Bydlení dříve a dnes

Po dvaceti letech volného trhu, možnosti cestování, svobody myšlení a projevu se nezměnilo v podstatě nic. Ani všudypřítomný internet moc nemohl! Ani IKEA!

Jsem příliš kritická a porovnávám nesrovnatelné? Pojďte se na to podívat se mnou. Není důležité, kolik lidí bydlelo v paneláku a kolik jich tam bydlí dnes. Není důležité, jak velký byl průměrný byt tehdy a jak velký je teď (bude asi menší). Nehraje ani roli, zda bydlíme ve velkém městě nebo na vsi. Uvnitř jsme totiž stále stejní - nenápadití, ovlivnitelní a bez fantazie.

Televizi jsem si vzala na mušku minule a ani dnes jí nebudu šetřit. Naše bydlení se totiž s jejím příchodem radikálně změnilo. Nejenže zmizely celé kusy nábytku - karetní nebo šachové stolky, masivní prádelníky, komody a knihovny určené knihám, změnilo se i celkové uspořádání jednotlivých zařizovacích předmětů tak, aby byl výhled na NI co nejlepší. Stále je hodně domácností, kde rozestavění odpovídá jen a pouze sledování televize a pro jiný účel je krajně nevhodné. Aby bylo možné se dívat na televizi, uložit něco málo nezbytností a vystavit si pár suvenýrů z cest, to mnoho variací nenabízí. A tak máme v bytech stále to samé, jen dříve se tomu říkalo sektor a teď se tomu říká systémový nábytek.

Podívejte se na televizní pořady o bydlení nebo nahlédněte do specializovaných časopisů - rovné linie, jednobarevné provedení (černá, bílá, červená nebo zelená, případně jako vrchol esteticky napodobeniny exotického dřeva). Že je jedna skříň napříč nebo visí ve vzduchu, to je jen kosmetická změna. A hlavně musíme mít všichni všechno stejné, napodobujeme to, co někde vidíme, i když to vůbec neodpovídá našemu životnímu stylu.

Myslím, že není recept na to, aby se náš podled na bydlení v dohledné době změnil. Potřebujeme dostatečné vzdělání, ano i to ovlivňuje náš názor na architekturu. A především potřebujeme dostatek sebevědomí, abychom prosadili svoje potřeby. Jinde v Evropě (tedy spíše na západ od nás) přistupují k interiéru s lehkostí, hravostí a odvahou. Kombinují barvy, styly, materiály a hlavně jsou originální. Byt přizpůsobují tomu, co milují. Nebojí se jít do rizika, že to třeba nevyjde.

UF! A ještě se chystám na stolování u televize a absenci knihoven!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Kostová | pátek 3.2.2012 7:30 | karma článku: 12,42 | přečteno: 1186x
  • Další články autora

Veronika Kostová

Street art v galerii???

3.12.2012 v 19:27 | Karma: 6,36

Veronika Kostová

Jaký názor na to máte vy?

8.7.2012 v 17:46 | Karma: 9,22

Veronika Kostová

Je to ještě umění?

10.6.2012 v 11:49 | Karma: 21,81