v tomto případě se jedná o volbu politiků na základě jejich mediálního obrazu spíše než na základě jejich konzistentního politického přesvědčení a diskurzu. Myslím, že je to smutný důsledek přímé volby. Přináší polarizaci společnosti (podobně jako Sparta - Slavia, jenže politika má na životy některých z nás větší dopad než fotbal), iluzi moci voličů, vášeň ohledně dvou celebrit a o to větší lhostejnost k problémům, které bychom měli akutně řešit.


 Opravdu je role prezidenta tak důležitá, aby na tři měsíce zaplnila celý náš politický prostor a naše uvažování? Je prezident opravdu symbolem republiky? Pokud ano, pak určitě dokážeme vyjmenovat tři poslední prezidenty Německa, Itálie, Řecka, Finska, Rakouska a Polska? Dobrá...tedy aspoň toho současného?

Příště bych tedy uvítal, kdyby se kandidáti měřili i v jiných disciplínách než televizních debatách. Třeba ve skoku do davu z pódia, lukostřelbě nebo zpěvu eritrejské hymny. A kdyby se pro ně dalo hlasovat SMSkou jako v superstar. Neposlal jsem SMSku Sámerovi ani Anetě Langerové, nepošlu ji Karlovi ani Milošovi.

Ať ale vyhraje ten či ten, bude mým prezidentem, budu odsuzovat sundavání jeho portrétu ze tříd a úřadů, budu kritizovat jeho rozhodnutí, s nimiž nesouhlasím a ty ostatní oceňovat a budu za ním stát jako za člověkem chybujícím, omylným, hledajícím - takovým, jací jsme my všichni.

Autor: Bohuslav Koukal | úterý 22.1.2013 20:18 | karma článku: 11,38 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Bohuslav Koukal

Útěkář

Chodím k Prokopovi na hagioterapii. Je to klasická skupinová psychoterapie, kde zrcadlem našich životů, emocí a postojů jsou biblické příběhy. Dneska jsem zažil zajímavý pohled na Jonáše. Víte, jak by ten příběh mohl vypadat dneska (resp. jeho první část)? Jonáš měl silné niterní pnutí, které mu říkalo: "Běž do Mosulu a řekni džihádistovi Johnovi (to je ten, co podřezává rukojmí na videích Islámského státu), že je vůl a ať toho nechá a jde dělat něco užitečného."

2.3.2015 v 0:00 | Karma: 4,44 | Přečteno: 61x | Diskuse| Kultura

Bohuslav Koukal

Bezmoc a beznaděj. Co kdyby unesli Vaše děti?

Bezmoc, beznaděj, zoufalství. Pocity jako vystřižené ze zlých snů Franze Kafky už dlouhé měsíce a roky zažívá máma dvou kluků, která udělala tu chybu, že se s celou rodinou odstěhovala do "civilizovaného" Norska.

9.11.2014 v 20:50 | Karma: 32,61 | Přečteno: 3166x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Na facebooku jsme siláci, ale jít s kůží na trh?

Pojďme si spolu zahrát krátkou, ale o to zajímavější hru! Vezměte si tužku a papír a napište tři negativní slova, která se vám vybaví, když se řekne "politika". Otočte papír a napište tři pozitivní slova, která se vám pojí s tímto slovem.

8.10.2014 v 20:15 | Karma: 9,95 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Komunikace stran s voliči je tristní, uspěli Svobodní, ODS a ANO.

Komunikují politické strany se svými voliči? A nabízejí jim možnost předvolebního osobního setkání ve městech, které mají méně než 30 000 obyvatel? V rámci projektu Exod-us jsme udělali malý průzkum a výsledky stály za to.

2.5.2014 v 22:44 | Karma: 17,41 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Politika

Bohuslav Koukal

Lídr ČSSD do EP Keller: Nechápe rozdíl mezi EU a Evropou?

Jan Keller ve svém vystoupení na tiskovce ČSSD nejspíš prováděl nějaký sociologický průzkum ohledně počtu lidí, kteří nechápou mluvený projev. V horším případě své teze opravdu myslel vážně, tak se na ně pojďme podívat bod po bodu.

29.1.2014 v 19:17 | Karma: 28,00 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2201x
Rychle stárnoucí šohaj, duchem a perem však stále mladší.