Maison et objet 2012

Milovníci módy a designu v lednu a v září netrpělivě čekají, až se otevřou brány veletrhů, výstav a salonům, aby nasáli vůni trendů pro nadcházející sezónu. Většina akcí se odehrává v Paříži v hlavním městě životního stylu; tedy alespoň v Evropě to snad ještě platí.

 


Letos, od 20. do 24. ledna se zde konal veletrh Maison et Objet, v překladu Dům a předmět. Překlad je to trochu neumělý, v podstatě jde o vše, co byste doma, případně okolo domu, mohli najít. Výstavní prostory na severním pařížském předměstí jsou obrovské. V osmi halách v nekonečných uličkách je nalepený jeden stánek na druhý a jen vytrénovaný návštěvník zvládne navštívit a především prozkoumat vše. Zájem je obrovský, od vlakové stanice se pomalu sune dav zajímavých lidiček, kteří na první pohled upoutají nevšedním vztahem k módě. Musí být přeci výjimeční, upozornit na sebe sama, aby posléze upoutali i svým nepřehlédnutelným uměním mezi tisicí jinými. Naštěstí se chumel v jednotlivých halách trochu rozvolní, ale stačí zajímavější expozice či srdečné setkání s přáteli, aby se ulička beznadějně ucpala.
Český návštěvník zjišťuje především, jak omezená nabídka u nás je. Není to jen menší kupní silou a přehnanými maržemi českých obchodníků. Jde především o to, že český zákazník je příliš konzervativní a italské či japonské designové výstřelky jsou mimo jeho chápání. A především není schopen přijmout vysokou cenu za kvalitní materiál, dokonalé zpracování a dlouholetý vývoj jednotlivých produktů. To vše vede bohužel k uniformitě českých bytů, které z jednoho sektoru přešly ke druhému. A i když je mnoho věcí skutečně nedostupných, nabízí veletrh mimořádný zážitek - možnost si na vše sáhnout, pohladit ušlechtilé dřevo, pomazlit se s leopardí kůží (ochránci zvířat prominou), nechat se překvapit možnostmi skla, kovu i plastu, sednout si na vysoké perské koberce či obdivovat bezuzdnout fantafii mladých designérů.
Paříž totiž má co nabít i v deštivém lednovém počasí. Po veletrhu je ještě nutné jet obhlídnout sezónní slevy, které právě končí!

Letos, od 20. do 24. ledna, se zde konal veletrh Maison et Objet, v překladu Dům a předmět. Překlad je to trochu neumělý, v podstatě jde o vše, co se dá doma, případně okolo domu, najít. Výstavní prostory na severním pařížském předměstí jsou velmi rozsáhlé. V osmi halách v nekonečných uličkách je nalepený jeden stánek na druhý a jen vytrénovaný návštěvník zvládne navštívit a především prozkoumat vše. Zájem je obrovský, od vlakové stanice se pomalu sune dav zajímavých lidiček, kteří přitahují pohledy na své nevšední modní kreace. Musí být přeci výjimeční, upozornit na sebe, aby posléze upoutali pozornost i svým originálním uměním mezi tisicí jinými. Naštěstí se chumel v jednotlivých halách trochu rozvolní, ale stačí zajímavější expozice či srdečné setkání s přáteli, aby se ulička beznadějně ucpala.

Český návštěvník zjišťuje především, jak omezená nabídka u nás je. Není to jen menší kupní silou a přehnanými maržemi obchodníků. Jde především o to, že český zákazník je příliš konzervativní a italské či japonské designové výstřelky jsou mimo jeho chápání. A pak není schopen přijmout vysokou cenu za kvalitní materiál, dokonalé zpracování a dlouholetý vývoj jednotlivých produktů. To vše vede bohužel k uniformitě českých bytů, které z jednoho sektoru přešly ke druhému. A i když je mnoho věcí skutečně nedostupných, nabízí veletrh mimořádný zážitek - možnost si na vše sáhnout, pohladit ušlechtilé dřevo, pomazlit se s leopardí kůží (ochránci zvířat prominou), nechat se překvapit možnostmi skla, kovu i plastu, sednout si na vysoké perské koberce či obdivovat bezuzdnout fantafii mladých designérů.

Paříž totiž má co nabídnout i v deštivém lednovém počasí. Po veletrhu je ještě nutné jet obhlídnout sezónní slevy, které právě končí!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Kostová | pondělí 30.1.2012 21:15 | karma článku: 5,84 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Veronika Kostová

Street art v galerii???

3.12.2012 v 19:27 | Karma: 6,36

Veronika Kostová

Jaký názor na to máte vy?

8.7.2012 v 17:46 | Karma: 9,22

Veronika Kostová

Je to ještě umění?

10.6.2012 v 11:49 | Karma: 21,81