Hudba z Marsu

Nejen, že na Marsu je Česká dechovka, ale navíc tam Marsrobot Opportunity objevil i  „Borůvky“. Opportunity se potlouká po Marsu už 8 a půl roku. cs.wikipedia.org/wiki/Opportunity

„Borůvky“ z Marsu. Obrázek je 6 mm široký.NASA-Oportunity, Mikroskop-Kamera

Nález kuliček Marsrobotem Opportunity zmátla Stephen Squyres z NASA: „Tyto snímky patří k nejneobvyklejším obrázkům celé mise", žasnul Stephen.

Dlouhověký Marsrobot Opportunity - předchůdce v srpnu přistálvší pojízdné laboratoře Curiosity, která v současné době lelkuje a testuje přístroje, jede Opportunity po vnějším okraji 20km velkého Endeavour- kráteru.

BORŮVKY:

Prakticky hned po přistání, 25. ledna 2004, objevil Opportunity spoustu železitých kuliček, až 3 mm v průměru, které Stephen Squyres nazval Borůvky, domnívá se, že tyto kuličky vznikly z kapalin bohatých na minerály, které cirkulovaly pod marťanskou půdou. 

Na jihozápadě Spojených států jsou podobné kuličky, které také vznikly při cirkulaci podzemních vod. Někteří vědátoři však zarytě špekulují, že při vzniku Mars-Borůvek asistovali živí tvorové, asi mikroby.

PERLIČKY: 

Teprve nedávno nalezl Opportunity Perličky, které maji ale jiný původ a našly se pouze v jedné skalnaté Mars-formaci, pokřěné Kirkwood.  

Tak hustou akumulaci Perliček jsme ještě neviděli, podivil se Stephen Squyres.

Tmavé Perličky byly zřejmě obnaženy silnou větrnou erozí, jsou na povrchu křupavé a uvnitř měké, i jinak se tyto Kirkwood -Perličky liší od Borůvek, 

Perličky kupříkladu neobsahují skoro žádné železo, jak geologicky vznikly, je ještě nejasné, máme několik hypotéz, ale žádné přesvědčivé vysvětlení, vece  Stephen Squyres.

Nová pojízdná laboratoř, Roboter Curiosity (Zvídavost), si od srpna testuje instrumenty a nevykazuje nic vyloženě vědeckého, zatím jede veterán-dědeček Opportunity(Příležitost), už 8 a půl roku na Marsu, k novým cílům, i když toho už hodně zažil.

Jako další má Opportunity prozkoumat hromadu šutrů, kde se nacházeji jílové minerály, snad další důkaz, že na Marsu bývala, či je voda. 

Šance jsou dobré, že Mars-roboter Opportunity bude i nadále v kondici, podle NASA je momentální výkon dobrý, po více než 30.00 Marsdnů

Sdělení NASA ze 17.09.2012 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Kotsch | sobota 22.9.2012 15:59 | karma článku: 8,20 | přečteno: 867x
  • Další články autora

Michael Kotsch

Zemanova Kniha Džunglí

2.5.2016 v 19:28 | Karma: 27,60

Michael Kotsch

Byl Ježíš Rus?

29.4.2016 v 19:44 | Karma: 14,10

Michael Kotsch

Agent-ůra Stém podala mesiž.

27.4.2016 v 12:08 | Karma: 15,48

Michael Kotsch

Socani só v řiti.

26.4.2016 v 0:35 | Karma: 28,53