Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím, že se trochu ztrácíte v pojmech. Ve většině věcí má paní Šichtařová bohužel pravdu. Účetní či daňový zisk skutečně může znamenat, že nemáte ani korunu, protože ten určují zákony a ty na peníze v kapse moc nehledí. Ale zajímalo by mě jedno, co myslíte "skutečnou hodnotou vyráběných produktů"? Dokážete to nějak přesně definovat? Protože pokud vím, tak už byla vyvrácena teorie o zkáze deindustrializovaných ekonomik.

2 0
možnosti
ZB

Svatá pravda, co říkáte. Paní Šichtařová je velice sebestřední osoba ( viz ty selfíčka se sešpulenými rty, kterými tapetuje kolem svých blogů) , která rozumí ekonomice jako husa petrželi ale šíří svá demagogická moudra bez zábran. Bůh nás ochraňuj před jí podobnými osobami obou pohlaví.Máte odvahu, že proti ní vystoupíte, většina místních čtenářů si myslí, že z její kulaté prdélky vychází slunce.

1 5
možnosti
JV

J62i30ř65í 68V67e79l58e10k

27. 2. 2016 2:24

Neuniklo Vám náhodou, že pod článkem jsou podpisy dva ?

0 0
možnosti
Foto

Clanek pi Sichtarove jsem si precetl. Nadpis neni otazka, ale konstatovani. Za prichazejici krizi dle ni mohou predevsim centralni banky. Dle mne je to z velke casti pravda.

6 0
možnosti
Foto

Jenom z části, protože jsou součástí vládních politických systémů. Musí se uměle a s donucením udržovat na životě.

1 1
možnosti
Foto

Bludy, které údajně káže Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., káže daleko víc ekonomů i v zahraničí a u nás doma. Jenom pan Kotyk a jemu podobní mají na věci jiný názor, protože oni všechno znají, všude byli a kde nebyli tam mají strejdu.RvRv

3 0
možnosti
Foto

Paní Šichtařová káže „bludy“ jenom ve vztahu k veřejnosti, V oblasti a společnosti, kde se pohybuje a i řediteluje, je jistě odborníkem. Jenže, a to se snažím naznačit, je to virtuální svět, který je stále více obtížnější udržet při životě. Proto také, ale velice opatrně, naznačuje, že by možná to i ono nemuselo fungovat věčně. Je to však jen takové alibistické prohlášení, které v případě kolapsu umožní tvrzení, já to vždy říkala. Celkem logicky se neodvažuje navrhovat řešení pro odvrácení kolapsu, který tak „věrohodně“ předvídá. Při její odbornosti jsem totiž přesvědčen, že sama velmi dobře ví, že se jedná o uměle vytvořený finanční systém, který se již vymknul kontrole pomoci klasických ekonomických nástrojů.

4 2
možnosti
Foto

Mainstreamová ekonomie je jen o zdůvodňování státních zásahů a je opravdu odtržená od reality. Existuje ještě jedna škola ekonomie a to Rakouská škola ekonomie, která popisuje ekonomické vazby na základě teorie osobního užitku a subjektivních preferencí. Pokud chce někdo opravdově studovat ekonomii, měl by jít touto cestou.

2 0
možnosti
VH

Můžete nám dát jediný příklad, kdy v dějinách lidstva se ten slabší nemusel podřídit silnějšímu? Dobrovolně, kvazidobrovolně, nuceně, nijak?

1 0
možnosti
Foto

Platí to snad u každého soudu.

0 0
možnosti
VH

Co považujete za ekonomii? Pokud jen její prognostickou část, je to věštění z koule, jistě. Jako v případě všech prognóz.

Jenže toho víte o ekonomii sakra málo, když soudíte podle této nepatrné části oboru.

3 0
možnosti
Foto

Jenže tato „nepatrná“ část oboru je skoro každý den citována v médiích a považována za relevantní a tudíž určující běh dějin a rozhodující o naší budoucnosti. A právě paní Šichtařová je pro mne zářným příkladem. Pokládám proto poněkud nerozumné klanět se tam, kde nedostanu odpovědi a určitě ne návod k řešení. Nebo potřebujete meteorologa tomu, aby vám potvrdil, že to, co padá na vaši hlavu, je déšť.

3 0
možnosti
VH

Jak mám rozumět pojmu "disponují virtuálními miliardami"? A protože podle Vás lze disponovat jen virtuálními penězi, jak to, že ti, kdo jimi disponují "nemají na placení běžných účtů".

Moc by mě to zajímalo. Jistě mně to vysvětlíte, abych mohl klidně spát.

1 0
možnosti
Foto

Vážený pane, nikdy jsem netvrdil, že píši vždy odborné články. Takže se jedná o určitou novinářskou „licenci“, která u Vás jistě nenalezne pochopení. Ale zažil jsem v Německu desítky malých živnostníků – hlavně ve stavebnictví, kteří pracovaly pro „miliardové“ firmy, které najednou ze dne na den neměly ani korunu. A právě den předtím, se mnozí ekonomové dušovali o jejich absolutní důvěryhodnosti. A šéfové takových firem chodili i na snídaně ke kancléřce. Takže třeba, že taková „DB“, tedy Německá banka, ještě existuje je absolutní zázrak finančního žonglérství. Zažil jsem dny, kdy se třeba její vedení nemohlo dohodnout na ztrátách a zisku. Jeden den neměli ani vindru, druhý den pak jen 10 miliard ztrát, pak to nějak přepočítali a byly to jen 4 miliardy. Myslím, že nemusím být „ekonom“, abych se pokládal za poněkud prapodivné.

0 0
možnosti
VH

"Během takovýchto krizí bankrotují z velké části celkem zdravé podniky, které budují ceny svých produktů na základě reálných čísel odpovídajících úrovní t ... společnosti. ....... Většinou jsou neefektivní proto, že jim bývá násilím diktována cena, za jakou „směji“ produkovat."

Můžete uvést tři, čtyři podniky, které máte na mysli (jistě víte o desítkách) a jaká jim byla diktována cena, kým a jak?

Děkuji za laskavou odpověď

2 0
možnosti
Foto

Plně chápu vaši ironii, máte k ní právo. Ale hovoříte jako člověk, který je přesvědčen, že úroveň mezd těch, kteří vytvářejí materiální hodnoty v naší společnosti, je absolutně odpovídající jejich výkonu a potřebám. V tom okamžiku se pochopitelně mýlím a nějak jsem nepostřehl, že žijeme v blahobytu, který nejsme schopni ocenit.

0 0
možnosti
VC

Pane Kotyku. Rád čtu Vaše články o Blízkém a Středním východě. Velmi často Vám dávám karmu. Ale probůh, nezkoušejte to s ekonomikou. Paní Šichtařová je velmi vzdělaná ekonomka a určitě nepatří mezi tvůrce globalizace. Vy ve svém článku dehonestujete všechny ekonomy ( asi mi proto nebudete věřit, že znám i slušné čalouníky, a že nejsou všicni váleční zločinci). Z Vašeho textu navíc vyplývá, že si neuvědomujete, že ekonomie je společenská věda.

2 1
možnosti
PK

P11a64v28e91l 59K89u59l95a

26. 2. 2016 11:38

Když je ekonomie společenská věda, tak proč z ní paní Šichtařová dělá bulvár? Aby přitáhla lidi jako vy?

3 1
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1543x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik