Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kauza Juliánka, aneb Mengeleové mezi námi

"Juliánka vypadá jako spokojená holčička. Umí se smát, překulit se z bříška na záda a zpátky, pokouší se lézt. Přitom se podle lékařských prognóz neměla na své rodiče nikdy usmát, neměla se vlastně ani narodit. Juliánka trpí nemocí zvanou Edwardsův syndrom, který lékaři označují za 'vadu neslučitelnou se životem'." Přesto před několika dny oslavila třetí narozeniny...

Child after abortioneuportal.cz

Juliánčin příběh je, myslím, dostatečně známý, přesto pro jistotu uvedu odkaz na zdroj.
Zarážející na celém případu je postoj MUDr. Petra Poláka CSc., který po odběru plodové vody diagnózu stanovil. Jeho slova (podle nichž reprezentuje názor většiny lékařů - genetiků) nemají daleko k praktikám a názorům fašistů za druhé světové války. Opět si dovolím citovat z idnes.cz, podívat se blíže na dva výroky pana Poláka a zkusím jeho postoj domyslet do důsledků.


Za jeden rok života podobně těžce postiženého jedince se náklady na zdravotní péči odhadují v řádech milionů korun. Pokud bychom zpochybnili indikace genetiků k ukončení gravidity u závažných anomálií, jakou je v tomto případě Edwardsův syndrom, pak by stát vynakládal obrovské částky na péči o těžce postižené děti... Manželům ve stejné situaci bych opět doporučil ukončení gravidity... Je to stanovisko nekorektní či neetické?

Dokážete pochopit, že někteří lidé měří kvalitu a hodnotu života člověka podle toho, kolik tento člověk bude potřebovat státních peněz? Kdyby to byly peníze pana Poláka, budiž. Ale od toho, aby se společnost postarala o nemocné a slabé jedince, tu přeci máme 'solidární systém' zdravotního pojištění, do kterého přispívá jak pan Polák, tak i Šárka a Marcel a všichni tři mají právo na dostupnou léčbu pro sebe i své děti. A pokud k nim byl osud nepříznivý, ať to stojí, co to stojí.


Šárka Sladkowská s testy souhlasila, což stvrdila svým podpisem. Otázka je, proč všechna ta nepovinná a velmi nákladná vyšetření podstoupila, když výsledky testů nic nezměnily na jejím odhodlaném rozhodnutí ponechat si dítě s těžkým a s životem neslučitelným genetickým syndromem?

Šárka tvrdí, že byla rozhodnutá na odběr nejít. Nechala se ale genetikem zmanipulovat a odběr podstoupila.
I z vlastní zkušenosti znám přístup některých lékařů, pro které je pacient mimo ordinaci dobrý pacient. Nedejbože, aby se chtěl o něčem informovat nebo znát svá práva a možnosti. Vždyť já jsem doktor, který musel pět let ležet v knihách, aby teď mohl sedět v tomto křesle, a jestli chce pacient rozhodovat o svém zdraví sám, ať mi sem prostě neleze. Ze slov Šárky (i podle jejího popisu na juliánčiných oficiálních stránkách) čiší tento doktorův přístup každým coulem (ultrazvuk, odběr plodové vody, postižení bylo potvrzeno, potrat, další prosím...žádná hlubší konzultace, žádné alternativní návrhy).
A na závěr bych se chtěl pana doktora zeptat na dvě otázky. Edwardsův syndrom považujete (evidentně mylně) za neslučitelný se životem a proto doporučujete potrat.Víte, fašisté taky považovali některé vady za neslučitelné se životem. Takovými vadami byla třeba homosexualita, špatný původ prarodičů nebo lehké mentální postižení. Pokud nastane situace, že člověk se stane postiženým (třeba po dopravní nehodě) během života, také byste doporučil jeho potrat? Kde je hranice lehkého a těžkého postižení kvůli kterému by měl být život jedince ukončen? Dá se změřit hodnotou IQ, věkem, kdy člověk poprvé vysloví "máma", nebo poměrem přínos / náklady pro společnost? Já osobně bych byl opatrný ve stanovení jakékoli hranice, protože zaprvé život narozeného člověka je nejvyšší hodnota, kterou můžete na světě najít. A zadruhé kdyby se jednou našel nějaký tvrdší 'Mengele' než jakým jste Vy, shledal by, že Váš poměr přínos / náklady pro společnost je menší než 1 a doporučil by někomu interrupci Vašeho života, aniž by Vám dal právo se hájit, možná byste na chvilku zalitoval svého přístupu "postižené děti vyluxovat a ty, které jsem stanovil jako zdravé, tak ty nechat."
Smějete se, že jsem demagog, že přeháním a že civilizovaná společnost něco takového nepřipustí? Co si vzít za příklad tři německé univerzitní profesory z konce devatenáctého a začátku dvacátého století?
Ernst Haeckel (obhajoval systematickou likvidaci slabých a nemocných) 1869: "Germánské národy jsou nadřazeny všem ostatním"
Alfred Ploetz: navrhoval nutnost populační kontroly, jež by zajistila přežití jen těch nejlepších rasových vlastností.
Fritz Lenz podporoval nejen sterilizace „méněcenných“ osob, ale zastával názor, že „kvalitnější“ vrstvy společnosti musí plodit mnohem více dětí než dosud. Porovnával také rasy a dospěl k závěru, že černoši i židé jsou nekvalitní rasou, zatímco nordická rasa je tou nejlepší.
Velkým obdivovatelem Fritze Lenze byl tehdy ještě nepříliš známý Adolf Hitler. A víme, jak to dopadlo, když ten si začal usurpovat moc a doporučovat ukončení života lidí, protože, stejně jako pan Polák shledal, že jejich postižení je neslučitelné se životem...

 

Autor: Bohuslav Koukal | pondělí 3.1.2011 20:15 | karma článku: 23,08 | přečteno: 3547x
  • Další články autora

Bohuslav Koukal

Útěkář

Chodím k Prokopovi na hagioterapii. Je to klasická skupinová psychoterapie, kde zrcadlem našich životů, emocí a postojů jsou biblické příběhy. Dneska jsem zažil zajímavý pohled na Jonáše. Víte, jak by ten příběh mohl vypadat dneska (resp. jeho první část)? Jonáš měl silné niterní pnutí, které mu říkalo: "Běž do Mosulu a řekni džihádistovi Johnovi (to je ten, co podřezává rukojmí na videích Islámského státu), že je vůl a ať toho nechá a jde dělat něco užitečného."

2.3.2015 v 0:00 | Karma: 4,44 | Přečteno: 61x | Diskuse| Kultura

Bohuslav Koukal

Bezmoc a beznaděj. Co kdyby unesli Vaše děti?

Bezmoc, beznaděj, zoufalství. Pocity jako vystřižené ze zlých snů Franze Kafky už dlouhé měsíce a roky zažívá máma dvou kluků, která udělala tu chybu, že se s celou rodinou odstěhovala do "civilizovaného" Norska.

9.11.2014 v 20:50 | Karma: 32,61 | Přečteno: 3166x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Na facebooku jsme siláci, ale jít s kůží na trh?

Pojďme si spolu zahrát krátkou, ale o to zajímavější hru! Vezměte si tužku a papír a napište tři negativní slova, která se vám vybaví, když se řekne "politika". Otočte papír a napište tři pozitivní slova, která se vám pojí s tímto slovem.

8.10.2014 v 20:15 | Karma: 9,95 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Komunikace stran s voliči je tristní, uspěli Svobodní, ODS a ANO.

Komunikují politické strany se svými voliči? A nabízejí jim možnost předvolebního osobního setkání ve městech, které mají méně než 30 000 obyvatel? V rámci projektu Exod-us jsme udělali malý průzkum a výsledky stály za to.

2.5.2014 v 22:44 | Karma: 17,41 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Politika

Bohuslav Koukal

Lídr ČSSD do EP Keller: Nechápe rozdíl mezi EU a Evropou?

Jan Keller ve svém vystoupení na tiskovce ČSSD nejspíš prováděl nějaký sociologický průzkum ohledně počtu lidí, kteří nechápou mluvený projev. V horším případě své teze opravdu myslel vážně, tak se na ně pojďme podívat bod po bodu.

29.1.2014 v 19:17 | Karma: 28,00 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2201x
Rychle stárnoucí šohaj, duchem a perem však stále mladší.