Pustošená Amerika hlásí desítky mrtvých, Jižní Asie přes 2100 obětí. Nevyváženost médií.

Hurikány v Americe ukazují nejen sílu přírody, ale především sílu médií. Všechna pozornost je obrácena k západu. O silném monzunu a jeho obětech v jižní Asii se však téměř neinformuje. 

Média nás denně zásobují zprávy o ničivých hurikánech v Americe. Jejich jména Harvey, Irma, José a Maria slyšel snad každý. Pravidelně je nám předkládána spousta reportáží, článků, fotek a videí. Nepochybuji o tom, že bouře a hurikány jsou velkou přírodní katastrofou a napáchaly mnoho škod.

Avšak ve stejné chvíli se i jiné části světa potýkají s obrovskými problémy. Monzunové období v jižní Asii trvá vždy od června do září. Tento rok však udeřily nebývalou silou. Záplavami bylo postiženo přes 41 milionů lidí, stovky tisíc jich přišlo o své obydlí či sklizeň a přes 2100 lidí zemřelo. Červený kříž varuje před humanitární katastrofou. Voda, která zaplavuje obydlí, bývá často toxická. Dalšími problémy jsou nedostatek potravin a šířící se nemoci. 

Pozornost médií je nevyvážená, jak ukazuje i americká studie. Vědci Thomas Eisensee a David Strömberg se ve své studii zabývali důvodem výběru hlavních témat médií. Nejedná se o důležitost, dlouhodobý dopad a jak se zdá, ani počet mrtvých. 

Pro média jsou nejdůležitější celková sledovanost a čtenost. Vděčnými tématy jsou nárazové události, jako zemětřesení, sopečná činnost, hurikány nebo lesní požáry. Kvůli takovému výběru jsou pak opomíjeny přírodní katastrofy, které mají mnohem více obětí a též dlouhodobý dopad. 

Americká studie ukazuje, že pokud zemře 1 člověk při výbuchu sopky, je šance na pokrytí americkými médii stejná jako když zemře 40 tisíc lidí v důsledků nedostatku jídla. V rámci této studie je tedy pak již pochopitelné, proč jsou plná média hurikány v Americe s desítkami obětí a minimální zprávy o záplavách v jižní Asii s počtem 2100 obětí. Důvodem pro opomíjení záplav v jižní Asii je také to, že tyto přírodní živly jsou v Asii běžné. 

K celému vysvětlení pak snad zbývá jen dodat, že média v různých zemích přebírají světová témata od hlavních zpravodajských agentur. Jedná se například o americkou tiskovou agenturu Associated Press a anglickou tiskovou agenturu Reuters. Aby byla dodržena určitá globalizace zpravodajství, nenásilně tyto agentury určují, o čem a jak často se bude psát.   

Zdroj: Česká televize: Desítky mrtvých v Americe nebo tisíce v Asii. Pozornost médií je nevyvážená, ukazuje studie. 

 

 

 

 

Autor: Kateřina Kostrůnková | úterý 19.9.2017 18:48 | karma článku: 24,47 | přečteno: 669x