Radar a M.A.S.H.

Byl počátek osmdesátých let. Vzpomínám si, že jsem si toho dne koupil časopis Květy. Hlavní reportáž byla věnována ženám z Greenham Common, pacifistickým aktivistkám, které se připoutaly ke dveřím základny, aby tu nemohly být rozmístěny americké rakety nové generace.

Americké cruise missiles byly v té době vůbec oblíbeným tématem. Československá media si užívala tepání "amerického militarismu" a myslím, že snad jen v Rudém právu bylo jednou větou zmíněno i to, že "mimochodem" i V ČSSR bude dislokováno "pár raket", sovětských SS-20. Ani to však redaktorům stranického deníku nebránilo v další ideologické masáži - americké rakety byly zkrátka "zlé", zatímco sovětské "hodné".

Stejného dne večer jsem se s kolegy z ročníku vydal podívat na toho "nového folkového zpěváka" - Jarka Nohavicu. "Je to fakt síla," řekla mi Milena a tak jsem se s ní a s kamarády zdráhavě vydal na Dobešku. Moc jsem si od toho ale nesliboval - Nohavica byl v té době znám prakticky jen jako interpret písniček Vysockého a Okudžavy. A marná sláva, originální nahrávky těchto ruských "bardů" byly lepší.

Nohavicův koncert se mnou však tehdy úplně zamával. A to nejen proto, že jsem tam poprvé slyšel nyní už klasické písně jako Andělé na kůru či Když mě brali za vojáka. Nejvíc na mne zapůsobilo, když Jarek zazpíval song (už nevím jak se jmenoval) o raketách a z pódia řekl: "Nejsou žádné zlé a hodné rakety..."

Proč o tom mluvím? Trochu mě zneklidnilo, že se už zase mluví o "hodných" - tentokrát amerických - raketách. "Hodné rakety" budou mít v Polsku, u nás budeme mít "hodný radar."

Ne nemyslím si, že obranný americký systém, jehož má být součástí i radiolokátor v Brdech, je totéž jako rakety středního doletu s jadernou hlavicí. Rozdíl mezi těmito zbraněmi je skutečně diametrální. Přesto si nemyslím, že si americké střely, určené k likvidaci útočných raket protivníka zaslouží nálepku "mírových zbraní."Jen člověk úplně naivní si totiž může myslet, že obranné prostředky lze oddělit od zbraní útočných a brát je jinak než jako součást celku.

Srovnání s ruskými raketami je ovšem problematické i proto, že americká demokracie , jakkoli zpochybňovaná, je skutečně lepším garantem proti zneužití moci, než někdejší totalitní mašinerie Sovětského svazu. Je však garantem dostatečným? Tím už si tak jist nejsem. Tím spíše, že ohromný americký "vojenskoprůmyslový komplex" není totalitním výmyslem, ale ekonomickou realitou, která politickou situaci v USA dlouhodobě značně ovlivňuje. Navíc můžeme odpovědně říci, kdo bude v čele USA za patnáct či dvacet let? Můžeme vyloučit, že za pár let nebude vojenská základna rozšířena?A skutečně můžeme bez pochyb říci, že se s americkou základnou v Brdech nestaneme někdy obětovaným pěšcem v nějaké budoucí globální hře?

Nějak mám pocit, že tyto otázky mohou být vážnější než si zatím připouštíme. Proto bych se raději bez amerického radaru v Česku obešel. Přiznám se, že jediný americký Radar, který u nás rád vidím, je hrdina seriálu M.A.S.H..

 

 

 

 

Autor: Matěj Kouba | sobota 4.8.2007 18:08 | karma článku: 13,73 | přečteno: 1750x
  • Další články autora

Matěj Kouba

Pravidla styku

14.3.2021 v 11:11 | Karma: 9,69

Matěj Kouba

Padá a padá.....

9.2.2021 v 10:44 | Karma: 13,10

Matěj Kouba

Taky sháníte boby?

24.1.2021 v 11:11 | Karma: 14,45

Matěj Kouba

Laskavé lázně

6.12.2020 v 13:35 | Karma: 16,80