Tak, už jsem tak nějak pochopil ten Klausův novoroční projev...

 Prezident zmínil ve svém projevu, nutnost návratu k hodnotám. Až zpětně mi došlo, k jakým. Kritizoval samozvané vůdce, kteří mohou být nebezpeční, zvláště v éře elektronické komunikace. Jo, fakt měl recht!

 Ti všichni novodobí kazatelé, skutečně mohou být hodně nebezpeční takovým, jako je současný pan prezident a všechny novodobé vlády. Oni si totiž dovolují zpochybňovat ten "jediný božský názor", že jen ti vyvolení mají pravdu, a kdo s nimi nesouhlasí, je minimálně komunista.

 Už mi fakt došlo, proč nakonec mohli jmenovat i Bradáčovou do funkce... Vždyť stačí jedna amnestie a všechno je OK. Jo, a ještě se nechají kapánek pootevřená dvířka pro případné další milosti dosluhující hlavy státu, a je vystaráno. Dost dobře vymyšlené...

 Ač mi je to celkem blbý, tak musím souhlasit s názorem p.Polčáka s TOP09, že kruh se uzavírá... Ač jinak s tímto pánem, nesdílím stejný šálek kávy, tak v tomto případě s ním naprosto souhlasím. Klaus pouze znovu rozbil vypínač tam, kde v "devadesátkách" zhasnul. Tak, aby pořád ještě zbylo dost stínu nebo spíš přímo tmy, ve které se toho ještě dá moc a moc schovat.

 Víte, je to celkem paradoxní. Ale třeba p.Olmer sám sebe zařadil do kategorie "ředkviček". Prý za totáče víceméně neměl na výběr. Byl prý, stejně jako spousta dalších, na povrch červený a uvnitř bílý... Mám s tímhle názorem problém a nesouhlasím s ním. Nicméně, mám takový hloupý názor, že za spoustu věcí si můžeme sami. Těch ředkviček je tady totiž hrozná spousta a je celkem jedno, zda se cítí na povrchu červení, oranžoví nebo modří. Důležité je to, že oni sami se cítí stejně jako Olmer, uvnitř bílí. Jenže oni uvnitř nejsou bílí, ale prohnilí.

 Je však hloupost myslet si, že ti prohnilí přišli ke svým korytům jen tak. Ne, někdo je tam musel zvolit! Kdopak to asi byl? No, bohužel mám dojem, že my všichni. Tu většinu nějakým způsobem prostě získat museli, že? My všichni jsme svým způsobem taky takové ředkvičky, které si o sobě myslí, že uvnitř jsme bílé, ale nejsme... A my všichni jsme jenom přihlíželi, jak se politika v podstatě mění na mafii a ve volbách jsme byli tlačeni k tomu, že na nás záleží, kudy chceme jít. Kdepak, už od opoziční smlouvy si to ti velcí kluci rozparcelovali. Na nás už zbyla jenom ta čalamáda, kolik čuníků bude přímo ve chlévě a kolik jen u korýtek. Nic víc... Kdyby volby něco mohli změnit, tak už je dávno zakázali.

 Pak se divme, že kvete pšenka "odborníkům" typu p.Kalouska a spol. Ten ekonomický génius se nám vytlemí do ksichtu, argumenty typu: " Ušetřili jsme víc, poněvadž jsme fakt dobrý!" Finanční trhy k nám prý mají důvěru. Asi ano, ale za jakou cenu? Jestliže jsou těmi, kdo půjčují, lidé Kalouskova charakteru, tak opravdu cítí důvěru v naší současnou vládu. Vždyť oni mají jistotu, že než na zájmy nás všech se bude hlavně hledět na to, aby za každou cenu byly ořezány výdaje na chod státu třeba až na krev, jen hlavně proboha ať je dost na splátky půjček. Opravdu ale tato vláda je tak super, nebo jen zafungovala laciná matematika? Je Kalousek génius nebo ždímač potřebných? Má se dmout hrdostí nad tím, že naprosto utlumil ekonomiku a totálně vyždímal sociálně potřebné? Je to fakt věc k chlubení? Nevím... Samozřejmě tam, kde dochází k zneužívání soc. dávek, tam je to v poho. Jenže, když slepí nemají na asisteční psy, když invalidé nedosáhnou na dávky, či třeba vozík a jiné pomůcky, tak to už není k chlubení, to je doslova k blití! I tohle našemu géniovi skrze finance dochází? A ať je to jak chce, tak stejně jsme stále v obrovském mínusu a zadlužujeme se dál a dál. Proč? Mívali jsme přeci vyrovnané rozpočty, jenže ty prachy se tak nějak zatoulali a dnes nikdo vlastně ani nechce vědět kam. Co třeba kouknout na statistiky nových úředníků a úřadů za posledních 20 let? Co ti všemožní ředitelé odborů a pododborů a zastupci a jejich zástupci? A odměny všech těch sedřenin? Myslíte, že je to málo? Tak si to zkuste hodit do kaulkulačky a aspoň hrubě sečíst. Přičtete tam všemožně předražené a navíc často i zcela zbytečné zakázky a projekty, hoďte tam i prachy vyvedené zcela mimo republiku někam na Kajmany a možná se budete divit! Zvykli jsme si... Jenže i o tom je ta amnestie, v omáčce tisíců propuštěných se ztratí stovky těch, kdo se na tom tunelování třeba i rozpočtů podíleli. A o to jde asi především.

 Kalouskovi je prý ouzko z důchodců,jenž se snaží dosáhnout na nějaké výhody ve zdanění svých příjmů. Prý jim to osolí a zaplatí i penále... Hmm, bylo mu tak ouzko i při promíjení miliónových nedoplatků rúzných silných hráčů? Bylo mu ouzko při nákupu padáků, na kterých umírali lidé? Bylo mu ouzko při nákupu Pandurů? Bylo mu ouzko při kšeftu s letadly Casa? Bylo mu ouzko při "čestném a legálním" nabytí majetku po svém švagrovi, jenž náhle spáchal "sebevraždu"? Bylo mu opravdu ouzko, když se ještě v rámci KDU chtěl dát do komplotu s KSČM? Nevím... Snad naposledy mu bylo opravdu ouzko kolem Vlastičky, ale i tohle dokázal odstíhat a současně je v poho. Jak jsem zmínil v ůvodu, Veliký Václav to buď zařídí nebo se malinko přičiní p.Blažek...

 Vím jedno, mě osobně (mluvím sám za sebe) je fakt dost blbě z toho, že nám diktují pravidla správného vývoje lidé, z kterých je mi taky doslova ouzko a šoufl zároveň... A úplně nejhorší je fakt, že si čím dál více myslím, že tohle žádné volby nevyřeší. Jenom budeme vybírat z chapadel, nic víc... A to je žalostně málo. Na druhou stranu, dnes jsme v situaci, kdy Nečas má menší důvěru veřejnosti než měl Jakeš a politika jako taková je v očích veřejnosti naprostá žumpa. Opravdu jdeme správným směrem...?

 Samozřejmě se mnou nemusí spousta lidí souhlasit. Ne každý to musí vidět tak jednobarevně, ale sorry. Na mávání mávátky a oslavné chorály, to tak nějak není.

 I tak přeji pěkný den.

Autor: Roman Košťál | sobota 5.1.2013 15:26 | karma článku: 34,60 | přečteno: 1564x