Originál nebo kopie?

To není otázka pouze při nakupování. To není jen váhání, zda si koupit značkové zboží nebo plagiát, Adidas nebo Adadis. Může to být i rozhodování, zda je Florián lepší než Vian. Co chceme a co ne.

Takže originál nebo kopie? Někdy je mi to jedno. Třeba až budu dávat do přehrávače kopii svého oblíbeného cédéčka. Bude mi hrát stejně jako originál, který mi nedávno ukradli z auta. Ráda si koupím nové CD, DVD, knížku... Vzpomínám, a není to tak dávno, kdy jsem si nahrávala písničky z rádia, od kamarádů. Dnes se módní zboží rychle mění, co bylo včera hitem, zítra bude ve slevě. Proč ale u nás v obchodě jsou cédéčka tak drahá, dražší než v Německu? Protože se jich prodá málo. A ti, co si je kupují, platí i za ty, co si je vypalují. Nebo i za mne, když je mám z toho Německa?

Originální lék nebo tak zvané generikum? Proč podporovat originální farmaceutické firmy, platit značku? Originál je drahý, zdravotní pojišťovny preferují generika, kopie léků. Ale musí si počkat. Ty originály jsou po určitou omezenou dobu chráněny patentem. Za tu dobu musí vydělat na výzkum, vývoj a všechny studie, které jsou potřeba pro registraci léku. Mělo by se to vyplatit, nikdo nechce investovat do příliš riskantního podniku. Možná lék zlevní, časem, až přijdou ta generika. Ale řekněte pacientovi ať počká, ať nechce to nejnovější a nejlepší pro jeho zdraví!

Tak originál nebo kopie? U počítačového programu přemýšlíte zase úplně jinak. Dokonce pod tlakem výhrůžek. Ctím autorská práva. Ale chci si vybrat! Chci, aby až přijdu do obchodu, aby mi nabídli několik originálů a několik oficiálně povolených kopií. Aby to nebylo stejné, jako když si kupuju žvýkačku. Wrigley nebo Wrigley? Smůla, počítačový program nelze jen tak vyplivnout.

Značkové nebo neznačkové hodinky? Čas ukazují stejný, ten nemůže být ani lepší ani horší. Kdo pozná, zda jsou zlaté nebo pozlacené? No přece my! My sami si vybíráme, co si koupíme. Zvažujeme kvalitu, cenu, ale i potěšení, které z nich budeme mít. Nebo tu úlevu, až je vzteky rozšlapeme a půjdeme si koupit jiné. Ale chceme si vybírat. Jestli ne vy, tak já ano.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Koubková | pátek 28.11.2008 23:25 | karma článku: 15,79 | přečteno: 1230x