Jak sokol loví holuba

Je to úchvatná podívaná. Sokol zažene holuba do vinohradského vnitrobloku, který má úzkou část nebo je prostor omezen stromy. Leteckými manévry nažene svou kořist proti sklu okna. Pokud ho vyrušíte, okamžitě odletí.
holub rozplácnutý na okně

V Praze žijí páry sokola stěhovavého přímo v centru nebo v jeho blízkém okolí, například na Vinohradech. Je to tím, že tady mají dostatek potravy, konkrétně holubů.

Při napadení holubího hejna si sokol vyhlédne nejslabšího a nejpomalejšího jedince, oddělí ho od ostatních ptáků a zažene do nižších částí vnitrobloku. Těžkopádný holub rozhodně nemůže vzdorovat akrobatickým schopnostem sokola, který jeho let manipuluje tak, že holub v plné rychlosti narazí do okna. Náraz je tak velký, že pták je omráčen, často i okamžitě mrtev. Poté, co dopadne na zem, může nastat hostina.

sokolí hostina

Takových míst, která může sokol vyhodnotit jako vhodné k lovu, není mnoho. Prostor musí být dostatečně úzký, přitom prostorný a bezpečný, to znamená, že má únikové cesty a že nehrozí riziko vyrušení. Další podmínkou je dostupnost uloveného holuba po dopadu na zem a možnost pohodlného hodování.

V Praze je sokol stěhovavý podporován až cíleně chován právě kvůli omezování populace holubů. Ornitologové jim připravují místa vhodná k hnízdění v blízkosti komínů.

Nerušme je, nezlobme se na ně, že po sobě občas nechají nepořádek, umyjme okno a ukliďme zbytky po hostině. A nekácejme zbytečně vzrostlé stromy ve vnitroblocích, ty potřebují všichni ptáci. Podívaná na neuvěřitelně rychlou leteckou akrobacii sokola stěhovavého a jeho lovecké schopnosti rozhodně stojí za to. Snad se k nám všechny páry na jaře vrátily.

Autor: Marie Koubková | neděle 15.4.2018 21:30 | karma článku: 16,07 | přečteno: 495x