Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PZ

Mirco1

25. 8. 2009 9:51
Koukám, že autor podléhá iluzi....

... že celé období mezi lety 1945-1968 bylo obdobím radosti, že "osvoboditelé" nám přinesli opravdu svobodu (nenechte se mýlit tím, že únor 1948 byl až o tři roky dál, přečtěte si co dělali komunisté všude okamžitě po přijezdu Rusů, o zakládání národních výborů, o tom, že Rusové se odmítali bavit se státní správou a předválečnými představiteli, ale pouze a jen s těmi zločinnými národními výbory, v tomto ohledu doporučuji životopis Alexeje Čepičky, velmi dobře to zachycuje) a že ti lidé, kteří najendou po roce 1968 nemohli vycestovat, snad před tímto rokem VYCESTOVAT SMĚLI! Proboha

0 0
možnosti
ZK

SID09

25. 8. 2009 10:00
Re: Koukám, že autor podléhá iluzi....

No někteří cestovat mohli - byla to zvláštní doba. Po roce 1965 to všechno bylo nějaký uvolněnější. 

0 0
možnosti
KJ

cybermiky

25. 8. 2009 9:48
Autore

a Brežněv, Stalin, Berija,Lenin, byly vlastně hodní strýcové, co ?;-€

0 0
možnosti
PM

ZEROVAN

25. 8. 2009 9:45
Předvedl jste perfektní komunistickou relativizaci

Vždyť se tak moc nestalo. A těch pár obětí a to na obou stranách přeci stálo za zachování tábora míru. Nevím jak vy jste ten rok prožíval ale mně bylo 20 a šlo mi o hodně. Těžce to nesu dodnes. Podobnou dikcí jako je vaše  jsem byl posléze  soudruhy přemlouván abych  podepsal  souhlas se vstupem. I z odstupem času vám říkám stále stejné a jediné. Tohle na mně  nezkoušejte Rv

0 0
možnosti
M

mejkoš

25. 8. 2009 9:44
bolševické imperialistické snahy

Spadnul jsi z višně, člověče? Tady vůbec nejde o to jestli zahynulo 110 lidí, nebo 300 lidí, nebo 10 000. Jde o princip. A principem ruských bolševiků vždy bylo ovládnutí a ovládání co největší části světa  - vytvoření bolševického impéria (ostatně to je princip všech bolševiků, nejen ruských). Mimochodem tomu také podřídili svoje akce ve válečných letech 44, 45 a protože to brali hlava nehlava, tak zahynulo při vojenských operacích Rudé armády tolik obyčejných Rusů. Ani vlastní lidé bolševiky nikdy nezajímali. Jenom moc.

0 0
možnosti
DS

DaliborS

25. 8. 2009 10:18
Re: bolševické imperialistické snahy

Je třeba oddělit od sebe provedení vojenské akce a její důsledky. Při vojensky podobných akcích jinde ve světě (například akce v Panamě v roce 1989) zahynulo mnoho stovek civilistů.  Jednu věc Rusům v roce 1968 nelze upřít: chtěli minimalizovat počty obětí. Věděli dobře proč: nikoliv z humanity, ale čím více obětí, tím hůře by legitimizovali nově nastolený pořádek ..to si opravdu nemohli dovolit.

0 0
možnosti
JA

José Antonio

25. 8. 2009 9:43
Poznámečku

Operace Dunaj slouží dodneška na vojenských školách jako příklad precizně a prakticky bezchybně zvládnuté akce. Když se člověk oprostí od ostatního a podívá se na technickou stránku věci, je až zarážející, jak dokonale to sovětská mašinerie zvládla.

0 0
možnosti
DS

DaliborS

25. 8. 2009 9:41
Jak to bylo v zákulisí?

Faktem je, že dle dostupných materiál Brežněv primárně nechtěl žádnou okupaci. Nebyl hloupý a dokázal si domyslet důsledky akce pro celý svět. Což se také vyplnilo: Po roce 1968 ztratilo komunistické hnutí veškerý kredit, který do té doby mělo (a nebyl malý - na druhé straně barikády totiž řádila vietnamská válka) a okupace definitivně odstartovala proces umírání komunismu.

Byli to generálové, kteří ve skutečnosti rozhodli o akci. Kdyby Brežněv nedal souhlas, nebyl by dále ve funkci.

Těch jednání Brežněva a ostatních s Dubčekem bylo hodně. Brežněv naléhal na Dubčeka velmi, div před ním neklečel. Jenže události u nás se valily již tak trochu mimo vedení strany - a v té době bylo nemyslitelné, aby se některá země z Východního bloku odtrhla od SSSR. Napětí ve světě bylo obrovské.  Pražské jaro přišlo v naprosto nevhodnou dobu.  Nebylo zbytí,  akce se provést musela. A Brežněv  skutečně tušil, jaké budou následky ..

0 0
možnosti
TK

osvetitel

25. 8. 2009 9:51
Re: Jak to bylo v zákulisí?

No kdyz Dubcek vyhlasil ze v pripade invaze do CSSR napadne CSSR na oko NATO,aby dostala Warsavskej pakt do konfliktu se zapadem,tak seto Sovetum nelibilo!:-))))

0 0
možnosti
G

giancarlo

25. 8. 2009 9:33
Co si to nejdříve přečíst?

Milí diskutující,fascinuje mě, jak přiisuzujete autorovi  nevzdělanost - a sami jste v zajetí nových mýtů, které se kolem některých událostí vytvořily Zejména když hodnotíte události v roce 1945.. A hlavně vůbec nečtete o čem ten článek je - autor  mluví jen o tom jak se s odstupem času jeví  začátek okupace. O tom, že další vývoj a normalizace  Čechoslováky poškodily  je třetina  tohoto blogu! Srovnání s Vietnamem  či Čínou  je tam uvedeno jen  jako  přiklad  nesmyslného sorvnávání nesrovnatelného.  A pokudse týče toho, zda je 110  mrtvých lidí moc  nebo málo - z hlediska vyššího principu mravního i zdravého rozumu je to samozřejmě  strašně moc. Ale  kdo byl na vojně vám řekne, že při velkých  vojenských cvičeních  nebývalo výjímkou, že zahynulo dvacet lidí při nehodách. JInak ten blog je hlavně o nesmyslných předsudcích proti Rusům. Toho si taky málokdo všímáte...

0 0
možnosti
TK

osvetitel

25. 8. 2009 9:35
Re: Co si to nejdříve přečíst?

Kvuli tomu sis nemusel menit svuj nick "autore"!!!:-)))))) Vsimni si ze ja ti nijak nenadavam. Ale thx za vysvetlenou!:-))

0 0
možnosti
RVR

Reginald von Ravenhorst

25. 8. 2009 8:55
Fascinujuce ...

Fascinuje ma, ako davate dokopy straty CA pri oslobodzovani CSR a "straty" obyvatelstva CSSR v 1968. To prve bola vojenska operacia a to druhe obsadenie krajiny v duchu Breznevovej doktriny o obmedzenej samostatnosti socialistickych krajin. Ak zahynulo 110 ludi, tak je to prave o 110 viac, nez malo zahynut. Nehladiac na ten nie prilis krasny zivot, ktory nasledoval. A na zaver: prepacte, ale Vas clanok ma argumentaciu hodnu Rudasa z konca sedemdesiatych rokov. Urcite mate pravo povedat svoj nazor nech je akykolvek, ale co tak sa najprv oboznamit s historickym kontextom ? Monzo by ste potom nemali v jednom vreci CSSR, Vietnam a Cinu.

0 0
možnosti
B

blastula

25. 8. 2009 8:53
Když o něco jde, není nad humanitární bombardování

jak tak vyplývá ze spousty příspěvků. Propaganda je mocná, v jejím světle se i "šíření demokracie" rozsekáním cizího území a vyvoláním občanské války jeví jako bohulibý čin, že?.

0 0
možnosti
PZ

Mirco1

25. 8. 2009 9:57
Re: Když o něco jde, není nad humanitární bombardování

Ano, nick by úrovni názorů odpovídal.

0 0
možnosti
SJ

strejda josef

25. 8. 2009 8:45
Váš přehled o historii je zřejmě nulový.

Nejde jen o  okupaci Československa, ale i Maďarska, Polska. O vyvraždění milónů lidí při obsazování států sovětského svazu.  O invazi do Afganistánu, podíl Ruska na válce  a rozdělení Koree a Vietnamu,  na "rudé" genocidě v Kambodži a v součanosti o válku v Čečensku obsazení Osetie atd. atd. Zkuste si o tom něco přečíst, než začnete plácat blbosti.

0 0
možnosti
B

blastula

25. 8. 2009 8:58
Re: Váš přehled o historii je zřejmě nulový.

Běž se doučit historii i do zemí okupovaných USA. Nebo jejich invaze jsou v něčem  lepší? V čem? Obojí jsou to stejně agresivní země.Z tohoto pohledu se jeví vcelku jako nejbezpečnější a nejhumánnější asi Čína a Indie,I když mají vojenské prostředky a obrovskou masu lidí, ještě vcelku nikoho nezmasakrovaly.zatím.

0 0
možnosti