Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

6. 12. 2010 15:58
pan Drápal měl taky dodat

že samozřejmě národnost si můžete zvolit, a taky jí na formulář sčítání vyplníte hned pod svým jménem. Už minule se tyhle formuláře skenovaly (byť se nám pokoušeli hloupě tvrdit že prý hlavičku se jménem při skenování zakrývali ;-D).

A teď se budou ty údaje skenovat tuplem. Takže si klidně vyplňte národnost jako pocit..., oni už vám to při příštích národnostních čistkách vysvětlí...

0 0
možnosti
MS

majkl1

6. 12. 2010 15:06
Jenže on pan Drápal má pravdu.

Příslušnost k národnosti je opravdu pocitová, vysoce subjektivní záležitost. Vezměte si donedávna typickou situaci u nás doma, v Čechách. Otec Čech, matka Němka či naopak. Jaké národnosti je potomek? Navíc, možná mimoděk,  zaměňujete pojmy národnost a státní příslušnost. USAn, narozdíl od občana USA, neexistuje. Národnost americká je nesmysl. O sobě si myslím, že jsem Čech jako poleno, ale třeba babička byla Němka, nebo Rakušanka, jak šíkala. Ono je to s tou národností vošajstlich. Myslím, že v dnešním světě už má na kahánku. A i ta tradice či kultura může být vykládána šířeji. Třeba jako evropská. Nebo západní. Nebo lidská. Buďme především lidmi a berličky národnostni, kmene či rodového společenství nebudeme potřebovat. Jen ten svět se zřejmě mění rychleji, než lidské myšlení. A můžeme se jen dohadovat, zda je lepší být austrálec nebo světoobčan.

0 0
možnosti
TKN

ta, která nejsem

6. 12. 2010 19:06
Re: Jenže on pan Drápal má pravdu.

Proč si myslíte, že se člověk nemůže cítit Američanem?

0 0
možnosti
AA

Saša

6. 12. 2010 14:57
Nelze-li to objektivně, musí to být subjektivní.

 V Československu byl v roce 1968 vydán ústavní zákon o postavení národností, jímž bylo vytvořeno ústavní pravidlo "Občan svobodně rozhoduje o své národnosti podle vlastního přesvědčení" (čl. 4 ústavního zákona č. 177/1968 Sb.). Tento ústavní zákon byl zrušen ústavním zákonem č. 23/1991 Sb., jímž byla uvozena Listina základních práv a svobod, a to s účinností od 9. února 1991. Tato Listina základních práv a svobod onu ústavní zásadu z roku 1968 převzala a ve svém čl. 3 odst. 2 stanoví:

Každý má právo svobodně rozhodovat o své národnosti. Zakazuje se jakékoli ovlivňování tohoto rozhodování a všechny způsoby nátlaku směřující k odnárodňování.

Protože na našem území žije velmi mnoho lidí, kteří podle národnosti svých předků nemohou svou vlastní národnost jednoznačně určit, je nutno tuto zásadu ponechat i nadále v platnosti. Ani geneticky nelze od sebe odlišit jednotlivé národnosti a proto nezbývá než spolehnout se na úsudek každého jednotlivce.

0 0
možnosti
VK

VLAKR

6. 12. 2010 14:52
Jde o pocit konkrétního člověka?

 Jde-li o pocit konkrétního člověka, tak já při sčítání lidu vyplním do formuláře svoji národnost jako Eskymák. K podobnému kroku vyzývám i ostatní. A to bude překvapení až se zjistí, že v ČR žije asi půl milionu Eskymáků. A z Evropské unie hned začnou zkoumat, zda nejsou v ČR Eskymáci diskriminováni, možná budou žádat nápravu a pohrozí nám třeba i sankcemi.

0 0
možnosti
SS

Sergeant survived

6. 12. 2010 14:59
Re: Jde o pocit konkrétního člověka?

Já napíšu, že jsem Klingon. A bude-li nás víc, založíme Svaz Klingonů v ČR a budeme žádat dotace na rozvoj klingonské kultury.

Doufám, že nám Eskymáci nepolezou do zelí.

Diskriminace se neobávám, na Klingony si to nikdo netroufne.

R^

0 0
možnosti
JD

pedr64

6. 12. 2010 14:31
a víte vy

jaké ste vlastně národnosti? V regionu, kde asi každý z nás má v sobě část krve německé, polské, ruské, francouzké, švédské....a kdovíjaké ještě? Národnost je opravdu něčím deklarativním, co asi nemůžeme objektivně doložit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2056x
Slovní instalatér a hledač spodních proudů. Moje sloupky vycházeji i na webu www.divokevino.cz

Seznam rubrik