Rozkaz zněl jasně...

Zpravodajec Pohůnek říká, že je voják a jako takový o rozkazech nediskutuje, ale plní. Něco mi to připomnělo... Byl jsem taky voják, i když z donucení, ale pořád jsem si říkal, že rozum má přednost.

 S logikou toho pána zpravodajce by se dalo říct : Skoč z okna a on skočí. Přijde vám to normální? Když jsem v rámci ČSSR bojoval pod vlajkou Varšavské smlouvy a nějaký gumák by mi nařídil střílej na třídního nepřítele, neudělal bych to. Ne proto, že bych byl špatný voják, ale proto, že mám mozek. Tvrzení pana Pohůnka svědčí o tom, že buď mozek nemá a nebo naopak jen z vypočítavosti kalkuluje, co je pro něj lepší a hlavně výhodnější. Pohádka o tom, kterak voják vždy koná na rozkaz je blbost a totální alibismus.

 Byl jsem voják, který složil přísahu vlasti. Kdyby se skutečně stalo něco ve smyslu napadnutí státu, asi bych střílel. Ale nestalo se. Naopak jsem byl voják z let sametovky, rozuměj 1988-1990. Byla to celkem záživná zkušenost, kdy jeden den soudruzi a druhý den páni. A když jste se silou zvyku ukecl a použil výraz soudruh, tak jste sklidil plamennou reakci, že mluvíte s panem, nikoli soudruhem. Byla to celkem sranda, protože se stále jednalo o stejné lidi.

 Taky se tehdá všude říkalo, že se armáda na nic nechystá... No, myslím, že s odstupem let už mohu říct, že tomu tak nebylo. Nevím, jak jinde, ale u našeho bojového útvaru jsme měli vyčleněny lidi, techniku, policajti nás školili jak utvořit kordón, kdy použít zbraň, měli jsme určený vozový park a byli jsme schopni zasáhnout do hodiny v Praze. Spali jsme oblečeni v maskáčích i se samopalem, v kanadách... Tomu teda já neříkám, že armáda nebyla připravena. A jasně, byla by potom otázka, zda splníme rozkaz... Asi bych ještě teď seděl, protože bych to neudělal a o to více nechápu někoho ve vysoké funkci, když se ohání lacinýma kecama o rozkazech...

 Další věc je morálka. Tu nejde nahradit rozkazem a to musí hodně dobře vědět i p. Pohůnek. Prostě, dle mého udělal prasečinu a lacině se snaží dostat z průšvihu. Ale to není ani chlapské a ani tomu nevěřím. Chlap se má chovat chlapsky a né jako politik. Tuhle hnusárnu už nevrátí, stejně jako Varšavskou smlouvu. Bylo by ale fajn, kdyby se chlap-voják zachoval čestně a přijal svou vlastní odpovědnost. Není malej kluk...

 Přeji pěkný den.

Autor: Roman Košťál | neděle 3.11.2013 19:16 | karma článku: 17,89 | přečteno: 1082x