Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

citát z článku

Jenže neustále existovala určitá pravidla, kdy bylo možno srovnávat a kvalifikovat. Dnešní nedávno nově vytvořené uspořádání evropských společenství však velkou část těchto předností prakticky zlikvidovalo. Násilná tvorba všeobecně platných norem si dala za cíl veškeré existující rozdíly prostě ignorovat.

Pokud to chápu dobře, pak nesouhlasím, protože velmi mnoho dnes velmi uznávaných norem vzniklo násilným nařízením.

Mojžíš a jeho desatero. Za Atatuerka zákaz nošení fézů a další, když chtěl vybudovat z Turecka moderní stát. I v USA se to dokonce řešilo občanskou válkou. A dalších příkladů je opravdu spousty, jen je nechci všechny vyjmenovávat.

Problém je v tom, že nelze od "obyčejných" lidí očekávat že všemu rozumí, nemají na to ani vzdělání, ani čas, protože musí chodit do práce, pak mají starosti s rodinou a chtějí si někdy odpočinout, takže prostě nezvládají. A tak potřebují někoho, kdo je povede. A už máme problém.

Značná část lidí se snaží se dostat na nějaké křeslo ve vládě jen pro to, že si to berou jako ...KOUKEJ ČEHO JSEM JÁ DOSÁHL, nebo to berou jako příležitost k osobnímu obohacení a tak dále....velmi málokdo bere takovou funkci jako ŠÍLENĚ OBROVSKOU ZODPOVĚDNOST A NEKONČÍCÍ PRÁCI. Takže se velmi často o tuto funkci lidi různých motivací PEROU. A pak nastane problém, komu z nich mají lidé věřit. Protože rozumět nemohou. Tedy v detailu ne a někteří snad ano. A jsme u víry. A to je ten největší problém. Když totiž někdo jen věří a neví, tak je velmi lehce "obalamutitelný" a pochopitelně to ví,, ti, kdo se o křesla ucházejí a mají vyvinuté systémy jak voliče "obalamutit".

Vidím jedinou možnou cestu a to je maximální důraz na vzdělání, a to jak to základní ..počty, jazyk, ...ale i vzdělání ekonomické a politické a psychologicko-sociální a tak dále, tedy aby lidé věděli, co vlastně vidí...a aby nebylo možné je tak lehce obalamutit....a to je obrovský úkol....možná nemožný

Snad si pak lidí budou umět lépe vybrat...ke svému dobru

0 0
možnosti
IM

I55v65a34n 22M65i37n77á66ř

5. 3. 2016 12:06

To, co zde pan autor tak sáhodlouze a vágně vysvětluje - upřímně moc dobře nechápu. V době, kdy je Evropa a její demokratické prostředí ohroženo nekončící expanzí a vpádem suvereních a prosperity lačných muslimských arabů - je polemizování o dobru a zlu .. již zbytečné! Myslím, že naprostá většina naší společnosti dala již dostatečně jasně najevo, že nehodlá islámu obětovat své tisícileté kulturní a sociální hodnoty !!!

2 0
možnosti
Foto

Jistě. My nehodláme nic obětovat. Jenom mám dojem, že nejsme schopni se dohodnout, jak to učinit, včetně toho, kteréže to kulturní a sociální hodnoty chceme zachraňovat, protože jsme denně informováni o tom, že vlastně žádné nemáme, respektive na ně ani nemáme nárok.

1 0
možnosti
MD

Velmi velmi vychytrale obrusovani hran. Nejdrive se naznaci chapani jejich vzniku a podoby, pouziji obecna pravidla a prirodne spolecenske zakony a pak co? Nic. Vse se rozmelni v mlynku intelektualni opatrnosti na prach, ktery jen zaprasi boty tech, kteri pres to budou kracet dal svoji cestou. Opet tedy dobre intelektualni cviceni, jen z pohledu reality rychle kracejici vpred za svym cilem na nic. Po dobe intelektualnich cviceni prichazi doba tvrdych praktiku, kteri budou muset zachranit nejen jine, ale predevsim ty, kteri je tak radi provozuji a kteri by o sva cviceni prisli prvni.

0 0
možnosti
Foto

Ta intelektuální cvičení byla v plné míře podporována politickými praktiky. Vaše volání je po moci silné ruky. Velmi oduševnělé. Nedávná historie by nás měla varovat, ale asi to je zbytečné, protože v hloubi duše toužíme stále po diktatuře. Možná po právu, protože si sami vládnout zatím nedokážeme.

0 0
možnosti
Foto

Jakákoliv společnost bez ohledu na to kdy existovala v co věřila má ve svých etických instinktech zabudovanou inklinaci k přirozenému právu. Síla, která momentálně porušuje přirozená práva a v masovém měřítku vykládá a učí, že nic takového, jako jsou přirozená práva, neexistuje se jmenuje stát. To má za následek, že si vládnoucí kasta lidí bude posouvat hranice morálky podle svých potřeb a těm co vládne tyto své hranice vnutí násilím.

0 0
možnosti
JB

J45a75n 80B81u52r51d68a

5. 3. 2016 12:13

Ano, vláda a právní věda možná brala základní práva zakotvena v Základním zákoně 142/1867 jako ne úplně z přirozenosti vycházející a jako svého druhu oktroj díky benevolenci panovníka, jenomže ten zákon je 150 let stár. Nic proti Monarchii, ale je možná na čase aktualisovat právní vědomí. Ústavní pořádek ČR samozřejmě s přirozenými právy pracuje.

"uznávajíc neporušitelnost přirozených práv člověka..."

1 0
možnosti
Foto

R^ Snad jen, že hranice NAŠEHO DOMOVA A TUDÍŽ I NAŠÍ VLASTI, jsou dány i tím, co představují, m.j., i hranice suverenního státu. Pochopitelně nikoli v podobě byvší čínské zdi, coby izolace od okolí i od světa vůbec, ovšem coby linie toho, kde jsme doma.

Současnost se příliš neliší od snahy kom o vytvoření ,,nového člověka" dle kom receptu, od nyní ,,rádobynového" člověka ,,evropského typu". Výsledek se příliš neliší. Jde opět o cestu k totalitě a diktatuřeRv

0 0
možnosti
Foto

Ano, je nutné zabránit globalizaci a volnému stěhování jednotlivců oprášením konceptu železné a drátěné opony. Hned jsem si tehdy říkal, aby se ta fortelná stavba ještě jednou nehodila.

Pozn. Až dosud platilo, že území, odkud jednotlivci odcházejí, ztrácejí daleko více, než ta území, kam jednotlivci přicházejí.

K tomu je nutné ještě dodat, že Německo má dvojnásobnou hustotu obyvatelstva než Česko.

Samozřejmě, že i já jsem doufal, že budu vítat Nizozemce, až budou prchat před následky globálního oteplení. Ale přece nemohu změnit názor, pokud ještě dříve nastane v důsledku téhož jevu poněkud méně příznivá varianta, spočívající v tom, že mě bude někdo nutit modlit se šest krát denně k Mekce pod pohrůžkou uříznutí hlavy.

1 0
možnosti
Foto

I33v44a73n 18M53a87r30e49k

5. 3. 2016 11:20

P.Kotyku karma R^ [>-]

0 0
možnosti