Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OF

Pane Korando. Jaké konflikty na polsko- německých hranicích ? Do roku 1935 se v německém tisku psálo jen dobře. Hitler počítal s Polskem jako spojencem proti Rusku.

Polsko mělo dvě možnosti, buď se spojit s Ruskem, co byla utopie , nebo se spojit s Německem,což odmítlo a zpečetilo tím svůj osud. Polsko bylo nestabilní, nový stát

/ stejně jako ČR/ , jehož geopolitická poloha byla doslova katastrofální. Dobré vztahy

mělo jen s Maďarskem / Polsko dodnes neuzalo platnost trianonské dohody /.

Vaše znalosti dějepisu jsou katastrofální. Rv

0 0
možnosti
VK

Tak tohle mě fakt pobavilo :-);-D. Proč asi tak Polsko neuznalo Trianon (pravda, smlouva byla nespravedlivá, ale kvůli tomu to neudělalo). Poláci prostě chtěli mít společnou hranici s Maďary, že mezi nimi sídlí nějací Slováci, je vůbec nezajímalo. To je zvláštní postoj slovanského národa vůči jinému slovanskému národu, nemyslíte?

Nevíte nic o pohraničních přestřelkách v r. 39? Incident v Gliwicích využil právě skutečnosti, že pohraniční incidenty nebyly výjimkou. Nevíte o diskriminaci polských Němců, následkem čehož Němci utíkali z Polska, načež je stateční polští pohraničníci při přechodu hranice běžně stříleli? Proč myslíte, že jim Němci na oplátku vrátili všechny Židy, kteří se narodili v Polsku? Nevíte také nic o tom, že Poláci v době míru dokonce stříleli z děl na dopravní letadla, letíci do vých. Pruska? Kdo tady nezná historii?

0 0
možnosti
VK

Obávám se, že Putin má nicméně pravdu - do článku jste vložila zbytečně mnoho faktů, se kterými má Putin málo co společného, jen abyste mu udělala špatné renomé - je opravdu nezbytné udělat něco pro odstranění staleté polsko-ruské nevraživosti, což znamená mimo jiné i udělat za minulostí tlustou čáru. Skutečnost je taková, že Poláci před r. 39 vedli skutečně velmocenskou a šovinistickou politiku, že velká část Běloruska a Ukrajiny byla osídlena většinou ne-Poláky, kteří se s nimi nemazali. Dlužno jim ale přiznat, že po válce zcela opustili nacionální politiku vůči menšinám, to na rozdíl od Čechů, kteří se nepoučili.

Tím nijak neobhajuji zmíněný pakt ani Stalina, který jen pokračoval v klasickém ruském imperialismu, nicméně pravdou je, že nic jiného, než pakt mu v daném případě nezbýval, pokud se vyloženě nechtěl zaplést do války, na níž ještě zdaleka nebyl připraven. Že měl současně své strategické plány je jiná věc, to se ale Putina přece netýká. Takže se mu nedivím, že se nechce donekonečna omlouvat za zločiny Stalina, takhle se ke smíření nikdy nedojde, k tomu musí projevit vůli i druhá strana.

Pravdou současně je, že Poláci byli ochotni napadnout Německo už v r. 33 a naprosto s ním odmítali diskutovat ať již o postavení německé menšiny, že na hranicích byly běžné přestřelky, a náramně jim komplikovali spojení s východním Pruskem. Poláci prostě dělali vše pro to, aby se svými sousedy nevycházeli ... a doplatili na to.

1 1
možnosti
OF

Běžte se léčit. Je pravdou, že Pilsudski navrhoval Francouzům preventivní úder proti Německu po převzetí moci Hitlerem, zabránilo by to druhé světové válce. Polsko bylo asi stejně nacionální jako "demokratická" ČR, kupříkladu narodnostní útlak na Těšínku dosahoval obludných rozměrů. O něco méně byli utlačováni sudetští Němci, kteří byli přímo vehnáni do Hitlerovy náruče. Na Těšínsku jsem dlouho žil a moji polští předci mi hodně vyprávěli o roce 1919,  o stavění českých škol ve vesnicích,kde žili 2 češi,o vyhazování Poláků z práce, o kupování děti do českých škol, o neslýcháném národsnotním útlaku. Vaše názory na Stalina jsou názory zatvrzelého komunisty. Opakuji, běžte se léčit.Rv

0 0
možnosti
JW

Moc pěkně napsané. Od KGBáka Putina, ale nelze nic jiného očekávat.

2 2
možnosti