Trendy v bydlení roku 2012 - Maison et Objet (pokračování)

Málokdo přizpůsobuje svůj byt aktuálním trendům. Nejde jen o peníze, ale především o nepohodlí, které je spojené s každým větším zásahem. Úplně stačí velikonoční a vánoční výzdoba.

Přesto stojí za to sledovat novinky v této oblasti. Asi bych už někoho opakovala, kdybych mluvila o návratu k přírodě, ale skutečně se hojně jednotlivé zařizovací předměty kombinují se dřevem, ať už zpracovaným nebo v jeho původní podobě (samorosty, pařezy,...), s kamenem, hlínou nebo mechem. V této oblasti dosáhla dokonalosti japonská společnost Woodum s designérem Takumi Shimamurou, který kombinuje 400 let starou techniku řezání dřeva z Okawa City v Kyushu s technikou tkaní kimon z Kyota, jejíž historie je starší tisíce let.

Tenký list dřeva je namočený v pryskyřici, čímž je dosaženo voděodolnosti a odolnosti proti oděru. Je neuvěřitelné, jak je tento plátek dřeva ohebný a v podstatě jej není možné zlomit. Pokud bych neznala tento výrobní postup, nikdy bych nevěřila, že se jedná o přírodní dřevo. Používá se cedr a zelkova (čeleď jilmovitých - aby bylo možné si pod tím něco představit) spolu se dřevem teak a zebrano. I přes toto zpracování neztrácí dřevo svůj přirozený odstín a především vůni.

Z takto vytvořených plátů se vyrábí prostírání na stůl, tašky, kabelky, kufříky, ale i polštáře nebo vyšší sedáky, není totiž problém dřevo dále zpracovávat a třeba prošívat.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Kostová | úterý 31.1.2012 8:00 | karma článku: 4,82 | přečteno: 610x
  • Další články autora

Veronika Kostová

Street art v galerii???

3.12.2012 v 19:27 | Karma: 6,36

Veronika Kostová

Jaký názor na to máte vy?

8.7.2012 v 17:46 | Karma: 9,22

Veronika Kostová

Je to ještě umění?

10.6.2012 v 11:49 | Karma: 21,81