Komunikace stran s voliči je tristní, uspěli Svobodní, ODS a ANO.

Komunikují politické strany se svými voliči? A nabízejí jim možnost předvolebního osobního setkání ve městech, které mají méně než 30 000 obyvatel? V rámci projektu Exod-us jsme udělali malý průzkum a výsledky stály za to.

Průběh pokusu: Na deset nejsilnějších politických stran jsme se obrátili s tímto dotazem

 

Výsledek pokusu:

StranaOdpověděla
ČSSD
ANO
KSČM
TOP09
ODS
KDU-ČSL
ČPS
SZ
Svobodní

 

Závěry:

ANO 2011: Okamžitá a profesionální odpověď z centrály. Je vidět, že peníze Andreje Babiše nejdou jen na vnější propagaci, ale i na vybudování vnitřní profesionální struktury. Do Frýdlantu sice jejich prsty nesahají, ale v Liberci a Jablonci se ukážou v rámci velké tour.

ODS: Jako jedna ze dvou stran do Frýdlantu přijedou. 12. 5. Od 13:00 do 15:00 se svou peticí „Pro korunu“. ODS s voliči v rámci vnitrostranického ozdravného procesu komunikuje dobře.

Svobodní: Komunikace byla trochu chaotická, na centrále informace neměli a tak si náš mail přeposílali mezi různými koordinátory. Nakonec však přišla kladná odpověď. Ve Frýdlantě budou 7. 5. skoro celý den – s peticí za referendum o vystoupení z EU a s informační výstavou o Evropské unii. Je vidět, že strana je komunikativní, ale vnitřní procesy jsou značně chaotické.

Strana zelených: Podobně jako u Svobodných náš dotaz centrála přesměrovala na krajské koordinátory, ale ti už se neozvali. Zelení dělají pojízdnou kampaň na bicyklech, takže je škoda, že nepřijedou. Asi se jim nechce přes kopce :-)

Úsvit a ČPS: Vůbec neodpověděli. Vzhledem k tomu, že se jedná o malé strany, které by si měly vážit jak svého obrazu u veřejnosti, tak každého hlasu ve volebních urnách, nás to docela překvapilo.

KSČM a ČSSD: Také neodpověděli, což už tak překvapivé nebylo. Jejich cílová skupina asi není vášnivým fanouškem emailu a navíc levicoví voliči odpouští svým stranám přešlapy prokazatelně raději, než voliči pravicových stran.

Varování: Toto není vyčerpávající analýza se statisticky vypovídající hodnotou, ale průzkum bojem. Autor se občansky a politicky angažuje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohuslav Koukal | pátek 2.5.2014 22:44 | karma článku: 17,41 | přečteno: 1017x