Svádět současné rozkrádání na komunisty je hloupé

Miroslav Václavek v blogu „Komunista si svůj majetek neznárodní“ tvrdí, že  po roce 1989 se majetek za stovky miliard korun stal  především předmětem vlastnictví vyvolených členů komunistické strany, nebo příslušníků StB. Je to už staré  téma, ale s prohlubující se  vnitropolitickou krizí se zjevně zase hodí. I Václavek, podobně jako další  pravicoví  naivkové,  utěšuje  podobně  naladěné, že veškerý svrab u nás -  od tunelování,přes korupci až  po justiční mafie - je vlastně dílem KSČ.Chtěl bych předeslat, že o totalitních komunistech  nemám iluze, jsou to vesměs dogmatičtí nudní strejcové, kteří mají máslo na hlavě. V tomhle jsou ale opravdu  spíš nevinně. Chápu milé pravičáky, že by se jim  takové vysvětlení hodilo, je  však falešné jak pětník.

Stačí se podívat jak skončili čelní komunističtí funkcionáři. Do jednoho to jsou důchodci, kteří žijí jen lehce nad  hranicí životního minima. Ne že by si tento osud nezasloužili, říkat však, že  právě oni rozkradli miliardy by bylo směšné. Správný pravičák jako Václavek však v této chvíli nejspíše  pohrdavě zkřiví ret a  řekne něco o tom, že tohle byli přece už  na sklonku socialismu  dědkové  - a  že hledat by se mělo mezi jejich potomky.

Má pan Václavek  pravdu alespoň v tomhle? Podívejme se  na to objektivně a pomiňme skutečnost, že  je poněkud  chucpe vyčítat někomu jeho původ - právě  zkušenosti  z doby socialismu  v tomto směru ledacos napovídají.  Ti, co to tvrdí mají nicméně pravdu v tom,  že  někteří  synové a dcery  případně vzdálenější příbuzní  komunistických  bosů, se skutečně domohli značného majetku. Ostatně aby ne, většinou  měli slušné vzdělání  a něco do začátku, takže  v podnikání měli fóra.  To je  samozřejmě  poněkud nespravedlivé.

Jak  se tomu však dalo  zabránit, pokud byste  z dětí  „pupíků“  neudělal lidi druhé kategorie?  A  nebyla by to   zase neodpustitelná  nespravedlnost vůči lidem kteří se  na nespravedlnostech  totality nepodíleli, jen byli z dobových dobrých rodin? Mají se nespravedlnosti řetězit?  Ostatně  podobné zvýhodnění   měli -upřímně řečeno- v devadesátých  letech i bohatí dědicové lidí, kteří si vydělali majlant v exilu. Obě tyto skupiny  byly značně zvýhodněny proti jejich neprivilegovaným  vrstevníkům – u  funkcionářských  dětiček to bylo ovšem ostatně do jisté míry  vyváženo nezáviděníhodným pokazováním na jejich původ, kterého si   v devadesátých letech  pochopitelně docela užily. A taky měli peněz méně než "zápaďáci".

Správný pravičák Václavkova  typu  ovšem namítne,  že tato negativa byla  vyvážena neviditelným pletivem  vztahu mezi bývalými  mocnými.  Asi takové pletivo  existovalo, jsem však přesvědčen, že bylo velmi brzy  nahraženo sítí  zbožně  peněžních vztahů. Ostatně to, že  síla  bývalých komunistů  nehrála v Čechách zas tak významnou roli  dokazuje jen trochu  detailnější nahlédnutí do  jmeného seznamu těch co si tady  podezřelé miliardy  vydělali.  Ne, že by  mezi nimi     nebyly děti z totalitně  privilegovaných rodin (Babiš),  zrovna tak   tam  ale najdete  emigranty (Kožený, Bakala) i  bývalé  řadové zaměstnanci někdejších socialistických firem (Pavel Tykač)  či  veksláci (třeba Radovan Krejčíř).  Stejný  vzorec  funguje  myslím  i na  nižší úrovní podezřelého bohatství. Zkrátka pokud má někdo  statistická data  o  kryptokomunistickém bohatství ať je předloží. Bez toho jsem zatím  přesvědčen, že  prostě  když  zvítězily   prachy,  vytvořila  se mafie  docela jiná – v níž kamarádšofty otců hrály jen velmi malou roli. A logika této mafie,  stejně jako   přesvědčení  jejích nositelů. neměla s komunismem  nic společného. naopak byla s ním v protikladu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Kouba | pátek 27.4.2012 17:14 | karma článku: 37,05 | přečteno: 3620x
  • Další články autora

Matěj Kouba

Pravidla styku

14.3.2021 v 11:11 | Karma: 9,69

Matěj Kouba

Padá a padá.....

9.2.2021 v 10:44 | Karma: 13,10

Matěj Kouba

Taky sháníte boby?

24.1.2021 v 11:11 | Karma: 14,45

Matěj Kouba

Laskavé lázně

6.12.2020 v 13:35 | Karma: 16,80