Bližní je blízko! A bezdomovci?

Spisovatel a vědec  Stanislav  Komárek v jednom  rozhovoru  připomněl : „Bližní je ten, co je blízko!“ Chtěl tím především  připomenout, že  když projevujeme  charitu  nedonošeným dětem Šošonů nebo lidem z ostrova klesajícího do  Tichého oceánu,  je to projev  odosobněnosti  tohoto „postmoderního“ světa. Nebo jinak, děláme to hlavně z pohodlnosti! Pod vlivem mediálních  zpráv o cizích neštěstích  totiž potřebuje  každý z nás, průměrně  soucitných, ulevit svému  svědomí  - a tak  rádi pošleme  pár korun na nějaké vzdálené chudáky.

Je ale dobré si připomenout, že je  to často charita  poněkud  instatní!  K dosažení ušlechtilého  pocitu   nám v tomto případě  totiž stačí minimum času – a nemusíme se  vyrovnávat ani s osobním nepohodlím, ošklivým prostředím či jinými nepříjemnostmi.  
Je to  mnohem  pohodlnější  než  pečovat o ochrnutého příbuzného, osobně  vychovávat dementní děti, neřkuli se zabývat  špinavými, smradlavými  a vůbec odpuzujícími  bezdomovci, kteří se na nás  lepí  na Hlaváku či na  Palmovce.  ¨
Tahle „morální slabost“ se ovšem  netýká  jen nás –  zbabělých  jednotlivců - ale i institucí.  Příklad?    Opakovaná reakce  pražských radních   na  nabídky  podnikatele  Dalibora Dědka. Tento  majitel úspěšné firmy  nezištně koupil  bezdomovcům k ochraně  před  mrazem obří vytápěnou patrně nafukovací halu.  Dokonce  nabídl, že  bude financovat její provoz!  Radnice  Prahy však  nenašly  místo  kam ji postavit! Argumentuje se zdánlivě logicky –  koncentrace bezdomovců je  nežádoucí, zničilo  by to lidem  v okolí  životní prostředí,  nemocemi chudáků by se mohli nakazit  děti  z okolních škol, velký vytápěný stan představuje riziko  požáru. Přiznejme si však, hlavním důvodem je naše docela  obyčejné sobectví, strach z narušení našeho  dezinfikovaného bezpečí. Co ale tedy s bezdomovci trpícími v mrazech? Radnice nabídla menší stany, které však  situaci neřeší.  Možná by stálo za to uspořádat  na pozemek  pro útulnu  pro pražské bezdomovce  sbírku třeba  v australském  Melbourne či  v Kapském Městě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Matěj Kouba | středa 1.2.2012 13:38 | karma článku: 17,80 | přečteno: 890x
  • Další články autora

Matěj Kouba

Pravidla styku

14.3.2021 v 11:11 | Karma: 9,69

Matěj Kouba

Padá a padá.....

9.2.2021 v 10:44 | Karma: 13,10

Matěj Kouba

Taky sháníte boby?

24.1.2021 v 11:11 | Karma: 14,45

Matěj Kouba

Laskavé lázně

6.12.2020 v 13:35 | Karma: 16,80