Stvoření světa v gejzíru

Zinek, draslík, mangan jsou nejdůležitější stopové prvky, které lidé a všichni živočichové, potřebují k životu.

Tedy první buňky by musely vzniknout v prostředí, kde se tyto prvky hojně vyskytují, tvrdí skupina fyzika Armena Mulkidjaniana z Uni v Osnabrücku. Tyto podmínky jsou dány v malých "rybníčcích" v blízkosti teplých vodíkových pramenů - gejzírů.

Tito vědci vycházejí z předpokladu, že dnešní buňky mají v sobě něco, jako chemický otisk času, kdy první pra-buňky vznikly.

Všechny dnešní buńky obsahují vice zinku, draslíku, manganu, ale i fosfátu, než kdy bylo obsaženo v pra-ozeánech, z toho tedy má vyplývat, že hnízdiště života bylo na pevnině, v malých "rybníčcích" blízkosti gejzírů. Tam je těchto prvků víc než dost.

Charles Darwin se domníval, ze život vznikl v malém teplém "rybníčku":  "warm little pond".

Dnes nejvíce biologů zastává teorii, že líhní života byl pra-oceán. kde by byl život lépe chráněn, před 4 miliardy let nebyla ozonová vrstva, povrch země byl tak vystaven UF záření a bombardován meteority.

Kontinenty, mimo několika vulkanických ostrůvků, ještě neexistovaly, vědátoři kolem fyzika Armena Mulkidjaniana tvrdí, že podle jejich teorie, první zárodky buněk vznikly právě v pórech metalických spojení, jako je sirník zinku.

Taky silikátové minerály a sirné minerály na dnech již zmíněných "rybníčků" v blízkosti teplých pramenů byly "krmnou směsí" pro organické substance.

Vědátoři z Uni v Osnabrücku, vidí svoje myšlenky potvrzeny toho času velmi populární teorií, že život vznikl v teplých či horkých pramenech na dně moře. "Náš scénář shrnuje všechny tyto vlastnosti horkých pramenů, které by vznik evoluce pra-života podporovaly, nýbrž je jinými teoriemi podporuje", vzkazují nám tito vědci, v moři se s nemohl život vyvinout proto, že element draslík chybí v dostatečném množství.

 

Co stálo na začátku evoluce, jak komplikované by ly tyto biochemické reakce? Jak se mohly molekuly života v otevřených „ rybníčcích“ ,v blízkosti teplých gejzírů, do té míry koncentrovat, že vznikly z molekul komplikované polymery?  Na tyto otázky, které jsou základem všech teorií vzniku života na zemi, nemají naši vědci odpověď.

Zdroj:
Armen Mulkidjanian (Universität Osnabrück) et al.: PNAS, Online-Vorabveröffentlichung, doi: 10.1073/pnas.1117774109

© wissenschaft.de- Ute Kehse

http://www.wissenschaft.de/wissenschaft/news/315026

Autor: Michael Kotsch | pondělí 12.3.2012 11:06 | karma článku: 6,16 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Michael Kotsch

Zemanova Kniha Džunglí

2.5.2016 v 19:28 | Karma: 27,60

Michael Kotsch

Byl Ježíš Rus?

29.4.2016 v 19:44 | Karma: 14,10

Michael Kotsch

Agent-ůra Stém podala mesiž.

27.4.2016 v 12:08 | Karma: 15,48

Michael Kotsch

Socani só v řiti.

26.4.2016 v 0:35 | Karma: 28,53