Korporace vykazují všechny známky psychopata

Před 150ti lety byla korporace bezvýznamnou institucí. Dnes je všudypřítomná. Jako církev, monarchie nebo komunistická strana. Korporace hromadí bohatství, ale způsobuje velké škody. 

Moderní korporace se zrodila ve věku průmyslu. Věk průmyslu začal v roce 1712. Dříve bylo málo korporací, které měly jasné podmínky od státu - jak dlouho budou působit, v jakém oboru i výši kapitálu. Nemohly vlastnit jinou korporaci. Akcionáři byli zodpovědní. V právu a kultuře byla korporace považována za podřízenou entitu, která byla darem lidí s úmyslem sloužit veřejnému blahu. 

Občanská válka v USA a průmyslová revoluce způsobily ohromný nárůst korporací. Před 150ti lety si právníci v korporátu uvědomili, že potřebují větší moc, aby je mohli ovládat. Chtěli odstranit některá regulační omezení. Na konci občanské války byl schválen dodatek, který dal stejná práva černochům. "Žádný stát nesmí nikomu brát život, svobodu nebo majetek bez spravedlivého soudního řízení." Zákon byl brán na obranu černochů. K soudu ale přišly korporace s velmi chytrými právníky, kteří řekli: "Nemůžete připravit člověka o život, svobodu nebo majetek. My jsme člověk. Korporace je osoba." A Nejvyšší soud to schválil. 

Korporacím byla dána práva zvláštních jedinců, kteří nemají morálku. Zajímají se pouze o své akcionáře. Korporace nemají duši, která by mohla být spasena a tělo, které je možné uvěznit. Doopravdy mají jen jeden cíl. Jak vydělat co nejvíce peněz?

Korporace je součástí společnosti. Když tehdy dostala práva jako člověk, zůstává otázka: "Co za člověka je korporace?" 

Diagnózu lze stanovit na základě poškozování okolí:

Poškozování zaměstnanců - propouštění, zásahy proti odborům, požáry v továrnách

Levná pracovní síla čili "věda o vykořisťování"

Poškozování lidského zdraví - nebezpečné výrobky, jedovatý odpad, znečištění, syntetické chemikálie, epidemie rakoviny

Poškozování zvířat - ničení životního prostředí, velkochovy, provádění pokusů

Nečestnost - opakované lhaní a balamucení ostatních kvůli zisku 

Neschopnost cítit vinu - mld. pokuty odškodného, ale nikdy nepřiznají vinu

Poškozování biosféry - kácení lesů, emise oxidu uhličitého, jaderný odpad

Nezájem - o city ostatních a udržení trvalých vztahů

Naprostá lhostejnost k bezpečí ostatních

Manipulace 

Korporace bod po bodu vykazuje znaky psychopata respektive v mnoha ohledech je ukázkovým příkladem typického psychopata. 

Korporace může být jako orel. Plachtící. Bystrozraký. Ctižádostivý. Vznešený. Jasnozřivý. Majestátní. Takový, kterému lidé uvěří a který je bude inspirovat. Takový, který je povznese. Nesmí však být jako sup. 

 

Zdroj: The Corporation - Kanada, 2003

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Kostrůnková | středa 24.4.2019 18:37 | karma článku: 20,84 | přečteno: 636x