Vzhůru za lepšími příběhy

S velkou nechutí,  jen na úmorné naléhání  manželky,  jsem se vydal na  film Vzhůru do oblak. Tedy ne, že bych si nebyl vědom toho, že se  ve světě  stále více hlásí o slovo digitálně animované celovečerní  filmy. Chtě nechtě jsem viděl  všelijaké Shreky  i Ratatouille a samozřejmě  jsem smekal  před technickou  zdatností tvůrců a smál se zdařilým vtipům. Ale upřímně řečeno  za srdce mě to zatím  moc nebralo.

 Asi proto jsem byl  dosud  přesvědčen o tom, že  na nové  „animáky“  budu s potěšením chodit až s dosud nenarozeným vnoučetem a do té doby si to nechám zajít.

Teď jsem byl  zatažen na tuto „infantilní zábavu“ ve svém volném čase  a tak jsem se  rozhodně netvářil nadšeně.   Jakmile však  Vzhůru do oblak začal, pocit rozmrzelosti zmizel. Tohle není desátý odvar z Disneyho ale  výsostné umělecké dílo poučené nejen  starým Waltem, ale nejspíše  i  našimi  klasiky Karlem Zemanem či Jiřím Trnkou!  Je to dobrodružný příběh,kterému by tleskal  i  Jules Verne,  poetický  román, při kterém přítomné děti ani nedýchaly, ale na němž si i rodičové  přišli na své, protože  nádech kýče  či naivity byl neutralizován laskavým nadhledem  <br />
Šel jsem z kina s tím báječným pocitem,který mívám  po shlédnutí  mimořádného díla. Euforie mě přešla až ve chvíli,kdy jsem  začal přemýšlet  nad tím,  jaká je  škoda, že  podobné dílo nevznikne i u nás, v zemi, která  se před lety  pyšnila nejlepšími tvůrci animovaných filmů. Čím to je? <br />
    Znalci vám budou argumentovat obrovskými náklady, jež nová animace  vyžaduje( a kterou si může dovolit jen americké studio), osobně si ale myslím,že je to jen půl pravdy. Možné jiné důvody ukázal třeba   před časem  v Čechách  vytvořený  animovaný  celovečerák Kozí příběh. Propadl u  publika i u  kritiky. Recenzenti  i diváci tomuto  filmu  rozhodně nevytýkali technickou nedokonalost- v tomto směru se  tyto Pověsti staré Prahy  mohly s produkcí  amerického  Pixaru směle měřit. Nedokonalá byla  filmová  „story“.  V Čechách jsme prostě   zapomněli  psát  dobré příběhy. A netýká se to jen  žánru animovaných filmů. Naučíme se to?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Kouba | úterý 25.8.2009 12:57 | karma článku: 11,57 | přečteno: 1614x
  • Další články autora

Matěj Kouba

Pravidla styku

14.3.2021 v 11:11 | Karma: 9,69

Matěj Kouba

Padá a padá.....

9.2.2021 v 10:44 | Karma: 13,10

Matěj Kouba

Taky sháníte boby?

24.1.2021 v 11:11 | Karma: 14,45

Matěj Kouba

Laskavé lázně

6.12.2020 v 13:35 | Karma: 16,80