Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je na Můstku most do Evropy?

Zaujalo mě, jaká jména stanic metra to chtějí úředníci z pražského magistrátu vlastně přejmenovat. Když jsem se s nimi seznámil, nejprve jsem si oddechl - ne opravdu nejde o žádnou ideologii

 (Ono ostatně v tomto směru už není skoro co měnit- všechny ty Gottwaldovy či Leninovy zmizely už v devadesátých letech.) 
Teď jak jsem pochopil, se hraje "jen" o racionalizaci. Takže Hradčanská se nenachází v katastru Hradčan, takže by se z ní měla stát Bruska (podle zdejší ulice).Změnit by se měla ze stejných důvodů třeba i Malostranská - místo toho by měla vzniknout stanice Klárov. Vadí i název Muzeum - zdůvodnění je, že muzei je v Praze mnoho. Atd. 
Osobně soudím, ano je to všechno logické a chytré - a dokonce nemohu popřít, že by to možná pár turistům či mimopražským tatíkům trochu pomohlo. Ale přesto si myslím, že je to skoro všechno i zbytečné - a tak nějak šplhounsky pitomé. A nejen to, řekl bych celá tato aktivita je tak říkajíc příznačná pro život pod Evropskou unií. Respektive pro ten aspekt EU, který nám leze na nervy. 
Jak to myslím? Pražští zastupitelé, kteří stojí za touto iniciativou se zjevně stali dobrými žáky evropské byrokracie, která díky své rozbujelosti a hledání úředního pohodlí vymýšlí úkoly a pravidla, která mají spoutat pravidly každý aspekt našeho života. Oni tomu říkají vylepšít ho, většinou však jde jen o zbytečnou přidělanou práci. Ale jak jinak  mohou  ouřadové  pohodlně zdůvodnit svou existenci, aniž by se opřeli do toho, co lidi opravdu trápí?Vyhýbat se  podstatě je dávný recept pro přežívání nul.
Stejně postupují í úředníci z magistrátu. Samozřejmě mohli by intenzivněji řešit třeba žalostný stav pražské automobilové dopravy či bytové situace mladých Pražanů. Pustit se do studie o jménech stanic je však určitě daleko přijemnější, i když daleko zbytečnější. Jenže pokud se úředníci ponoří do fiktivních problémů, zbytečně utratí erární peníze i svůj a cizí čas, který by mohli věnovat něčemu jinému. 
Tyto tendence, které jak říkám, nejsou zdaleka vlastní jen nejvyššímu pražskému ouřadu a proudí zejména z Bruselu, mají ale ještě jeden hůře definovatelný, ale podle mě také důležitý nedostatek. Někdo samozřejmě může dojít třeba k závěru, že na Můstku už dávno neteče potok a ani tam nestojí most. A že tedy rozumné by bylo i tuto stanici přejmenovat. Aby chudinkové turisti nehledali na Václaváku mostní oblouk. Je to ale vlastně podobné jako když jsme museli přejmenovat český rum na Tuzemák, protože rum je přece něco jiného či jako v obchodě nenajdeme jahodovou marmeládu, přestože naše maminky i babičky tak této pochotce říkali, nebot marmalade je jen pomerančová. Všechny tyto zásahy se opravdu dají logicky zdůvodnit a "optimalizují". Ale přiznejme si- jsou nejen zbytečné, ale i něco ničí. Co? Přece náš svět! Ten  nedokonalý, ten  zvláštní, ten trochu  trapný, ten z jakéhosi  hlediska  možná divný - ale taky ten za kterým je nějaká historie, nějaké zkušenosti dlouhých generací, nějaká  banka  zážitků a  tradic. Ano dostáváme za to jiný, který prý bude lépe fungovat. Opravdu bude? A když bude "dokonalý" a všude stejný nebude to náhodou nuda?A nebude to jen lesklý povrch, pod kterým bude něco chybět?

Autor: Matěj Kouba | čtvrtek 11.10.2018 20:55 | karma článku: 25,81 | přečteno: 567x
  • Další články autora

Matěj Kouba

Jako tažní koně a rybičky v akváriu

Dost mě šokuje, když i jinak rozumně působící lidé dávají najevo, že mají paměť jak akvarijní rybičky. A jak se i mladí a vzdělaní podobají tažným koňům s klapkami na očích. Co tím myslím?

3.12.2020 v 12:44 | Karma: 19,97 | Přečteno: 534x | Diskuse| Společnost

Matěj Kouba

Jak uklízí Me too

Musím říci, že na současných - ale vlastně na všech politických a socialních revolucích, ktere kdy byly -mě nejvíc děsí a vždy děsila ta neustála touha vyřídit si to „nesmlouvavě“ s „tyrany a zrádci všemi“.(Viz internacionála).

15.9.2020 v 10:15 | Karma: 14,21 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Matěj Kouba

Babiččino video

Mám na krku péči o mámu. Dneska ráno jsem dával mamince nové triko. Dostala ho od nás k narozeninám -( 92), měla je předevčírem). Ale nějak jsme se netrefili do vkusu

23.5.2020 v 13:33 | Karma: 22,14 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Matěj Kouba

Ztracená holčička - a já

Byli jsme na nákupu v OC na Novodvorské. Manželka zalezla do nějaké hrabárny(blíží se Vánoce a tedy dárková smršť pro širokou rodinu) a já jsem zbaběle bloumal po chodbách.

25.11.2019 v 12:31 | Karma: 32,21 | Přečteno: 946x | Diskuse| Společnost

Matěj Kouba

Sdílení : přesně podle pana Wericha

Musím říct, že když se v Praze objevila první (růžová) sdílená kola, byl jsem nadšen. Líbilo se mi, že je můžu najít podle mapy v mobilu, že je můžu nechat na kterémkoli rohu, navíc to stálo zanedbatelnou částku nebo i nic.

10.9.2019 v 9:23 | Karma: 16,56 | Přečteno: 499x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2056x
Slovní instalatér a hledač spodních proudů. Moje sloupky vycházeji i na webu www.divokevino.cz

Seznam rubrik