Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

dolch

26. 3. 2012 21:34
Zajímavé

a to tak, že Vám omluvím i tu trochu úděsnou češtinu. Já když se nad buňkou zamyslím, docházím k závěru, že bych se z toho mohl lehce zbláznit. A to mi nevadí v podstatě čumět celý den do nul a jedniček, ale tohle je nějak moc složitá soustava :-)R^

0 0
možnosti

Johny__S

26. 3. 2012 21:39
Re: Zajímavé

Ani není. On je v tom vlastně docela pěkný řád. Mě spíš překvapuje, že se pořád přichází na nové úrovně regulace. Něco z toho před osmi lety, když jsme to na vysoké brali, ještě nebylo známo. O SRP jsme se ale už tehdy učili. :-)

0 0
možnosti

Johny__S

26. 3. 2012 21:11
Pár nepřesností

1) Ne "falcování" proteinů, ale "foldování" proteinů (v češtině také zvané "sbalování"). Zdá se, že zas nepěkně zafungovaly automatické opravy ve Wordu.

2) Endoplazmatické retikulum není buňka, ale součást buňky - buněčná organela (starší češtinou "ústroječek").

3) Ne všechny proteiny jsou směrovány do ER (a už vůbec ne "neúplně sbalené"), nýbrž pouze ty, které se pak mají vyskytovat přímo v ER, na jeho membráně, na membráně některých jiných organel (váčků - "veziklů"), na cytoplazmatické (buněčné) membráně nebo mají být sekretovány (uvolněny z buňky do vnějšího prostředí - např. některé hormony a další signální peptidy). Probíhá to tak, že je protein při syntéze buď přímo zabudován do membrány ER, nebo protažen dovnitř ER. Z ER se pak odštěpují váčky, které svůj obsah dopraví, kam je třeba - mohou splývat s jinými váčky i cytoplazmatickou membránou.

Jinak to ale celkem sedí. Jsem rád, že se aspoň někdo ujal popularizace buněčné biologie. Článků z tohoto oboru je příliš málo.

1 0
možnosti

Johny__S

26. 3. 2012 21:32
Re: Pár nepřesností

Celý proces je znázorněn např. zde: http://www.callutheran.edu/BioDev/omm/srp/frames/srp.gif

0 0
možnosti
  • Počet článků 204
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 989x
Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout na co se dřív vybodnout.

Seznam rubrik