Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

20. 1. 2009 14:49
Jen jediná připomínka

Takže vše vyřeší SPK (Státní plánovací komise)?  Jenže ten nedostatek hazlpapíru byl právě díky ní.

Souhlasím, že s neviditelnou rukou trhu je problém. Že vede ke kolizím (viz současný stav). Ovšem to řízené hospodářství (o kterém vlastně blog je) jsme vyzkoušeli  - bylo mnohem horší

0 0
možnosti
P9

pavel 99

21. 1. 2009 18:48
Re: Jen jediná připomínka

když někteří jedinci setrvávají ve "svatém přesvědčení", že (přestože se to libovolněkrát nepovedlo) příště se to už "zaručeně" povede. Je to obdobné jako s "vynálezci" perpetua mobile.:-)

Mimochodem - nikdy jsem nepochopil, proč byl pro SPK takový problém spočítat počet "pr...lí" (a náležitě dimenzovat výrobní linky) - vždyť by jich měl být přibližně stejný počet jako občanů.;-D

0 0
možnosti
ML

m. l.

19. 1. 2009 16:37
Těm myšlenkám socialismu

jsme se posmívali již jako studenti ještě za hluboké totality. A nešlo o posměch žádné jeho deformované, stalinisty a maoisty přiohnuté verzi, ale samotnému kořenu té myšlenky v celé jeho hloubce. Principem socialismu je totiž vždy odmítnutí soukromého vlastnictví (nikoliv osobního), alespoň do určité míry, a centrální řízení ekonomiky (což je jen jiné vyjádření téhož). Jenže centrální řízení nikdy nefungovalo. I v té parciálně úspěšné Číně jsou úspěšné jen projekty které se centrálnímu řízení vymkly. Proto všechny řeči o různých "čistých a nezkažených myšlenkách socialismu" beru jen jako plkání zastydlých bolševiků a doufám, že se tím lidi nedají aspoň po n-té oblbnout.

0 0
možnosti
S

Sio

19. 1. 2009 16:16
Myšlenka socialismu

V textu jste použil slovo "myšlenka". Ano socialismus se může (pro někoho) zdát jako pěkná myšlenka, v lidském společenství však (jak už bylo mnohokrát dokázáno) naprosto nerealizovatelná. Socialismus fungoval ve více než třiceti zemích světa a všude  dopadl naprosto stejně: desítkami až milióny popravených lidí, ekonomikou na úrovni rozvojové země a zdevastovaným životním prostředím.  

Chápu, že myšlenka socialismu může oslovit -náctileté idealisty, avšak u lidí, kteří s reálným socialismem mají osobní zkušenost mi to přijde přinejmenším podivné. 

0 0
možnosti

vodní želva

19. 1. 2009 16:25
Re: Myšlenka socialismu

doporučuji přečíst článek ještě jednou, protože Vy nepíšete o socialismu, jak ho popisuje autor.  Vy píšete o fungování socialismu ve více než 30ti státech, ale to byly diktatury typu marxismu-leninismu, stalinismu nebo maoismu. Víte on byl zatracenej rozdíl už mezi komunistickou a socialistickou internacionálou. 

0 0
možnosti
RR

rezjir

19. 1. 2009 16:14
No tak

tato společnost je socialstická, protože v ní neexistuje nějaké neomezené vlastnictví. Např. doma si nesmíte pěstovat konopí ani pro vlastní potřebu.

0 0
možnosti
C

cenzuraslova

19. 1. 2009 15:47
KAM zmizly české státní podniky a kvalitní české zboží?

?![>-]Kde jsou sklárny,sirkárny,textilky, automobilky,nábytkářské firmy, dřevařské, železnictví, stavebnictví,itzoly, a jiné překopané na s.r.o.jež desítky let dávaly dokonce i za práci lidem platy dvakrát na ruku za měsíc a bez odírání bank?...Kde jsou?

0 0
možnosti
  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2056x
Slovní instalatér a hledač spodních proudů. Moje sloupky vycházeji i na webu www.divokevino.cz

Seznam rubrik