Retro styl

Hit posledních let! Víme ale přesně, co si pod tím máme představit? Netápeme trochu, co ještě je retro a co už není?

Protože mluvíme o stylu, možná bychom mohli začít tam, kde obecné styly v nábytku končí, tedy zhruba po druhé světové válce. Nejen, že se objevují nové materiály a nové možnosti zpracování, především dochází k určitému rozvolnění myšlenek a směrů a zařizovací předměty přestávají být zastřešeny jednotícími prvky. Jeden společný rys přesto mají, nábytek má kratší životnost a je jej třeba během života měnit. A u tohoto nábytku dnes mluvíme o retro stylu, není to tedy omezeno na 70. a 80. léta, jak se někdy píše.

Obecně v dnešním používání tohoto slova je ještě jedno specifikum, pokud neznáme souvislosti, je pro nás "retro" nábytek našeho dětství. Z tohoto důvodu se mladí designéři vracejí při svých návrzích do 70. a 80. let, i když bychom možná mnozí raději na bytovou kulturu tohoto období rádi zapomněli. Pokud bychom hledali inspiraci ještě ve větší minulosti, najdeme nábytek 50. let u francouzské společnosti RED EDITION, navržený architektem Davidem Hodkinsonem. Podobně hravě zpracovala firma La Boite Concept dokovací stanici pro laptop nebo mobilní telefon. Jsou to samozřejmě jen takové zajímavosti, retro nábytek se nabízí téměř všude a záleží jen na vás, jaký si vyberete.

Nápady můžete načerpat ve filmu Bůh masakru, který se celý odehrává v jednom americkém bytě. Skvělá kombinace stylů včetně retro kousků a etno doplňků je možná to nejlepší, co film nabízí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Kostová | úterý 7.2.2012 10:00 | karma článku: 6,98 | přečteno: 787x
  • Další články autora

Veronika Kostová

Street art v galerii???

3.12.2012 v 19:27 | Karma: 6,36

Veronika Kostová

Jaký názor na to máte vy?

8.7.2012 v 17:46 | Karma: 9,22

Veronika Kostová

Je to ještě umění?

10.6.2012 v 11:49 | Karma: 21,81