Stopa bílého muže

"Bílá rasa se má za co stydět, do válek zatahujeme celý svět," řekla Radůza v DVTV. No, mám Radůzu jako zpěvačku moc rád, ale musím říci, že tyhle výkřiky cítím jako zas jinou formu (auto) rasismu. 

Zrovna tak jako když "profesor" Milan Kohout za jadrného spílání lidem, kteří mají jiný názor než on, vykřikuje o tom, že evropská civilizace by se měla stydět za to co napáchala ve světě. A že se to týká i Čechů, protože ti neměli sice kolonie, ale zato se nakapsovali na obchodech s ubohými domorodci. Podle Kohoutů by se Evropa a bílá Amerika z této viny měla vykoupit málem rozdáním všeho co mají.
Evropané, potažmo "bílí", se skutečně chovali v koloniích jako dobytci, o tom žádná.(Co se týče údajného podílu Čechů, přijde mi to spíš jako mlžení těch, co za to opravdu můžou. Ale to nechme stranou - ostatně  skutečný fakt je, že i cestovatel Holub přivezl domů slonovinu výměnou za korálky a jiné tretky.)
Teď mi jde jen o to, že s tou vinou bílých to rozhodně nebylo zas tak černobílé. Pizzaro, Cortéz a spol. byli určitě masoví vrazi, vrahounské byly ale i olmécké, mayské či aztécké režimy, akorát holt Evropané měli lepší zbraně. Ničili tam Evropané místní kultury? Určitě, ale přivezli i leccos dobrého. A nevím zda je vůbec možné posoudit dnes míru dobra či zla v těchto výbojích - všechny ty tabulky, které vytvářejí historici vznikají většinou "ala these", se záměrem dokázat nebo vyvrátit opačný názor. V každém případě je to kontraproduktivní - podobně kontraproduktivní jako by byla debata, jak nám třeba uškodil vpád Tatarů na Moravu. 
Nebo jiný příklad. Ano, Spojené státy vznikly z nemalé části krve a potu černošských otroků - kdyby však otrokářské lodě neobjevily v dovozu otroků báječný byznys, bylo by v Africe lépe? Podívejte se jak odporné africké režimy se už padesát let střídají v svobodných zemích jako Zayre, Uganda či Somálsko.A to nemluvím o některých islámských zemích, které staví ženy na roveň zvířat a jinověrce berou jako pololidi s omezenými právy.
Ale nic toho nevyvozuji. Snad jen, že lidská nátura je problematická a bohužel tíhnoucí k sobectví a násilí - a platí to napříč rasami. Jděte do háje s předsudky! Černoši jako rasa určitě nejsou násilnější než bílí bílí nejsou zákeřnější.Atd..
Lidé jako Kohout jsou jako středověcí náboženští asketové,bičující se kdysi do úmoru za své hříchy. Cítí li se tak, budiž, je to jen jejich věc, ale ať ostatním nevnucují svůj pocit za objektivní pohled. Navíc tahle tendence házet vinu na "bílou rasu" , ke které se třeba v USA, s potěšením hlásí davy radikálních intelektuálů a studentů jiných barev pleti, poznenáhlu může vyvolat podobného démona, jakým byl a je antisemitismus. Ostatně motivace antisemitů byla myslím vždy podobná, ne . Židé připadali lidem "nějak moc úspěšní" a "nějak moc bohatí". Bylo tedy třeba jim přišít nějakou vinu.Teď je populární hodit vinu na bílé.Na rozdíl od Židů, kterých je jen pár, se to zdá být bez rizika genocidy.( "Vždyť bílých je tolik a jsou tak bohatí, ti se určitě dokáží ubránit," říkají si možná ti z kritiků, ve kterých se ozve někdy svědomí. Ale mimochodem - bílých je prý už méně než lidí jiné pleti)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Kouba | neděle 16.10.2016 13:37 | karma článku: 35,88 | přečteno: 1726x
  • Další články autora

Matěj Kouba

Pravidla styku

14.3.2021 v 11:11 | Karma: 9,69

Matěj Kouba

Padá a padá.....

9.2.2021 v 10:44 | Karma: 13,10

Matěj Kouba

Taky sháníte boby?

24.1.2021 v 11:11 | Karma: 14,45

Matěj Kouba

Laskavé lázně

6.12.2020 v 13:35 | Karma: 16,80