Autolidi versus chodci

Tuhle jsem si  uvědomil, jak se z nás jnejspíš stává  nový druh - člověk automobilizovaný. A že to není žádná výhra. Ale popořadě. Moje znejmilejší mě poslala na nákup - vem tohle a pak ještě tohle, stav se pro tamto  a  taky pro ono. Jo a zajdi  taky  do  nějakého ráje kutilů, jestli tam nemají tu skříň, co potřebujeme do ložnice.  Vydal jsem se tedy do Letňan.

Vysvětlivka pro venkovany - v Letňanech je ted obrovské  nákupní středisko, takový ten veleobchodní dům, kde mají vedle obchodů  i kina a restaurace a dokonce i  tělocvičny a v podstatě se tam dá strávit zbytek života. Tedy pokud by měl  člověk dost na kontě.

Já tyhle novodobé babylónské věže moc rád nemám, musím však uznat, že kdy člověk  přijde s  dlouhým seznamem toho co má přivést, nakupuje se v nich  fakt dobře. Speciálně  Letňany jsem pak zvolil proto, že tam vedle nedávno postavili i nový Baumax a já jsem se  rozhodl, že na tu skříň se půjdu podívat právě do něj. 

Zaparkoval jsem před Tescem nakoupil jsem , šoupl tašky do auta a pak jsem se vydal pěšky do Baumaxu. Je to totiž  opravdu  jen co byste  dohodil  kamenem. A tak jsem si říkal lepší malá procházka než žádná. Když jsem se vymotal z bludiště obchodů centra Letňany zjistil jsem ovšem, že to bude spíš  než procházka objevitelská expedice.  Mezi  těmito vedle sebe ležící mamutími nákupními středisky totiž neexistuje chodník!

Buď klopýtáte po silnici a uskakujete mezi auty, nebo zapadáte do hlíny  na  záhonech a ostrůvcích. Alespoň, že tu udělali přechod přes   meziležnou  dálnici - najdete jej však o několik set metrů dál od ideální trasy pro chodce. Jen trochu líný člověk proto raději absolvuje  sebevražedný přechod přes čtyři proudy aut bez pomoci semaforu....  

Zkrátka řečeno - tady se prostě vůbec nepočítá s tím, že by člověk  při přechodu od jednoho obchodu k druhému zůstal člověkem - celé je to udělané pro jakési hybridní bytosti -  autolidi,které si nedovednou představit, že by od jednoho domu k druhému přešly po svých. Sedněte do auta přejeďte, to je vše co vám tady nabízejí....

No možná , že takovými autolidmi  brzy opravdu budeme. Na druhou stranu jsem si říkal, že by architekti a stavbyvedoucí takových center mohli  vzít v úvahu, že chůze je   aktivita velmi zdravá. Že když nám ji doktoři stále doporučují, rak by nám jí stavbaři  nemuseli znemožňovat. Nemluvě o tom, že ne každý  přijede do Letňan autem . To musí  každý takový zákazník čekat na autobus, aby se dostal k baráku, který je vzdušnou čarou dvěstě metrů?  (Životnímu prostředí nacvíc  rozhodně neprospívá, když všechni ti zákaznící, kteří zaparkují před TESCem a chtějí do BAUMAXu musí kvůli  pár metrům znovu nastartovat svá auta. A podobně nakupující v BAUMAXu když chtějí do TESCA.)

P.S. Opomenutí  v Letńanech by se pochopitelně  dalo brát jako prkotina - kdyby to bylo jediné místo kde k tomu došlo. Faktem ovšem je, že podobný přístup k pěším mají i v dalších nákupních střediscích i  v nově budovaných  centrech měatských aglomerací a kolem dálnic.  A proto volám - chodci  choďte, a braňte se!

Autor: Matěj Kouba | neděle 11.1.2009 16:21 | karma článku: 18,02 | přečteno: 1627x
  • Další články autora

Matěj Kouba

Pravidla styku

14.3.2021 v 11:11 | Karma: 9,69

Matěj Kouba

Padá a padá.....

9.2.2021 v 10:44 | Karma: 13,10

Matěj Kouba

Taky sháníte boby?

24.1.2021 v 11:11 | Karma: 14,45

Matěj Kouba

Laskavé lázně

6.12.2020 v 13:35 | Karma: 16,80