Myslím, že pan Slavomil Hubálek nemá pravdu

Včera jsem viděla reakci známého psychloga Slavomila Hubálka na polarizaci společnosti před nadcházejícími volbami. V krátkosti řekl, že Miloše Zemana volí méně vzdělaní a chudší lidé a Karla Schwarzenbergra inteligentnější, vzdělanější a bohatší. Myslím, že to není tak jednoduché.

Rovněž někde zazněla myšlenka, že společnost je rozdělená již delší dobu a nová situace tyto dva póly od sebe ještě více oddálila. Všeobecná hysterie pak vede k tomu, že se hádají lidé ve školách, na pracovištích i doma v rodině. A jsou stále méně tolerantní k názoru druhého. 

Nejsem ani psycholog ani sociolog, jen jsem zažila oba režimy a chápu současnou situaci jinak. Volba nedělí lidi na chudé a bohaté, inteligentní a hloupé, vzdělané a nevzdělané, ale na lidi odvážné, kteří jsou ochotni vzít svůj život do vlastních rukou, kteří přijímají s radostí nabytou svobodu a snaží se využít všech šancí, které jim může život poskytnou. Bohužel těchto lidí je menšina. Na druhém pólu stojí lidé, kterým svoboda paradoxně svazuje ruce, kteří mají obavy z budoucnosti a tímto svým pasivním postojem nemůžou v životě významným způsobem uspět. Tito lidé potřebují vůdce, který dává jejich životům směr a tohoto vůdce následující, i když jeho názory, postoje a činy by mohly být v naprostém rozporu s jejich životními hodnotami. Pocitem, že jejich život by mohl dostat opět pevný rámec, jsou zaslepení.

Je to i důvod proč je Karel Schwarzenberg volen mladými lidmi, které život ještě nesemlel a kteří mají víru ve svou budoucnost. Já, i když ve středním věku, ho volím také. Ale upřímně musím přiznat, že jsem si někdy se svou osobní svobodou nevěděla rady, že jsem v životě velmi tápala a chyběla mi autorita, která by mi dala "správný" směr. Všem těmto svodům snadné cesty se mi snad podařilo oddolat, jen ale vím, že každý prožil jiný život, s jinými strastmi i radostmi a proto není možné nikoho jednoduše odsoudit.

Na jednom billboardu chce být Karel Schwarzenberg volen čestnými a slušnými lidmi. Takoví lidé ale přeci  neurážejí a nezostouzejí ostatní za jiný názor.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Kostová | úterý 22.1.2013 11:53 | karma článku: 18,42 | přečteno: 1414x
  • Další články autora

Veronika Kostová

Street art v galerii???

3.12.2012 v 19:27 | Karma: 6,36

Veronika Kostová

Jaký názor na to máte vy?

8.7.2012 v 17:46 | Karma: 9,22

Veronika Kostová

Je to ještě umění?

10.6.2012 v 11:49 | Karma: 21,81

Veronika Kostová

Czech Grand Design 2012

23.4.2012 v 15:50 | Karma: 7,88