Street art v galerii???

Uznávám, že psát o výstavě, která se chýlí ke konci, není přliš chytré. Navíc je možné, že budu opakovat něčí názor. Přesto si tuto polemiku neodpustím. Už jsem se o tom pohádala se svými přáteli, tak jsem zvědavá na váš názor.

Šla jsem na výstavu "Městem posedlí" v Městské knihovně v Praze nezatížená žádný názorem. Spíš jsem se těšila na věci umělců, které znám z jejich pouličního působení. Nebo abych byla upřímná, se kterými mě seznámil můj syn. V první chvíli jsem byla vtažená do hry, působily na mě velkoplošné instalace a graffiti. Až pak jsem začala přemýšlet. 

Graffiti nebo street art (já osobně v tom tak velký rozdíl nevidím) v galerii je prostě protimluv. Galerie není logické prostředí pro tento typ umění, bez ohledu na to, že nezvyklé instalace mohou být efektní. Pak je ovšem si třeba klást otázku, proč taková výstava vznikla. Proč na jedné straně nějaký sperej souhlasí s tím, aby byla jeho tvorba prezentována takovým způsobem a na druhé straně, proč město svůj výstavní prostor tomuto formátu vyčlení.

Osobně si myslím, že ve své podstatě graffiti není jen umění, je to prostředek zvláštní komunikace, která je vystavením v takovém prostoru zásadně narušená a pozbývá zcela sdělnost. Dovedu pochopit umělce, který je už ve středním věku a je unavený ze stálého běhání před represními složkami anebo ho prostě už nebaví, aby mu někde mrznul zadek. Je ale logickým vývojem jeho tvorby jednoduché přenesení zvenku dovnitř? Je uvěřitelný sprejer, který si nakonec pořídí rodinu, děti, perspektivní zaměstnání a nakonec hypotéku na pěkný domeček. Jak se asi pak tváří, když má posprejovanou garáž? 

A pak Galerie hl. m. Prahy, která výstavu uspořádala. Co tím kurátor chtěl říct, že je moderní, že jde s dobou, že se nebojí kontraverze. A jak by se asi Městská knihovna tvářila, kdyby měla do rána pospejovanou fasádu. A proč ne? Představuje to přeci jako legitimní formu uměleckého vyjádření.

Přehlédla jsem někde něco? Je to jen hra, kterou je možné kdykoli skončit? Ať už budeme polemizovat, zda je to umění, vandalství nebo komunikační medium, pro mě je to uvěřitelné tehkdy, když kluk, vlastně nula bez perspektivy, přijde a nastříká svůj tag, aby řekl: tady jsem!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Kostová | pondělí 3.12.2012 19:27 | karma článku: 6,36 | přečteno: 543x
  • Další články autora

Veronika Kostová

Jaký názor na to máte vy?

8.7.2012 v 17:46 | Karma: 9,22

Veronika Kostová

Je to ještě umění?

10.6.2012 v 11:49 | Karma: 21,81

Veronika Kostová

Czech Grand Design 2012

23.4.2012 v 15:50 | Karma: 7,88